Αλλαγή εκλογικού νόμου και τριπλές εκλογές
Τι μαγειρεύουν στο Μαξίμου για να μείνουν στην εξουσία
Η σταδιακή (σταθερή) μείωση της εκλογικής απήχησης της Νέας Δημοκρατίας απομακρύνει τον Κυρ. Μητσοτάκη ολοένα και περισσότερο από τον πολυπόθητο στόχο του, την αυτοδυναμία και την παραμονή στην εξουσία.
Με τα σημερινά δεδομένα μπορεί η Νέα Δημοκρατία να είναι πρώτο κόμμα, αλλά κοινοβουλευτική πλειοψηφία τουλάχιστον 151 εδρών δεν φαίνεται να εξασφαλίζει όχι μόνο στις πρώτες εκλογές (με την απλή αναλογική), αλλά ούτε και στις δεύτερες (με την ενισχυμένη που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση).
Και αυτό διότι με τον νόμο του 2020 το πρώτο κόμμα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό κοντά στο 38% προκειμένου να πετύχει οριακή έστω αυτοδυναμία. Με βάση το πολιτικό, αλλά κυρίως το κοινωνικό κλίμα, κάτι τέτοιο φαντάζει πολύ δύσκολο, αν όχι ανέφικτο. Το αντιλαμβάνονται πλήρως και στο Μέγαρο Μαξίμου, εξ ου και έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια με σκοπό να προσπεράσουν τον σκόπελο.
Ακόμη και ακραία σενάρια με… τριπλές εκλογές!
Οι πιο παλιοί στην παράταξη θυμήθηκαν ότι κάτι αντίστοιχο είχε πράξει και ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού την περίοδο 1989 – 1990. Μόνο που ούτε τα πολιτικά δεδομένα ούτε οι συνθήκες είναι ίδιες με τη διετία εκείνη, καθώς για πάνω από εννέα μήνες η κατάσταση ήταν σε κατάσταση αναταραχής. Το ακραίο σενάριο των τριπλών εκλογών εξετάζεται από το Μέγαρο Μαξίμου, πέρα από την επίτευξη της αυτοδυναμίας, και για έναν απλό λόγο: Για το ενδεχόμενο μετά τις δεύτερες εκλογές ο Ν. Ανδρουλάκης να θέσει αυστηρούς –μη αποδεκτούς από τον Κυρ. Μητσοτάκη– όρους για να συνεργαστεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Οι πληροφορίες τους λένε ότι, μεταξύ των άλλων, θα ζητήσει τρίτο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού.
Θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα αμβλύνει τις αντιδράσεις που θα προκληθούν από πολλές πλευρές, ακόμη και μέσα από το Κίνημα Αλλαγής. Έναν τέτοιο όρο εννοείται ότι δεν πρόκειται να τον αποδεχθεί ο πρωθυπουργός. Το ίδιο ακραίο σενάριο των τριπλών εκλογών έρχεται ως επακόλουθο και των συζητήσεων που είναι σε πλήρη εξέλιξη εντός της κυβερνητικής παράταξης για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Προς την κατεύθυνση να γίνει πιο… προσιτή η αυτοδυναμία με ένα ποσοστό της τάξης του 35% – 36%.
Με βάση το Σύνταγμα, οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι δεύτερες με τον νόμο που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση το 2020. Ήτοι, για να εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος (αν υπάρξει τέτοια εξέλιξη) πρέπει να διεξαχθούν και τρίτες εκλογές!
Όλα τα παραπάνω σενάρια είναι στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου και αναλύονται από τους συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη. Ούτως ώστε, όταν ο τελευταίος –υπό την πίεση των γεγονότων– αποφασίσει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, να είναι έτοιμος ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του. Αυτό που ανησυχεί τους επιτελείς του Μαξίμου είναι το ρευστό πολιτικό κλίμα που επικρατεί διεθνώς και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα τεκταινόμενα στη χώρα μας.
Γραμμή πλεύσης
Το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες και μέχρι τις εκλογές αναμένεται να δώσει ο Ν. Ανδρουλάκης στη διάρκεια της ομιλίας του στη σημερινή (Κυριακή) συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής. Θα δώσει το σύνθημα για την ανασυγκρότηση και θα καλέσει τα στελέχη σε συστράτευση. Στη Χαριλάου Τρικούπη αντιμετωπίζουν πλέον ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών εντός του 2022 και θέλουν σύντομα να έχουν κλείσει όλες τις εσωκομματικές διεργασίες. Ούτως ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι για την εκλογική μάχη. Ως πιο πιθανή περίοδο θεωρούν το ερχόμενο φθινόπωρο, με το σκεπτικό ότι νωρίτερα οι συνθήκες δεν ευνοούν την κυβέρνηση.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ