Γιάννα Αγγελοπούλου: «Ό,τι κάηκε, ό,τι καταστράφηκε ήταν δικό μας και εμείς θα το ξαναφτιάξουμε»

Γιάννα Αγγελοπούλου: «Ό,τι κάηκε, ό,τι καταστράφηκε ήταν δικό μας και εμείς θα το ξαναφτιάξουμε»

– Δωρεά δέκα νέων υδροφόρων οχημάτων 4Χ4 από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος

Δέκα νέα υδροφόρα οχήματα 4Χ4 παρέδωσε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, υλοποιώντας τη δέσμευση που είχε αναλάβει τον περασμένο Αύγουστο, εν μέσω των καταστροφικών πυρκαγιών που είχαν πλήξει τότε τη χώρα.

Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, υπενθύμισε ότι «τότε δεσμευτήκαμε  πως όλα τα έσοδα που θα μαζέψει η Επιτροπή μέσω του νομισματικού της προγράμματος, από τις 23 Αυγούστου έως και τη λήξη του στις 20 Δεκεμβρίου 2021, θα διατεθούν για την θωράκιση της χώρας απέναντι σε παρόμοιες καταστροφές». «Συνεπείς προς τη δέσμευσή μας, την υλοποιούμε σήμερα, παραδίδοντας στα χέρια σας  τη σύμβαση για την προμήθεια 10 πυροσβεστικών οχημάτων τα οποία θα προστεθούν στο οπλοστάσιο της Πυροσβεστικής» τόνισε η κυρία Αγγελοπούλου και ευχαρίστησε για άλλη μία φορά τα 603 φυσικά πρόσωπα και εταιρίες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Επιτροπής.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» αναφέρθηκε στη φιλοσοφία των δράσεων του επετειακού έτους: «Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» είχαμε πει ότι στόχος μας είναι οι δράσεις που θα διοργανωθούν με την ευκαιρία των 200 χρονών μετά την επανάσταση του 1821, να αφήνουν μία σημαντική παρακαταθήκη. Η παρακαταθήκη δεν αναφέρεται μόνο σε κτίρια, κατασκευές, υπολογιστές και έπιπλα, αλλά και σε αλλαγή στάσεων και νοοτροπιών. Σε αυτή τη λογική λοιπόν επιδιώξαμε να βοηθήσουμε να αναπτυχθεί μία άλλη σχέση όλων μας με το δημόσιο χώρο, και η καμπάνια που είχε ως αποτέλεσμα τη σημερινή δωρεά είχε και αυτό το νόημα: να αναδείξουμε την ανάγκη να νοιαστούμε συλλογικά για τον δημόσιο χώρο: το κοινό μας σπίτι, το οποίο το διαχειριζόμαστε μεν εμείς, αλλά έχουμε την ευθύνη να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, αφού ευχαρίστησε την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για τη δωρεά των δέκα υδροφόρων οχημάτων, στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία των συνεργειών. «Οι προκλήσεις με τις οποίες μας φέρνει αντιμέτωπους η κλιματική αλλαγή απαιτούν να ενώσουμε δυνάμεις και να δράσουμε από κοινού. Γιατί η διαχείριση κινδύνου από φυσικές καταστροφές δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο από έναν φορέα- όπως πολλές φορές έχω αναφέρει» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και φορείς που ξεχωρίζουν με τη δράση τους, όπως η Επιτροπή “Ελλάδα 2021”. Συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα. Συνεργασία σε κάθε επίπεδο: στην πρόληψη, την προετοιμασία/ετοιμότητα, την ανθεκτικότητα».

«Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα αξιοποιήσουμε τη δωρεά σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε στον δικό του σύντομο χαιρετισμό ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου, καθώς και το σύνολο της φυσικής ηγεσίας του ΠΣ. Παρόντες ήταν επίσης, ο κ. Μάρτων Σίμιτσεκ, Εκτελεστικός Γενικός Συντονιστής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Επιτροπής, κκ Κωστής Κοντογιάννης, Γεώργιος Μυλωνάκης, Θοδωρής Παπαπετρόπουλος, Γιάννης Σμυρλής και Λεωνίδας Χριστόπουλος.

Ολόκληρη η ομιλία της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Τον περασμένο Αύγουστο, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου που κόστισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους και κατέστρεψαν δάση, σπίτια, περιουσίες, στην Αττική, στην Εύβοια, στη Ρόδο, στην Πελοπόννησο, οργανώσαμε μία καμπάνια, με κεντρική  ιδέα πως «ό,τι κάηκε , ότι καταστράφηκε ήταν δικό μας και εμείς, όλοι μαζί, θα το ξαναφτιάξουμε». Τότε δεσμευτήκαμε  πως όλα τα έσοδα που θα μαζέψει η Επιτροπή μέσω του νομισματικού της προγράμματος, από τις 23 Αυγούστου έως και τη λήξη του στις 20 Δεκεμβρίου 2021, θα διατεθούν για την θωράκιση της χώρας απέναντι σε παρόμοιες καταστροφές.

Συνεπείς προς τη δέσμευσή μας, την υλοποιούμε σήμερα, παραδίδοντας στα χέρια σας  τη σύμβαση για την προμήθεια 10 πυροσβεστικών οχημάτων τα οποία θα προστεθούν στο οπλοστάσιο της Πυροσβεστικής. Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μία φορά τα 603 φυσικά πρόσωπα και εταιρίες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Επιτροπής.

Θέλω να επισημάνω ότι μπορεί η σημερινή δωρεά των δέκα οχημάτων να είναι αποτέλεσμα της εστιασμένης καμπάνιας του περασμένου Αυγούστου, όμως επίκειται συνέχεια: Μία επί πλέον σημαντική δωρεά προς την Πυροσβεστική, ίσως υψηλότερου ποσού, έχει ενταχθεί στον σχεδιασμό της Επιτροπής, όποτε κύριε Υπουργέ και κύριε Αρχηγέ του Πυροσβεστικού Σώματος, σύντομα θα τα ξαναπούμε.

Στους επόμενους τρεις μήνες, μέχρι να λήξει η θητεία μας στις 30 Ιουνίου, θα κάνουμε ανάλογες πράξεις, δράσεις και θα τις ανακοινώνουμε.

Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε η Επιτροπή Ελλάδα 2021 είχαμε πει ότι στόχος μας είναι οι δράσεις που θα διοργανωθούν με την ευκαιρία των 200 χρονών μετά την επανάσταση του 1821, να αφήνουν μία σημαντική παρακαταθήκη.

Η παρακαταθήκη δεν αναφέρεται μόνο σε κτίρια, κατασκευές, υπολογιστές και έπιπλα, αλλά και σε αλλαγή στάσεων και νοοτροπιών. Σε αυτή τη λογική λοιπόν επιδιώξαμε να βοηθήσουμε να αναπτυχθεί μία άλλη σχέση όλων μας με το δημόσιο χώρο, και η καμπάνια που είχε ως αποτέλεσμα τη σημερινή δωρεά είχε ΚΑΙ αυτό το νόημα: να αναδείξουμε ότι είναι σήμερα αναγκαίο να νοιαστούμε συλλογικά για τον δημόσιο χώρο. Το κοινό μας σπίτι, το οποίο το διαχειριζόμαστε μεν εμείς, αλλά έχουμε την ευθύνη να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Έχω πει εκατοντάδες φορές και θα το ξαναπώ ότι οι μοναδικοί πόροι της Επιτροπής προήλθαν από τις πωλήσεις των συλλεκτικών νομισμάτων που εκδόθηκαν με τη χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και από τις χορηγίες εταιριών που στήριξαν τη λειτουργία της Επιτροπής ή χρηματοδότησαν συγκεκριμένες δράσεις.

Η προσπάθειά μας ήταν οι πόροι αυτοί, γιατί μας έχουν μείνει με χρηστή διαχείριση αρκετά χρήματα, να επιστρέψουν στην κοινωνία, μέσα από δράσεις που θα ακολουθήσουν, με σαφές θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Αυτό ακριβώς γίνεται και σήμερα.


Σχολιάστε εδώ