Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στο “Π”: Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει στο πώς θα διασωθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στο “Π”: Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει στο πώς θα διασωθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Του
ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών


Την ώρα που ο πληθωρισμός επελαύνει (7,2% έφτασε τον Φεβρουάριο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ), νοικοκυριά και επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα των ανατιμήσεων σε όλα τα είδη και κυρίως στην ενέργεια.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η χώρα βιώνει τη δυσκολότερη οικονομική συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών, η οποία προβλέπεται να γίνει ακόμα δυσκολότερη το επόμενο διάστημα, καθώς εκτιμώ ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 9% τους επόμενους μήνες και οι ανατιμήσεις θα ξεπεράσουν το 30% – 35%. Απαιτούνται λοιπόν έκτακτα μέτρα, ένα δίχτυ προστασίας για όσους πλήττονται περισσότερο από αυτόν τον κυκεώνα ακρίβειας. Και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανήκουν ακριβώς σε αυτήν την κατηγορία, καθώς σε πολλές περιπτώσεις το ενεργειακό τους κόστος είναι υψηλότερο ακόμα και από το ενοίκιό τους.

Είναι προφανές ότι υπό αυτές τις συνθήκες η όποια προσπάθεια βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποκτά άλλο βαθμό δυσκολίας, ενώ τα νοικοκυριά –δηλαδή οι εν δυνάμει καταναλωτές– αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης.

Αυτό πάντως που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες είναι μια συντονισμένη προσπάθεια κυβερνητικών στελεχών να επικοινωνούν ως βασική αιτία των ανατιμήσεων τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι παίζει και αυτή τον ρόλο της, επιδεινώνοντας την κατάσταση. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πρόβλημα των ανατιμήσεων άρχισε να εμφανίζεται από το φθινόπωρο.

Στην προσπάθειά μας να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις, ώστε να μπορέσει η κοινωνία να σταθεί όρθια, ακούμε δικαιολογίες του τύπου «λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν». Ο τελευταίος χρονικά υπουργός που το ανέφερε ήταν ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ενώ και άλλα κυβερνητικά στελέχη χρησιμοποίησαν πρόσφατα την ίδια φρασεολογία.

Όμως η επιμελητηριακή κοινότητα και οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων δεν υποστηρίξαμε ποτέ το αντίθετο. Κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου –κάτι που αποτελεί και θεσμική μας υποχρέωση, ως σύμβουλοι της Πολιτείας– για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην αγορά και στην πραγματική οικονομία αν δεν δημιουργηθεί ένα –έστω και υποτυπώδες– μαξιλάρι ασφαλείας για όσους πλήττονται περισσότερο από αυτό το τσουνάμι της ακρίβειας. Και για να χρησιμοποιήσω μια άλλη φράση κυβερνητικών παραγόντων, που ζητάνε έκτακτα μέτρα από τις Βρυξέλλες: «Οι ασυνήθιστες εποχές επιβάλλουν και ασυνήθιστα μέτρα». Αυτό δηλαδή που τονίζουμε και εμείς προς την κυβέρνηση.

Το βέβαιο είναι ότι για την ώρα δεν αναμένεται κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα. Ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων στήριξης που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες δεν δημιουργεί υψηλές προσδοκίες για το επιχειρείν, καθώς σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα θα πρόκειται για ανακούφιση.

Σε αυτό το σημείο λοιπόν η κυβέρνηση οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση. Θα στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν ή λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης αυτές θα οδηγηθούν στον γκρεμό;

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ