«Επώδυνη» η μετάβαση στο Κτηματολόγιο

«Επώδυνη» η μετάβαση στο Κτηματολόγιο

Τους τελευταίους μήνες το Κτηματολόγιο αποτελεί μία από τις αιτίες που καθυστερούν τις μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η, όπως αποδεικνύεται, «επώδυνη» μετάβαση από το καθεστώς των υποθηκοφυλακείων στα κτηματολογικά γραφεία.

«Η συγκυρία δεν βοηθά», επεσήμανε στη δημοσιογράφο Τέτη Ηγουμενίδη και στη «Ναυτεμπορική», την περασμένη εβδομάδα, ο γενικός διευθυντής του Κτηματολογίου Στέφανος Κοτσώλης και πρόσθεσε: «Σε σχέση με το τετράμηνο Νοέμβριος 2019 – Φεβρουάριος 2020, το τετράμηνο Νοέμβριος 2021 – Φεβρουάριος 2022 οι πράξεις μεταβίβασης ακινήτων αυξήθηκαν 72%. Οι λόγοι είναι γνωστοί και οφείλονται σε καταληκτικές προθεσμίες, όπως οι γονικές παροχές χωρίς φορολογία, οι νέες αντικειμενικές και ο ψηφιακός φάκελος ακινήτου. Αυτό έκανε ακόμη πιο δύσκολη τη μετάβαση που επιχειρούμε από τα υποθηκοφυλακεία στα κτηματολογικά γραφεία και δημιουργεί ταλαιπωρία και μεγάλες αναμονές στους συναλλασσόμενους. Επιπλέον, η μετάβαση από το σύστημα των υποθηκοφυλακείων στο Κτηματολόγιο είχε ως συνέπεια να μείνουν χωρίς προϊστάμενο 27 κτηματολογικά γραφεία. Δεν δέχθηκαν όλοι οι υποθηκοφύλακες να εργαστούν υπό τις νέες συνθήκες και τις χαμηλότερες απολαβές που συνεπάγεται ο δημόσιος τομέας».

Όπως είχαμε γράψει στη στήλη στις 13 Φεβρουαρίου, μόνο ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται στα κτηματολογικά γραφεία, από τον Απρίλιο, όλες οι εγγραπτέες πράξεις (μεταβιβάσεις, προσημειώσεις, υποθήκες), στο πλαίσιο της προσπάθειας του Κτηματολογίου να σταματήσει η ταλαιπωρία των συναλλασσομένων.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ