Είμαστε υπέρ της κοινής χρήσης του Αιγαίου! – Νέα παγίδα έστησε ο Ακάρ…

Είμαστε υπέρ της κοινής χρήσης του Αιγαίου! – Νέα παγίδα έστησε ο Ακάρ…

Φωτιές άναψε στην Αθήνα η δήλωση του τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, λίγο μετά τη συνάντηση με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο στις Βρυξέλλες, με την οποία υπονοούσε ότι στη συζήτηση τέθηκε και θέμα συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο.

Η δήλωση αυτή του τούρκου ΥΕΘΑ ήρθε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την τετ-α-τετ συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, για την οποία δεν υπήρξε ουσιαστική ενημέρωση. Μόνο η Τουρκική Προεδρία παρουσίασε εν μέρει την ατζέντα, κάνοντας λόγο και για την προσδοκία του τούρκου Προέδρου να βρεθεί «λύση, μέσω ειλικρινούς διαλόγου, και στα προβλήματα του Αιγαίου».

Η θέση για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου δεν είναι νέα και επανέρχεται κατά περιόδους από την τουρκική ηγεσία, η οποία έτσι θέλει να παρακάμψει το μεγάλο εμπόδιο για την εκμετάλλευση των πόρων που μπορεί να διαθέτει η κάθε χώρα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που δεν είναι άλλο από την άρνηση της Τουρκίας να οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, βάσει του Δικαίου της Θάλασσας. Έτσι, η Τουρκία συχνά πετάει στο τραπέζι αυτήν τη νεφελώδη ιδέα περί συνεκμετάλλευσης, η οποία είναι προφανές ότι δεν μπορεί να συζητηθεί –πολύ περισσότερο να γίνει αποδεκτή– από καμία ελληνική κυβέρνηση.

Στην πραγματικότητα πάντως, ο κ. Ακάρ δεν αναφέρθηκε ρητώς σε συνεκμετάλλευση, αλλά παρέπεμψε ευθέως σε αυτή, όπως προκύπτει από τη δημοσίευση ολόκληρης της δήλωσής του («Καθημερινή», 18/3):

«Με τον κύριο υπουργό, με τον Νίκο, έχουμε ειλικρινείς, διάφανες, ξεκάθαρες συνομιλίες, για να δώσουμε μια θετική ατμόσφαιρα, ένα θετικό κλίμα. Με στόχο οι λαοί των δύο χωρών να ευημερούν. Για να μοιραστούν τα πλούτη και τις ομορφιές του Αιγαίου. Υπάρχει ο τουρισμός, η αλιεία και διάφοροι άλλοι πόροι. Είμαστε υπέρ της κοινής χρήσης. Είδαμε θετική ανταπόκριση από τον έλληνα ομόλογό μας. Το επόμενο διάστημα περιμένουμε να προχωρήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση».

Η αναφορά του κ. Ακάρ προκάλεσε έ­ντονες αντιδράσεις στην Αθήνα, καθώς η κυβέρνηση είδε ότι με το κλίμα αυτό ανατρέπεται και η θετική εικόνα που θέλησε να εκπέμψει ο πρωθυπουργός από τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, με αποτέλεσμα, ύστερα από αρκετές ώρες, να υπάρξει δήλωση-διάψευση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας:

«Με τον κ. Ακάρ συζητήσαμε σε πολύ καλό κλίμα τις προϋποθέσεις και δυνατότητες εμπέδωσης ενός κλίματος ηρεμίας και ασφάλειας στην περιοχή του Αιγαίου, μακριά από εντάσεις, προκλητικές συμπεριφορές και δηλώσεις εντυπωσιασμού. Συμφωνήσαμε ότι το ήπιο κλίμα στις διμερείς σχέσεις μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επωφελές και για τις δύο χώρες μας, ιδίως εν όψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου». Κατέληξε δε υπογραμμίζοντας ότι «ασφαλώς και δεν τέθηκε θέμα ‘‘συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου’’ και ούτε άλλωστε μπορούσε να τεθεί».

Δεν γνωρίζουμε εάν επρόκειτο περί μιας επικοινωνιακής παγίδας του τούρκου υπουργού Άμυνας ή εάν απλώς ήθελε με κάποιον τρόπο να υπενθυμίσει τη θέση της Άγκυρας περί συνεκμετάλλευσης, πάντως η Αθήνα οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική σε αυτές τις τετ-α-τετ συναντήσεις με τούρκους αξιωματούχους, καθώς ό,τι λέγεται, έστω και ως θεωρητικό ενδεχόμενο και ως άσκηση εργασίας, καταγράφεται.

Και βεβαίως αρκούσε αυτό το επεισόδιο με τις δηλώσεις Ακάρ αλλά και τις συνεχείς επίμονες και έντονες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου για να αντιληφθούν, έστω και τώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν αρκεί ένα γεύμα με θέα στον Βόσπορο για να μετατραπεί ο «λύκος σε αρνάκι» και να οραματίζονται «νέα εποχή» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ