Ανάλεκτα

Ανάλεκτα

[Ανάλεκτα]

Ο προβληματισμένος Σταθάκης

Αν υπάρχει ένας άνθρωπος χάρη στον οποίο η ΔΕΗ μπόρεσε να επιβιώσει από τις απαιτήσεις των δανειστών για πλήρη ιδιωτικοποίηση, αυτός είναι ο Γιώργος Σταθάκης. Ο κρητικός πολιτικός είχε μια αξιοσημείωτη θητεία στο υπουργείο Ενέργειας και γνωρίζει πολύ καλά πώς λειτουργεί η αλυσίδα της αγοράς.

Ως εκ τούτου, έχει τη δική του σημασία ότι σε όσες δημόσιες παρεμβάσεις έχει προβεί ως τώρα ο Γιώργος Σταθάκης εμφανίζεται απελπισμένος για τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στην ενέργεια. Ο πρώην υπουργός Ενέργειας υπενθυμίζει ότι το ρωσικό αέριο «καλύπτει το 50% των αναγκών της χώρας σε ενέργεια», προσθέτοντας ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει εναλλακτική προμήθεια άλλης πηγής ενέργειας που θα το αντικαταστήσει.

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης εμφανίστηκε απαισιόδοξος και για το υγροποιημένο αέριο, τονίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική ροή του αερίου και πως είναι αρκετά ακριβότερο.

Κάνουν τον… Κινέζο!

Κάποια στιγμή, στη σκακιέρα της γεωπολιτικής θα πρέπει να σπάσει τη σιωπή της και να τοποθετηθεί ανάμεσα στα μέτωπα που άνοιξαν με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο λόγος για την Κίνα, η οποία, κρατώ­ντας επιμελώς αποστάσεις αλλά και λεπτεπίλεπτες ισορροπίες, έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να πάρει συγκεκριμένη θέση απέναντι στο Ουκρανικό, δείχνοντας από τη μια να γέρνει προς τη Μόσχα, αποφεύγοντας κάθε δήλωση αποκήρυξης της ρωσικής στάσης, και από την άλλη να αναλαμβάνει ρόλο γεφυροποιού.

Το χρέος

Η μαύρη τρύπα των προβληματικών παρόχων ενέργειας ανέρχεται σε 650.000.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι οφειλές τους προς τις τράπεζες. Μάλιστα δύο από τους παρόχους έχουν προχωρήσει σε γενικευμένη στάση πληρωμών το τελευταίο επτάμηνο, ενώ εισπράττουν κανονικά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τους καταναλωτές που περιλαμβάνει το πελατολόγιό τους. Στα κέντρα εξουσίας σκέφτονται να κάνουν διακριτικές παρεμβάσεις.

Η κανονικότητα

Ξαναζωντανεύει ο εφιάλτης της συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ακόμη και εταιρείες ηλεκτροδότησης. Η άρση των περιορισμών λόγω πανδημίας συνοδεύθηκε και από την απόσυρση των μέτρων στήριξης, κάτι που φέρνει πλέον νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντιμέτωπα με το σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεων, τόσο των τρεχουσών όσο και αυτών που συσσωρεύθηκαν μέσα στην πανδημία.

Κανείς δεν χάνεται

«Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα είναι το κατάλληλο νομοθετικό εργαλείο για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει εκτεθειμένος στην ενεργειακή φτώχεια και στις άγριες μεταβολές των τιμών της ενέργειας που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης. «Αυτή η μετάβαση θα πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη, διαφορετικά δεν θα λειτουργήσει», τόνισε και ανέφερε ότι «το εισοδηματικά κορυφαίο 10% του πληθυσμού είναι υπεύθυνο για το 48% των εκπομπών ενώ το κατώτερο 50%, για το 12% των εκπομπών».

Οργανωμένη κίνηση

Νέες δράσεις έχει δρομολογήσει το υπουργείο Εργασίας και ο e-ΕΦΚΑ, μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδα των Ταμείων από τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές. Αυτές είναι οι 72 δόσεις, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η παράταση των αιτήσεων στελεχών για την απαλλαγή από την αλληλέγγυα ευθύνη για εταιρικά ασφαλιστικά χρέη, η αλλαγή στο καθεστώς των πλειστηριασμών, η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των οφειλετών, μαζί και η ενιαία τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας (1555).

Το Μεταναστευτικό

Οι Έλληνες είναι οι πρώτοι στην Ευρώπη που θεωρούν ως υψηλή προτεραιότητα τη μείωση της μετανάστευσης, σύμφωνα με στοιχεία από το YouGov-Cambridge Globalism Project. Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότερες δυτικές χώρες φαίνεται να συμφωνούν πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, αν και κάποια κράτη εμφανίζονται πιο διχασμένα από άλλα. Ειδικότερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι Έλληνες βρίσκονται στην πρώτη θέση των Ευρωπαίων που επιθυμούν να δοθεί προτεραιότητα στη μείωση της μετανάστευσης, με ποσοστό 58%.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ