Νοσοκομείο Μεταξά: Είναι το μεγαλύτερο, γίνεται και το καλύτερο

Νοσοκομείο Μεταξά: Είναι το μεγαλύτερο, γίνεται και το καλύτερο

Το Νοσοκομείο Μεταξά, το μεγαλύτερο Ογκολογικό νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας, που βρίσκεται στον Πειραιά και γράφει την δική του ιστορία εδώ και χρόνια, μετά από μια οδυνηρή δεκαετία με μνημόνια  και πανδημίες, σήμερα βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο και έχει τα φόντα, τις προοπτικές και τις δυνατότητες να γυρίσει σελίδα και να γίνει ένα από τα καλύτερα Ογκολογικά κέντρα  των Βαλκανίων.

Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε ο Διοικητής του νοσοκομείου Χαράλαμπος Τουμπέκης στο Κανάλι Ένα  και στο Νίκο Παρασκευά, στην εκπομπή Λόγος και Αντίλογος που μεταδίδεται κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι.
Για επιτευχθεί αυτός ο σκοπός απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις που φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή καλύπτονται, δηλαδή, πολιτική βούληση, ύπαρξη υποδομών και ξεκάθαροι στόχοι.

Ήδη οι υποδομές, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τουμπέκης, για να προχωρήσει το νοσοκομείο παραπέρα, έχουν γίνει. Ο κορονοϊός ήταν κατάρα σίγουρα για όλους, όμως για εκείνους που αξιοποίησαν την πανδημία για να βελτιώσουν πράγματα και να δημιουργήσουν καταστάσεις που θα διευκολύνουν την είσοδο σε ανώτερα στάδια, ήταν ευλογία. Κάπως έτσι τον εκμεταλλεύτηκε ο Διοικητής του Μεταξά, που με την προτροπή του Επιστημονικού Συμβουλίου εγκατέστησε αντιδραστήρα για να δίνει αμέσως αποτελέσματα μοριακών τεστ. Με τον τρόπο αυτό κατάφερε να έχει αποτελέσματα μέσα σε δύο ώρες ενώ αν έστελναν τα δείγματα έξω θα χρειάζονταν δύο μέρες και με πολλαπλάσιο κόστος φυσικά. Να σημειώσουμε ότι τέτοιον αντιδραστήρα δεν έχει κανένα νοσοκομείο της Δυτικής και Νότιας Αττικής εκτός του Αττικού. Η γρήγορη ανάγνωση των τεστ ωφέλησε τους ασθενείς γιατί δεν έχασαν ούτε μέρα από τη θεραπεία τους, αφού για  να μπουν στο νοσοκομείο  έπρεπε να κάνουν τεστ. Αν περιμένανε μέρες για τα αποτελέσματα  σίγουρα θα έχαναν τις μισές τους θεραπείες. Η πρώτη υποδομή λοιπόν έγινε, κάτι που δείχνει  ότι υπάρχουν αντανακλαστικά αλλά και αγωνία  να  μην πάνε πίσω οι θεραπείες των ασθενών. Για την διευκόλυνση προσωπικού και συνοδών που πρέπει να κάνουν rapid  test, δημιουργήθηκε ειδικός αναβαθμισμένος χώρος υποδοχής στην είσοδο ενώ σχεδιάζεται η αναβάθμιση του τμήματος επειγόντως. Παράλληλα θα ανακαινισθούν τα εξωτερικά και εσωτερικά ιατρεία και έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την εγκατάσταση νέου υπερσύγχρονου μαγνητικού τομογράφου, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Επίσης σύντομα θα  βελτιωθεί και η κατάσταση στις ακτινοθεραπείες με την προσθήκη ενός ακόμα τελευταίας γενιάς μηχανήματος.

Δρομολογήθηκαν μηχανήματα ακριβής διάγνωση όλων των μορφών καρκίνου και των παθήσεων που οφείλονται σε αυτές

Αυτά όμως είναι όσα είναι προγραμματισμένα να γίνουν ή έχουν δρομολογηθεί και θα γίνουν, γιατί πολύ περισσότερα είναι αυτά που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια στο νοσοκομείο. Όπως η εγκατάσταση μηχανήματος για την στερεοτακτική βιοψία μαστού που έχει ανακουφίσει χιλιάδες γυναίκες και την εγκατάσταση κύκλοτου, δηλαδή μηχανήματος που παράγει ραδιοφάρμακα τα οποία διασφαλίζουν την ακριβή διάγνωση όλων των μορφών καρκίνου και των παθήσεων που οφείλονται σε αυτές καθώς και η δημιουργία εργαστηρίου παραγωγής οξυγόνου που εξασφαλίζει επάρκεια στο νοσοκομείο και φυσικά επιφέρει  τεράστια οικονομία αφού καταργούνται οι προμηθευτές και οι μεσάζοντες.

Ρομποτικό σύστημα Νταβίντσι – Το μοναδικό σε δημόσιο νοσοκομείο στη χώρα μας

Εκείνο όμως που πραγματικά κάνει την διαφορά,  όπως είπε ο κ. Τουμπεκης, είναι η λειτουργία από τις αρχές του 2020, του ρομποτικού συστήματος Νταβίντσι, του μοναδικού που υπάρχει σε δημόσιο νοσοκομείο στη χώρα μας, με το οποίο γίνονται πολύπλοκα χειρουργεία με εξαιρετική ακρίβεια, αναίμακτα, χωρίς τραύματα και τομές που σώζουν ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν τους πόρους να πάνε στο εξωτερικό ή σε πανάκριβα ιδιωτικά θεραπεύτρια.

Επιπλέον για την επιστημονική υποστήριξη παραμέτρων που έχουν σχέση με την διοικητική λειτουργία του νοσοκομείου την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του και την βελτίωση των παραμέτρων που έχουν σχέση με την ενεργειακή του αναβάθμιση, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η πολιτική βούληση υπάρχει και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες συνθήκες που όπως προαναφέραμε ικανοποιούνται ιδανικά, φαίνεται ότι η ώρα που θα γυρίσει σελίδα το Μεταξά, έφθασε.
Και αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα έχουμε στην περιοχή μας ένα ισχυρό όπλο κατά του καρκίνου  αλλά μια… ατομική βόμβα. Με ο,τι μπορεί να σημαίνει αυτό βέβαια…

ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ


Σχολιάστε εδώ