Ιωάννης Ελευθεριάδης: Οι καρδιοχειρουργοί είναι σαν τον πιλότο των μαχητικών αεροσκαφών!

Ιωάννης Ελευθεριάδης: Οι καρδιοχειρουργοί είναι σαν τον πιλότο των μαχητικών αεροσκαφών!

[Εξομολογήσεις…]

«Όταν τελείωσα το Κολέγιο του Γέιλ, η συγκεκριμένη ειδικότητα ήταν ακόμα στα σπάργανα και ο πήχυς της δυσκολίας πολύ υψηλός. Σκεφτείτε ότι μια επέμβαση τότε μπορεί να διαρκούσε 12 ή 16 ώρες. Δεν υπήρχαν ούτε τα μέσα ούτε η γνώση που διαθέτουμε σήμερα. Οι καρδιοχειρουργοί θεωρούνταν κάτι σαν τους πιλότους μαχητικών αεροσκαφών! Ως κάτι καινούργιο.

Διδάσκω στους φοιτητές μου δύο βασικούς κανόνες: Να μην αφήνουν τίποτα κακό πίσω –εννοώ άλλα προβλήματα που ίσως εντοπίσουν στο χειρουργείο–, αλλά ταυτόχρονα να μην κάνουν μια μεγάλη επέμβαση μεγαλύτερη από όσο χρειάζεται. Έ­νας καλός χειρουργός πρέπει επίσης να έχει σεβασμό και λεπτότητα στον χειρισμό των ευαίσθητων καρδιακών ιστών. Αλλά και να δείχνει στον ασθενή –και στην οικογένειά του– ότι πραγματικά ενδιαφέρεται να γίνει καλά. Οι άνθρωποι νιώθουν την ενσυναίσθηση και το νοιάξιμό μας, όταν είναι γνήσια.

Το όμορφο κομμάτι είναι η απερίγραπτη χαρά και η δικαίωση την οποία νιώθω κάθε φορά που μια πολύπλοκη και επικίνδυνη χειρουργική επέμβαση ολοκληρώνεται με επιτυχία και ένας άνθρωπος κερδίζει τη μάχη για τη ζωή. Το δύσκολο είναι όταν πρέπει να στερούμαι πολύτιμο χρόνο με την οικογένειά και τους φίλους μου λόγω δουλειάς, κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά».

Υπογραφή: Ιωάννης Ελευθεριάδης, καθηγητής Καρδιοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ