Στα ύψη οι τιμές των ενοικίων – Τι λένε παράγοντες της αγοράς
Χαρακτηριστικά σε πολλές περιοχές της Αθήνας έχει παρατηρηθεί αύξηση των ενοικίων έως και 50% την τελευταία διετία-τριετία.
Στα ύψη έχουν εκτοξεύσει τα ενοίκια και σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, έχουν βγάλει εκτός τροχιάς τον οικογενειακό προϋπολογισμό των νοικοκυριών.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η συσσωρευμένη ζήτηση από τη μια, η μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση από την άλλη, καθώς και η μη χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες τα τελευταία χρόνια, είναι οι 3 βασικοί λόγοι στους οποίους οφείλονται οι μεγάλες αυξήσεις στα ενοίκια.
Χαρακτηριστικά σε πολλές περιοχές της Αθήνας έχει παρατηρηθεί αύξηση των ενοικίων έως και 50% την τελευταία διετία-τριετία.
Για δραματική κατάσταση κάνει λόγο ο Άγγελος Σκιαδάς πρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου προστασίας ενοικιαστών ενώ μέσω του skai.gr κάνει έκκληση στους αρμόδιους φορείς να βρεθεί μια λύση καθώς όπως λέει χαρακτηριστικά “Υπάρχει μια πλήρης ασυδοσία εκ μέρους των ιδιοκτητών, στο τέλος φοβάμαι ότι θα έχουμε και ακραίες καταστάσεις γιατί όταν ο άλλος είναι υπό την απειλή της έξωσης με τα παιδιά του δεν ξέρω πως μπορεί να αντιδράσει”.
Σύμφωνα με τον κ. Σκιαδά οι λόγοι που έχουν εκτοξεύσει τα ενοίκια στα ύψη είναι εν μέρη η αγορά στα airbnb καθώς πολλά σπίτια εφυγαν από την αγορά για μόνιμες κατοικίες και διοχετεύθηκαν στο airbnb, αλλά και διότι τα τελευταία χρόνια δεν γινόντουσαν ανανεώσεις των μισθώσεων με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να τα αυξάνουν όσο θέλουν.
“Εδώ έρχεται ο κόσμος και είναι απελπισμένος. Άλλοι είναι ενοικιαστές που έχει λήξει το συμβόλαιο τους και ο ιδοκτήτης τους ζητάει ακόμα και διπλασιασμό του ενοικίου αλλιώς τους απειλεί να φύγουν και άλλοι είναι υπό έξωση και δεν μπορούν να βρουν σπίτι να νοικιάσουν με λογικά ενοίκια.
Το πρόβλημα είναι ότι με την οικονομική κρίση πάρα πολλές μισθώσεις έχουν γίνει αορίστου χρόνου και οι ιδιοκτήτες δεν ανανεώνουν τις μισθώσεις. Αυτό συμαίνει ότι από την στιγμή που θα αποφασίσει ο ιδιόκτητης να τον διώξει πρέπει σε 15 ημέρες να φύγει. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι γίνει όταν ο άλλος έχει παιδιά.
Κάποτε υπήρχε μια ανοχή για 2-3 ενοίκια που καθυστερούσε να πληρώσει ο ενοικιαστής και ακόμα και τα δικαστήρια το θεωρούσαν καταχρηστικό. Τώρα έχει αλλάξει και αυτό και αν καθυστερήσει ένα ενοίκιο μπορεί να με την λεγόμενη διαταγή απόδοσης μισθίου σε βγάζει από το σπίτι σε 40 ημέρες το πολύ και πλέον έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει”.
Σύμφωνα με τον πανελλήνιο σύλλογο προστασίας ενοικιαστών δύο είναι τα μέτρα που πρέπει να παρθούν άμεσα
Πρώτον να παραταθούν οι μισθώσεις και από τα 3 χρόνια που είναι σήμερα να γίνουν τουλάχιστον 6 και δεύτερον μέχρι να ισσοροπήσουν λίγο τα πράγματα να υπάρξει ένα ανώτατο επιτρεπόμενο μίσθωμα το οποίο δεν θα επιτρέπει να νοικιάσει ο ιδιοκτήτης ένα σπίτι πάνω από ένα ποσοστό της αντικειμενικής αξίας.
Η μη διαθεσιμότητα πολλών ακινήτων ενώ υπάρχει ζήτηση για ενοικίαση είναι ο βασικός λόγος που παρατηρείται μεγάλη αύξηση των ενοικίων συμφώνα με τον Ελευθέριο Ποταμιάνο, πρόεδρο της Ένωση μεσιτών αττικής.
Σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο αυτό συμβαίνει για 3 περαιτέρω λόγους. Στο ότι τα τελευταία χρόνια μέσα στη κρίση είχε παγώσει η οικοδομική δραστηριότητα με αποτέλεσμα να μην χτίζονται πολλά καινούργια σπίτια στα αστικά κέντρα ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη προσφορά ακινήτων, στο ότι υπάρχουν πολλά μπλοκαρισμένα ακίνητα στις τράπεζες και τα funds με αποτελεσμα να εχουν αποσυρθεί από την αγορά συν η βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτων ειδικά στο κέντρο (rbnb) που παρατηρείται τα τελευταία 4-5 χρόνια.
Όλοι αυτοί οι λόγοι συντελούν στο να μην βγαίνουν πολλά ακίνητα προς διάθεση στην αγορά και αυτά που ήδη υπάρχουν να ανεβάζουν τις τιμές των ενοικίων.
“Εμείς οι μεσίτες που ξέρουμε τις τιμές που κινούνται και τι γίνεται προσπαθούμε να βάζουμε τους ιδιοκτήτες σε ένα πλαίσιο σωστής εκκίνησης του ακινήτου τους. Από εκεί και πέρα όμως οι ιδιοκτήτες δεν λαμβάνουν πάντα υπόψην την γνώμη του ειδικού. Εμείς προσπαθούμε και μέσα στην αγορά να είναι και να παίρνουν το ενοίκιο το οποίο αντιστοιχεί εκείνη τη δεδομένη στιγμή και να μην μπλέξουν και όλας γιατί σημασία έχει να μην τους πει ο ενοικιαστής μέσα σε 2-3 μήνες δεν έχω να σου δώσω και μετά να τρέχουν στα δικαστήρια”
Πηγή: skai.gr