Διαμάντω Μανωλάκου στο “Π”: Έχει ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου

Διαμάντω Μανωλάκου στο “Π”: Έχει ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου

-Η ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο

Της
ΔΙΑΜΑΝΤΩΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Βουλευτού του ΚΚΕ, Μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ


Τρεις βδομάδες μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο έδαφος της Ουκρανίας. Από τη μία πλευρά οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ και από την άλλη της Ρωσίας, για το μοίρασμα των αγορών, τις πηγές ενέργειας και μεταφοράς, τις πρώτες ύλες, για το ποιος θα επικρατήσει έναντι του άλλου. Υπό αυτήν την έννοια έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και ο κίνδυνος μιας πιο γενικευμένης πολεμικής αντιπαράθεσης σήμερα είναι πιο ορατός από κάθε άλλη φορά.

Οι συνέπειες για τους λαούς είναι μεγάλες, μεταξύ των οποίων και για τον δικό μας. Ακρίβεια, υψηλό κόστος ενέργειας, πληθωρισμός, που είχαν ξεκινήσει φυσικά πριν από τον πόλεμο και θα ενταθούν με την ανάπτυξη στρατιωτικών δαπανών, σε βάρος του επιπέδου ζωής των λαών.

Τα μέτρα που πρόσφατα ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι κοροϊδία. Οι αιτίες της ενεργειακής φτώχειας, οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια ζουν και βασιλεύουν. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ευρωενωσιακής πολιτικής απελευθέρωσης της ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης και των ενεργειακών ανταγωνισμών, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και πληρώνουν πολύ ακριβά οι λαοί.

Ο δρόμος παραμένει ανηφορικός για τον λαό μας, γιατί πυξίδα της σημερινής κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων, αποτελούν οι λεγόμενες «αντοχές της οικονομίας», δηλαδή η υπεράσπιση των κερδών των λίγων. Γι’ αυτό δεν κάνουν δεκτή την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια, στα καύσιμα και σε άλλα βασικά προϊόντα. Ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα μοιράζουν δεκάδες δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως αυτά που έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ωστόσο αυτό που ολοένα πρέπει να συνειδητοποιηθεί είναι ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος έχει αιτίες και οι συνθήκες θα χειροτερεύουν για τους λαούς, γιατί:

1.Ο πόλεμος που είναι σε εξέλιξη δεν είναι σύγκρουση γενικά «Δύσης – Ανατολής» ή «Δημοκρατίας – Αυταρχισμού» και ό,τι άλλο ισχυρίζεται η αστική προπαγάνδα. Είναι σύγκρουση ιμπεριαλιστών για τη λεία, που προετοιμαζόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η ειρήνη «με το πιστόλι στον κρόταφο» εξελίχθηκε σε ανοιχτή και σφοδρή αντιπαράθεση, με θύματα τους λαούς.
2.Το ΝΑΤΟ ξεδιπλώνει τα στρατηγικά του σχέδια, που είχε επεξεργαστεί μεθοδικά όλα τα προηγούμενα χρόνια.
3.Η αντιπαράθεση με τη Ρωσία και ο πόλεμος στο έδαφος της Ουκρανίας συνδέεται άμεσα με τον σχεδιασμό των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της Κίνας, που αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία τους. Είναι σχεδιασμός σε εξέλιξη.
4.Αυξάνονται οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί, με πρωταγωνιστή τη Γερμανία, κάτι που θα αφαιρέσει ακόμα περισσότερους πόρους από τον λειψό προϋπολογισμό για λαϊκές ανάγκες.
5.Ο πόλεμος άλλους τους ευνοεί (π.χ. ΗΠΑ) και άλλους τους φέρνει μπροστά σε μεγάλα και νέα προβλήματα (π.χ. ΕΕ), γεγονός που θα οξύνει αντιθέσεις και ανταγωνισμούς, για νέες διεκδικήσεις αγορών, πρώτων υλών κ.ά. Η χώρα μας θα βρεθεί ακόμα πιο βαθιά μπλεγμένη.
6.Οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου και οι συνέπειες από τις κυρώσεις θα είναι βαριές και θα τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι σε όλες τις χώρες.
7.Σε αυτόν τον πόλεμο, και γενικότερα τον ιμπεριαλιστικό σχεδιασμό, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά. Η αστική τάξη στην Ελλάδα προσδοκά το δικό της μερίδιο. Ήδη οι έλληνες εφοπλιστές παγκοσμίως έχουν το 22% των πλοίων μεταφοράς LNG, που προορίζεται ως εναλλακτικό καύσιμο, και επίσης μεταφέρουν το ρωσικό πετρέλαιο σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.
8.Οι αντιθέσεις και οι ανακατατάξεις θα επεκταθούν και θα ενταθούν περαιτέρω και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει δραματική επιδείνωση της σχετικής και απόλυτης φτώχειας της εργατικής τάξης και μεγαλύτερη ένταση στην εκμετάλλευση και στην καταπίεση.

Δεν πρέπει επομένως να περιμένει κανείς αλλαγή πορείας, όσες εναλλαγές κυβερνήσεων και αν γίνουν, όσες διακηρύξεις γίνονται για μια καλύτερη ημέρα, στο παραπάνω πλαίσιο. Οι αυταπάτες τελειώνουν και η προοπτική βρίσκεται στην άνοδο της ταξικής πάλης. Γι’ αυτό ο λαός δεν πρέπει να παγιδεύεται στα κάλπικα διλήμματα μιας τάχα καλύτερης διαχείρισης του καπιταλισμού, που πολλαπλασιάζονται σε συνθήκες κρίσης από πολλές και διαφορετικές φωνές του αστικού συστήματος, αλλά να ενισχύσει την πάλη του σε κατεύθυνση ρήξης και σύγκρουσης με το σύνολο της κυρίαρχης πολιτικής και των κομμάτων που τη στηρίζουν.

Δίκαια, λοιπόν, το ΚΚΕ οργανώνει μεγάλο συλλαλητήριο στις 22 Μαρτίου, στο Σύνταγμα, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας, με ομιλητή τον γενικό γραμματέα του, αλλά δίκαια και τα σωματεία και οι φορείς οργανώνουν και προσανατολίζονται σε πανεργατική απεργία στις 6 του Απρίλη, με αιτήματα:

Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν, την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις, την ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος. Είμαστε μαζί τους.

Επιβεβαιώνεται ότι το σύνθημα του ΚΚΕ «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής» γίνεται πιο επίκαιρο και αναγκαίο από ποτέ.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ