Σωσίβιο από τις Βρυξέλλες περιμένει ο Μητσοτάκης – Μήνυμα του πρωθυπουργού το απόγευμα

Σωσίβιο από τις Βρυξέλλες περιμένει ο Μητσοτάκης – Μήνυμα του πρωθυπουργού το απόγευμα

Στα πρόθυρα της έκρηξης η κοινωνία λόγω της ακρίβειας

-Ανησυχία στην κυβέρνηση για το πολιτικό κόστος

Η ακρίβεια που –και λόγω πολέμου στην Ουκρανία– σαρώνει τη χώρα πιέζει οικονομικά τις επιχειρήσεις και κάνει εξαιρετικά δύσκολη την καθημερινότητα και την επιβίωση εκατομμυρίων Ελλήνων. Οι συνεχείς ανατιμήσεις σε ενέργεια, καύσιμα αυξάνουν δυσβάστακτα το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, ενώ οι αυξήσεις σε τρόφιμα και βασικά αγαθά έχουν φέρει σε κατάσταση απόγνωσης τους πολίτες.

Μια έκρηξη της κοινωνίας δείχνει να είναι θέμα χρόνου!
Στις τάξεις της κυβέρνησης επικρατεί έ­ντονη ανησυχία, καθώς αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα είναι σημαντικό και –το κυριότερο– αγγίζει την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, με συνέπεια οι φόβοι για το πολιτικό κόστος να μεγαλώνουν προϊόντος του χρόνου. Κόστος πολύ μεγαλύτερο από αυτό σε σχέση με την πανδημία ή τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Αυτό που εντείνει τους φόβους υπουργών και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι σταδιακά η χώρα θα μπει σε προεκλογική περίοδο και η κυβέρνηση δεν θα έχει τα χρονικά περιθώρια να ανακτήσει το χαμένο πολιτικό κεφάλαιο και μαζί την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τα μέτρα που έχουν ως τώρα εξαγγελθεί (υλοποιηθεί) δεν επαρκούν για την ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων και την ανακούφιση των πολιτών. Χρειάζονται νέα, πιο δραστικά και πιο αποτελεσματικά μέτρα, ωστόσο τα αποθέματα στα δημόσια ταμεία δεν είναι απεριόριστα και το οικονομικό επιτελείο συνιστά προσεκτικούς χειρισμούς και νηφάλιες αποφάσεις.

Μήνυμα του πρωθυπουργού το απόγευμα για τα μέτρα στήριξης

Στα νέα μέτρα στήριξης των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια, θα αναφερθεί σήμερα το απόγευμά με μήνυμά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα μέτρα θα εξειδικευτούν αύριο το πρωί, με ανακοινώσεις που θα κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Σωσίβιο
Μπροστά σε αυτό το… σκηνικό τρόμου, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στρέφει τις ελπίδες του στις Βρυξέλλες και περιμένει να του… πετάξουν σωσίβιο προκειμένου να βγει σώος στην ακτή.

Στις διαδοχικές επαφές του με ευρωπαίους ηγέτες υποστηρίζει σθεναρά τη δημιουργία ενός Ταμείου Ενέργειας, που σκοπό θα έχει να ενισχύσει οικονομικά τις χώρες προκειμένου να καλύψουν το υπερβολικό κόστος για την προμήθεια ενέργειας (φυσικό αέριο, ρεύμα κ.ά.).

Παράλληλα, σε επιστολή που έστειλε προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτείνει σειρά μέτρων που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μεταξύ αυτών: Πλαφόν στο μεικτό κέρδος στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθορισμός τιμών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ημερήσιο όριο τιμών, πλαφόν στις τιμές κ.ά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η Ευρώπη θα ανταποκριθεί και θα πάρει τις σωστές αποφάσεις. Η ανησυχία τους έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι διαδικασίες που κατά κανόνα ακολουθεί είναι χρονοβόρες και λόγω της… γραφειοκρατίας καθυστερούν πολύ να γίνουν τμήμα της πολιτικής των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και στην κυβέρνηση, με τις εκλογές μπροστά, δεν έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους για να κλείσουν τις μαύρες τρύπες και να… επουλώσουν τις πληγές.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ