Ποιος ο λόγος να θέλει ο Μητσοτάκης τώρα την Αστυνομία στα πανεπιστήμια;

Ποιος ο λόγος να θέλει ο Μητσοτάκης τώρα την Αστυνομία στα πανεπιστήμια;

Από εκεί που έλεγε ότι «δεν θέλει αστυνόμους στα πανεπιστήμια»

-Όταν κορυφαίοι συνταγματολόγοι είναι αντίθετοι…
-Τι άλλαξε; Τι φοβούνται στο Μαξίμου;
-Αντί να μειωθούν οι εντάσεις, θα αυξηθούν οι κίνδυνοι, προειδοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών

Άνω – κάτω έχει κάνει τα πανεπιστήμια, τους καθηγητές και τους φοιτητές, η… φαεινή ιδέα της κυβέρνησης για την ίδρυση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ θα αποκαλούνται).

Μετά τη νομοθετική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου το 2019, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση «δεν θέλει αστυνόμους στα πανεπιστήμια», σημειώνοντας πως κάποιοι «κινδυνολογούν ότι τάχα η Αστυνομία θα μπαίνει κάθε τόσο στα πανεπιστήμια».

Ο γνωστός καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης σε άρθρο του επισημαίνει ότι το πανεπιστημιακό άσυλο «αποτελεί εγγύηση συ­νταγματικής περιωπής», που «α­ποκλείει τις αυθαίρετες, χωρίς νόμιμο λόγο παρεμβάσεις ή εισβολές των αστυνομικών αρχών στους πανεπιστημιακούς χώρους». Στην ίδια γραμμή είναι μελέτες και συγγράμματα κορυφαίων καθηγητών, όπως των Αρ. Μάνεση, Δημ. Τσάτσου, Π. Δαγτόγλου, Ευ. Βενιζέλου, Κ. Χρυσόγονου, Σ. Βλαχόπουλου, Γ. Σωτηρέλη, Φ. Βασιλόγιαννη και άλλων.

Αντίθετη είναι και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η οποία ομόφωνα κατέθεσε τη θέση της: «Η προβλεπόμενη σύσταση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) πρέπει εξ ολοκλήρου να χρηματοδοτείται, να καθοδηγείται και να ελέγχεται από τους πανεπιστημιακούς φορείς και τις πρυτανικές αρχές, οι οποίες θα πρέπει να έχουν την ευθύνη για τη δράση της, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα από το αυτοδιοίκητο – ειδικό καθεστώς λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Αν δεν αναθεωρηθεί η νομοθετική πρωτοβουλία, είναι βέβαιο ότι αντί να μειωθούν οι εντάσεις θα αυξηθούν οι κίνδυνοι». Ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου Ξενοφών Κοντιάδης στο πρόσφατο άρθρο του με τίτλο «Πανεπιστημιακή ασφάλεια χωρίς ιδεοληψία» στέλνει στην κυβέρνηση την απόλυτη διαφωνία του, τονίζοντας ότι η ασφάλεια των πανεπιστημίων είναι έργο αποκλειστικά των πανεπιστημιακών αρχών, καθώς η επιμονή της κυβέρνησης στην ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα φέρει απέναντι τους φοιτητές και την καθηγητική ηγεσία.

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται σε κάθε πολίτη είναι: Ποιος ο λόγος που ξύπνησε ένα πρωί η κυβέρνηση και ανακοίνωσε ότι θα στήσει Πανεπιστημιακή Αστυνομία;

Τι φοβάται; Ποιος ο λόγος που άλλαξε γραμμή ο πρωθυπουργός, από εκεί που έλεγε ότι «δεν θέλει αστυνόμους στα πανεπιστήμια»;

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: elasyn.com


Σχολιάστε εδώ