Ευρωζώνη: Νέα άνοδος του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο, στο 5,9% – Στο 6,3% στην Ελλάδα

Ευρωζώνη: Νέα άνοδος του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο, στο 5,9% – Στο 6,3% στην Ελλάδα

Περαιτέρω άνοδο σημείωσε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις και καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 5,9% σε ετήσια βάση μετά από την αύξηση 5,1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Στην Ελλάδα, οι τιμές διαμορφώθηκαν στο 6,3%.

Τα στοιχεία έχουν αναθεωρηθεί από τις αρχικές εκτιμήσεις για 5,8%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν τον πληθωρισμό στο 5,8% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,9% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις και σύμφωνα με το αρχικό ποσοστό.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 2,7% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο μετά το 2,3% τον προηγούμενο μήνα, αντίστοιχα με τις προσδοκίες.

Η επιτάχυνση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη προσθέτει περαιτέρω στοιχεία στη συσσώρευση πιέσεων στις τιμές παγκοσμίως, που διαρκεί περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν εν μέσω ισχυρής καταναλωτικής ζήτησης, υψηλών τιμών ενέργειας και στρεβλώσεων παγκοσμίως στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Mε πληροφορίες απο το capital.gr


Σχολιάστε εδώ