Μικρά οικονομικά: Εξυπνάδες… Πως θα μειώσουν την ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου

Μικρά οικονομικά: Εξυπνάδες… Πως θα μειώσουν την ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου

Εάν 500 εκατομμύρια Ευρωπαίοι κάνουν κρύο ντους και δεν ανάβουν θέρμανση μία ημέρα τον μήνα, θα μειώσουν την ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 4 (τέσσερα) δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, κατά τον Bernstein! Αξίζει να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο χρόνο η Ρωσία διοχέτευσε σχεδόν 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Το 2021 η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είχε όφελος 2,5 δισ. ευρώ από τη λειτουργία των ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά), σύμφωνα με μελέτη που έκανε για λογαριασμό της ΕΛΕΤΑΕΝ η εταιρεία iWind Renewables.


Η Citigroup εκτιμά ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με το άνοιγμα του 30ετούς ομολόγου του 2021, ενώ η JP Morgan θεωρεί πως θα κινηθεί προς ένα 5ετές ή 7ετές ομόλογο. Ακόμη, η ΑΧΙΑ εκτιμά ότι το κόστος στήριξης για όλο τον χρόνο θα κυμαίνεται μεταξύ 3 και 4,5 δισ. ευρώ.


Τουλάχιστον, δεν θα μας βρει σε ύφεση ο πόλεμος, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, που βλέπουν ότι στο «κακό σενάριο» ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί στο 2,5% αντί για 4,5%.


Ο μεγιστάνας Αλεξέι Μορντάσοφ, ένας από τους ρώσους ολιγάρχες, ο οποίος στη μετασοβιετική Ρωσία σώρευσε πλούτο χάρη στον χάλυβα και έχει περιουσία 22 δισ. δολαρίων, μετέφερε τον έλεγχο του μεριδίου του στον Όμιλο Nordgold, αξίας 1,1 δισ. δολ., στη σύζυγό του Μαρίνα Μορντάσοφ.


Η Bulgari δεν είναι η μόνη εταιρεία πολυτελών ειδών στη ρωσική αγορά. Η Cartier της Richemont εξακολουθεί να πουλάει κοσμήματα και ρολόγια, ενώ τα ρολόγια O­mega του Swatch Group συνεχίζουν να είναι διαθέσιμα, όπως και τα Rolex. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Bulgari, η εταιρεία είναι πιθανό να αυξήσει κάποια στιγμή τις τιμές στη Ρωσία.


Το 2021 οι τουριστικές εισπράξεις από το εξωτερικό ήταν 10,653 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιες από τα 4,318 δισ. ευρώ του 2020, απείχαν όμως ακόμη σημαντικά από τα 18,178 δισ. ευρώ του 2019.


Από 1.500 μέχρι 2.000 ευρώ επιδότηση μπορούν να πάρουν φοροτέχνες και λογιστές για δαπάνες εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεών τους. Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε την Τετάρτη και θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 18 Απριλίου στις 3 μ.μ.


Η μέση τιμή της βενζίνης είναι στο 1,95 ευρώ το λίτρο, ενώ την Τρίτη έφτασε και στα 2,05 ευρώ. Στο 1,76 ευρώ αναμένεται να φτάσει το πετρέλαιο κίνησης από 1,65 ευρώ, ενώ προς 1,49 ευρώ το λίτρο πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης.


Ο ρωσικός στόλος, σύμφωνα με την Clarksons Research, ανέρχεται συνολικά σε 3.000 πλοία, 18,1 εκατομμυρίων τόνων, που αντι­στοιχούν στο 1,2% της παγκόσμιας χωρητικότητας. Πάνω από το ήμισυ της χωρητικότητας είναι δεξαμενόπλοια πετρελαίου και μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.


Όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν την Ελλάδα για στρατηγικές επενδύσεις. Ήδη έχουν κατατεθεί 20 επενδυτικά σχέδια ύψους 7,915 δισ. ευρώ, τα οποία αξιολογούνται από την Enterprise Greece. Στα έργα αυτά μπορούν να προστεθούν άλλα 30 επενδυτικά σχέδια που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων από τον Ιούλιο του 2019 και μετά. Είναι έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,3 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσουν 3.613 νέες θέσεις εργασίας.


Άντε να αντέξουν τον ανταγωνισμό… Η αύξηση του κόστους των καυσίμων (VLSFO), που από 500 δολάρια ο τόνος πριν από έναν χρόνο άγγιξε τα 900 δολάρια στα τέλη της εβδομάδας, δημιουργεί πλέον θέμα βιωσιμότητας για τις πιο αδύναμες ελληνικές ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις.


Στην Τουρκία του Ερντογάν ο πληθωρισμός έφτασε στο 54,4% – το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών! Και ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα πετάξει ακόμη πιο ψηλά. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είχε βασιστεί στην εκτίμηση ότι η τιμή του πετρελαίου θα ανερχόταν στα 80 δολ. το βαρέλι, όμως η τιμή ανήλθε σε υψηλό οκταετίας, αγγίζοντας τα 115 δολ. το βαρέλι.


Τον προηγούμενο χρόνο η Ρωσία διοχέτευσε σχεδόν 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οπότε το να μηδενιστεί η ποσότητα αυτή σε ορίζοντα δεκαετίας σημαίνει αντικατάσταση 15 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων τον χρόνο.


Αυτό κι αν είναι κοροϊδία… Το μέσο επιτόκιο καταθέσεων είναι μόλις 0,04%, ενώ το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 3,86 εκατοστιαίες μονάδες από 3,72 τον Δεκέμβριο του 2021. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων είναι 11,88%, έμεινε όμως αμετάβλητο στο 14,65% το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια.


Με φυσικό αέριο θερμαίνονται περίπου 600.000 νοικοκυριά, ενώ χρησιμοποιείται και από τη βαριά βιομηχανία της χώρας. Ακόμη, το 45% – 50% του ρεύματος που καταναλώνουμε στη χώρα παράγεται από φυσικό αέριο. Η συνολική κατανάλωση στην ελληνική αγορά ανέρχεται σε 5 με 5,5 δισ. κυβικά μέτρα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ