Φόβοι για 60.000 κρούσματα και 100 θανάτους την ημέρα!

Φόβοι για 60.000 κρούσματα και 100 θανάτους την ημέρα!

Η Όμικρον 2 είναι 50% πιο μεταδοτική

-Άγνωστο πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας

Αν και η αντίστροφη μέτρηση για την αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας, που αφορούν τις νέες εισαγωγές, τις νοσηλείες σε ΜΕΘ και τους θανάτους, έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρχές του Μαρτίου (γι’ αυτό άλλωστε και η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων), ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ και θα μας ταλαιπωρεί για πολύ καιρό με τις μεταλλάξεις του, μέχρι να φτάσει στο σημείο να γίνει ενδημικός, όπως η γρίπη.

Από όλους τους επιστήμονες η διατύπωση είναι σαφής: «Η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών της επιδημίας, που επιτρέπει τη χαλάρωση κάποιων μέτρων προστασίας, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας. Ο ιός είναι μαζί μας και αυτό είναι εμφανές».

Την τελευταία εβδομάδα έχουμε ένα «πισωγύρισμα» της πανδημίας, με αιφνίδια έξαρση των κρουσμάτων. Ενδεικτικά, τη Δευτέρα είχαμε 22.694 κρούσματα, 70 θανάτους, 242 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και 364 διασωληνωμένους, την Τρίτη αντίστοιχα ήταν 26.536 – 50 – 296 – 358 και την Τετάρτη 23.748 – 44 – 345 – 354.

Ο κυριότερος παράγοντας της έξαρσης είναι η υπομετάλλαξη Όμικρον 2, η οποία είναι 50% πιο μεταδοτική από την Όμικρον. Ευτυχώς έχει ήπια συμπτώματα, ενώ τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσο επηρεάζει τον αριθμό νέων νοσηλειών και διασωληνωμένων. Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλες χώρες της Ευρώπης που βιάστηκαν να «σφυρίξουν» τη λήξη της πανδημίας και βλέπουν τώρα με ανησυχία τις συνέπειες. Τα κρούσματα ανεβαίνουν ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι εμβολιασμένοι με την τρίτη δόση έχουν αγγίξει το 67%. Η νέα αυτή εξέλιξη δείχνει πόσο ευάλωτοι είμαστε κάθε φορά όλοι μας –και ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι– στις νέες μεταλλάξεις του ιού και ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε αμελώντας τα μέτρα προστασίας. Τα στοιχεία που παρουσίασε η καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου είναι συντριπτικά: «Ο δείκτης θνησιμότητας από Covid-19 σε εμβολιασμένους με αναμνηστική δόση είναι 1,5 ανά 100.000 εμβολιασμένους ανά εβδομάδα, σε σχέση με 11,7 ανά 100.000 σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους. Αυτό μεταφράζεται σε αποτελεσματικότητα των εμβολίων της τάξεως του 87%. Σε σχέση με την επίπτωση της διασωλήνωσης στους εμβολιασμένους, τα περιστατικά είναι 0,5 ανά 100.000, ενώ σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους είναι 6 ανά 100.000. Δηλαδή, η αποτελεσματικότητα που έχουν τα εμβόλια είναι της τάξεως του 91%. Η επίπτωση της μόλυνσης με κορονοϊό εκτιμήθηκε σε 694 κρούσματα ανά 100.000 εμβολιασμένους έναντι 1.826 σε ανεμβολίαστους, ήτοι αποτελεσματικότητα 62%, η οποία είναι σημαντική σε περίοδο επικράτησης ενός στελέχους που έχει τα χαρακτηριστικά της ανοσιακής διαφυγής». Παρ’ όλα, αυτά ο καθημερινός αριθμός των θυμάτων του ιού φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά ισχυρός για να κάμψει ριζωμένες πεποιθήσεις.
«SOS» από Σαρηγιάννη

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξέπεμψε σήμα κινδύνου: «Αν δεν υπάρξει αντίδραση μέσα στον Μάρτιο, η εξέλιξη αυτή θα μας γυρίσει πίσω σε δεδομένα κρουσμάτων και θανάτων της περιόδου του Δεκεμβρίου». Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε αύξηση 40% στην ταχύτητα διασποράς. Αν δεν υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων δεν αποκλείεται να φτάσουμε πάλι στα 50.000 – 60.000 κρούσματα ημερησίως και σε 100 θανάτους ημερησίως. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος το Πάσχα να έχουμε ανοσία μεν, αλλά με βαρύ κόστος στον αριθμό των θανάτων. Με τα δεδομένα που έχουμε θα πρέπει να ξεχάσουμε τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου».

Τζανάκης: Η Όμικρον 2 ξεφεύγει
«Μπορεί η Όμικρον 2 να μην προβληματίζει τόσο όσο προβλημάτισε τον Ιανουάριο η Όμικρον, ωστόσο είναι σίγουρο ότι καθυστερεί την αποδρομή του πέμπτου κύματος, όπου βρισκόμαστε τώρα, κρατώντας το ακόμα ισχυρό. Επίσης, η Όμικρον 2 μπορεί να δώσει και επικίνδυνους δείκτες, όπως οι θάνατοι ευάλωτων ανθρώπων, ηλικιωμένων ή μη επαρκώς εμβολιασμένων», δήλωσε ο καθηγητής στο ΠΑΓΝΗ Νικόλας Τζανάκης και επισήμανε: «Ξεφεύγει από τα εμβόλια σε μεγαλύτερο βαθμό ως προς τη μόλυνση. Δεν έχουμε ακριβή εικόνα του ποσοστού, αλλά μεσοσταθμικά είναι κάτω από 40% η προστασία που προφέρεται από τα εμβόλια απέναντι σε αυτήν τη μετάλλαξη του κορονοϊού».

Αυξητικές τάσεις και στα λύματα
Την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 9 από τις 13 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, σταθεροποιητικές τάσεις σε 3 και πτωτική τάση σε 1. Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στον Άγιο Νικόλαο (+643%), στα Χανιά (+163%), στο Ρέθυμνο (+146%) και στην Κέρκυρα (+68%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στην Πάτρα (+12%), στην Αττική (+20%), στον Βόλο (+26%), στη Λάρισα (+30%) και στη Θεσσαλονίκη (+30%).

Πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας;
Στο ερώτημα «πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας;» όλοι οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί. «Ακόμα και το γεγονός του πολέμου, που εκτυλίσσεται κοντά μας, αποτελεί μια νέα πτυχή, που ενδέχεται να επηρεάσει και την εξέλιξη της πανδημίας», τονίζει η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και προσθέτει:

«Ιστορικά, η κάθε επιδημία έχει διαφορετική έκβαση. Από την ισπανική πανδημία της γρίπης του 1918, η γρίπη έγινε μια εποχική νόσος. Το AIDS, το 1981, από οξύ λοιμώδες νόσημα έγινε χρόνιο νόσημα, ενώ το 2015 – 2016 η επιδημία Zika, κυρίως στην Νότιο Αμερική, έσβησε ίσως λόγω της ανοσοποίησης του πληθυσμού. Στο «βιβλίο» της πανδημίας Covid-19 υπάρχουν πολλά ακόμα κεφάλαια προς συγγραφή. Με τη συνεχή επιστημονική έρευνα θα συλλέγονται πολύτιμα δεδομένα, που θα απαντούν σε θέματα που έχουν απασχολήσει όλους τους τομείς της ζωής μας».

7,5 εκατ. πολίτες ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό
Ξεπεράσαμε τους 20.320.000 εμβολιασμούς, με περισσότερους από 7.870.000 συμπολίτες μας να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 75% επί του γενικού πληθυσμού και 84,6% επί του ενήλικου πληθυσμού. Περισσότεροι από 7.560.000 συ­μπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72% επί του γενικού πληθυσμού και 80,8 επί του ενήλικου πληθυσμού.

Σε σχέση με τα αριθμητικά στοιχεία της αναμνηστικής δόσης, τη στιγμή αυτή οι δικαιούχοι είναι 6.627.000 (ποσοστό 87,6% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών). Από τους πολίτες που δυνητικά θα έληγε το πιστοποιητικό τους λόγω μη εμβολιασμού με αναμνηστική δόση (στους τρεις μήνες για τα διδοσικά εμβόλια και στους δύο μήνες για το διδοσικό) το 95,7% έχει ήδη εμβολιαστεί.

Άρης Μπερζοβίτης


Σχολιάστε εδώ