Ντέιβιντ Μίτσελ: Ο συγγραφέας  δεν είναι μυθικό ον…

Ντέιβιντ Μίτσελ: Ο συγγραφέας δεν είναι μυθικό ον…

[Εξομολογήσεις…]

• Σμιλεύει και ενισχύει τις έσω φωνές

«Δεν έχω κάποιον συγκεκριμένο ορισμό για τη λογοτεχνία. Έχει κυλήσει πολύ μελάνι από τον 19ο αιώνα. Είναι σαν να αναρωτιέμαι ποια η χρησιμότητα του ήλιου στη ζωή μου. Θα έλεγα πως συγκεκριμένοι συγγραφείς και βιβλία έχουν άμεση επιρροή εντός μου, με έχουν πλάσει τρόπον τινά, αλλά η ίδια η λογοτεχνία;

Είναι πολύ γενικό. Θα έλεγα ότι τη βλέπω περισσότερο σαν λειτουργία, παρά σαν νόημα. Η λειτουργία της είναι ίσως να γίνουμε κοινωνοί μιας τεράστιας βιβλιοθήκης. Ένα μυστικό σημείο συνάντησης, όπου ο καθένας θα εισέρχεται και θα έχει έναν εσωτερικό διάλογο με τον συγγραφέα και τους εκάστοτε χαρακτήρες. Ένα μέρος που θα ξεγλιστράς έξω από το σώμα σου και θα μπαίνεις σε ενός άλλου/άλλης.

Εκεί όπου θα μεγαλώσουν οι διαστάσεις της γνώσης και των αισθήσεών σου. Εκεί που δεν έχει smartphone να σου λέει τι θα κάνεις και πού θα πας. Ο συγγραφέας δεν είναι ένα μυθικό ον. Είναι άνθρωπος. Με πάθη, αμφιβολίες, χαρές και πόνο. Η μόνη του διαφορά είναι πως σμιλεύει και ενισχύει τις έσω φωνές του καθενός ιδανικά και τις μετατρέπει σε ένα σύνολο λέξεων και προτάσεων».

Υπογραφή: Ντέιβιντ Μίτσελ, Συγγραφέας

ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: facebook.com/davidmitchellbooks

 


Σχολιάστε εδώ