Γυρίζουμε στη δεκαετία του 1970

Γυρίζουμε στη δεκαετία του 1970

Πριν καλά καλά συνέλθει από τη μάχη κατά της πανδημίας, ο κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με έναν πραγματικό πόλεμο, που κανείς δεν περίμενε εν έτει 2022, αλλά και με τη βόμβα που σκάει στην αγορά ενέργειας.

Πετρέλαιο, φυσικό αέριο και όλα τα καύσιμα τα οποία χρειάζεται για να «τρέξει» η παγκόσμια οικονομία έχουν πάρει φωτιά. Η τιμή του μπρεντ και του αερίου έχει εκτιναχθεί, η βενζίνη κινείται κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο στη χώρα μας και καλπάζει από ρεκόρ σε ρεκόρ σε ολόκληρη τη Δύση. Οι ειδικοί φοβούνται ότι δεν έχουμε να κάνουμε απλά με ένα προσωρινό ράλι, αλλά με μια επώδυνη κρίση διαρκείας, ανάλογη με εκείνες που έζησε ο πλανήτης τη δεκαετία του 1970.

Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ενέργειας στον κόσμο, με κυρίαρχο ρόλο στην αγορά τόσο του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου. Εξάγει περίπου 7,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και προϊόντων διύλισης ημερησίως. Οι κυρώσεις ΗΠΑ, ΕΕ και άλλων δυτικών συμμάχων μπορεί να μη στοχεύουν ευθέως στον ενεργειακό τομέα, αλλά δεν θα τον αφήσουν ανεπηρέαστο. Από τη στιγμή που οι ρωσικές τράπεζες αποκλείστηκαν από το παγκόσμιο δίκτυο SWIFT, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ για προμηθευτές και αγοραστές.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ