Γιάννης Καλλιάνος στο “Π”: Χωρίς «ναι μεν, αλλά…»

Γιάννης Καλλιάνος στο “Π”: Χωρίς «ναι μεν, αλλά…»

Του
ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΛΙΑΝΟΥ
Μετεωρολόγου, Βουλευτή Νότιου Τομέα Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας


Στις 24 Φεβρουαρίου επέστρεψε στην Ευρώπη ο εφιάλτης του πολέμου. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί ιστορική καμπή, αλλάζοντας πλήρως τον χάρτη της ευρωπαϊκής ασφάλειας, αποδομώντας βεβαιότητες του παρελθόντος.

Εδώ δεν χωρούν «ναι μεν, αλλά…».

Η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία της «επιτήδειος ουδέτερος». Τοποθετείται πάντα με παρρησία στις διεθνείς εξελίξεις, υποστηρίζοντας με τρόπο ενεργητικό την αξία της ελευθερίας, το Διεθνές Δίκαιο και τις συμμαχίες της. Οι ίσες αποστάσεις δεν αποτελούν εθνική επιλογή για τη χώρα μας.

Η πατρίδα μας βρίσκεται πάντοτε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, στην πλευρά του ελεύθερου κόσμου, διότι Ελλάδα και ελευθερία είναι ιστορικά ταυτόσημες και αλληλένδετες.

Η ουδέτερη στάση απέναντι στην εισβολή εξισώνει τον θύτη με το θύμα και ανοίγει την όρεξη για αναθεωρητισμό και σε άλλους επίδοξους εισβολείς, οι οποίοι πιστεύουν ότι μπορούν να επαναχαράξουν τα σύνορα. Τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας αντιμετωπίζει μια μόνιμη απειλή από μια άλλη αναθεωρητική δύναμη, την Τουρκία, οι ίσες αποστάσεις στα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία είναι σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας.

Μια τέτοια ουδέτερη στάση λοιπόν, εκτός από ξένη στις αξίες μας και την ιστορία μας, θα ήταν κόντρα στο εθνικό μας συμφέρον, το οποίο επιτάσσει να έχουμε ξεκάθαρες θέσεις και σαφές στίγμα στο διεθνές γίγνεσθαι.

Και αυτό ακριβώς κάνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία. Με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο, χωρίς φοβικότητες του παρελθόντος, τοποθετεί την Ελλάδα στην εμπροσθοφυλακή των εξελίξεων, ανακτώντας την εθνική αυτοπεποίθηση στο εσωτερικό και την εμπιστοσύνη των συμμάχων και εταίρων μας στο εξωτερικό.

Σφυρηλατεί ένα ισχυρό πλέγμα συμμαχιών και θωρακίζει την άμυνα, όσο ποτέ άλλοτε. Διότι αν κάτι διδασκόμαστε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι ότι η άμυνα είναι πράγματι ο υπέρτατος αυτοσκοπός.

Μέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις, υγειονομικές και γεωπολιτικές, η κυβέρνηση καταφέρνει να αναβαθμίσει τον διεθνή ρόλο της χώρας, κρατώντας της οικονομία όρθια, μειώνοντας φόρους και εισφορές και αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά απόνερα αυτής της γεωπολιτικής κρίσης. Μέτρα που απευθύνονται στους πιο αδύναμους και στη μεσαία τάξη. Μελετημένες παρεμβάσεις ύψους 1,1 δισ., που θα ανακουφίσουν 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες αλλά και τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ τον χρόνο.

Με σχέδιο και ρεαλισμό λοιπόν, μακριά από τις σειρήνες του λαϊκισμού, η Ελλάδα θα μπορέσει όχι μόνο να αναταχθεί αλλά και να αναβαθμισθεί, διεκδικώντας με αξιώσεις το μέλλον της, διεκδικώντας τη θέση του πρωταγωνιστή των εξελίξεων της νέας εποχής που ανοίγεται μπροστά μας και όχι του απλού παρατηρητή.

Πρόγνωση καιρού

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του καιρού, από την περασμένη Παρασκευή και για τη συνέχεια, δηλαδή για πέντε – έξι μέρες, μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ο καιρός θα είναι καθαρά χειμωνιάτικος, με χαμηλές θερμοκρασίες για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο με τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα είναι κυρίως η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Κεντροανατολική Στερεά, η Εύβοια, η Ανατολική Πελοπόννησος, πιθανότατα τμήμα των Σποράδων αλλά και τα νησιά του Αιγαίου.

Όσον αφορά την Αττική, η ημέρα όπου φαίνεται ότι θα σημειωθούν οι περισσότερες χιονοπτώσεις είναι η Κυριακή.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: eirinika.gr


Σχολιάστε εδώ