ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Άστραψε και βρόντηξε στις Βερσαλλίες και έβγαλε μεγάλη φωνή: Αλλά κυρώσεις για την Τουρκία δεν ζητούν Λευκωσία και Αθήνα

ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Άστραψε και βρόντηξε στις Βερσαλλίες και έβγαλε μεγάλη φωνή: Αλλά κυρώσεις για την Τουρκία δεν ζητούν Λευκωσία και Αθήνα

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*
Άρθρο στο Hellas Journal


Την Πέμπτη που μας πέρασε, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έστειλε ένα μήνυμα από τις Βερσαλλίες όπου πραγματοποιήθηκε η άτυπη Σύνοδο Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ως μια υπό κατοχή χώρα εδώ και σχεδόν 48 χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης, «που εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής, αντιλαμβάνεται πλήρως αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία».

Προχώρησε, ως όφειλε, και εξέφρασε τη σταθερή στήριξη της Κύπρου στις διπλωματικές προσπάθειες για τερματισμό αυτού του αδικαιολόγητου πολέμου, που απειλεί όλη την Ευρώπη. Διότι, κακά τα ψέματα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στοχεύει και άλλες χώρες του πρώην κομμουνιστικού μπλόγκ, καθώς επιθυμεί να αναβιώσει το όραμα της Μεγάλης Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, στηλίτευσε -όπως αναφέρει η ενημέρωση από το Προεδρικό Μέγαρο- «την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας να μην ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία ένεκα της εισβολής της στην Ουκρανία».

Πρόσθεσε ότι, πέραν από το ότι εξυπηρετεί ίδια συμφέροντα επηρεάζει σημαντικά και την αποτελεσματικότητα των μέτρων, τα οποία σε τελική ανάλυση αποσκοπούν στην άσκηση πίεσης με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος που μαίνεται.
Καλός ο κ. Αναστασιάδης, φτου-φτου να μην τον ματιάσουμε. Είπε τα πράγματα με το όνομα τους, ενώπιον των υπολοίπων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα τον άκουσαν, πέραν ολίγων εξαιρέσεων, και θα νόμισαν πως …κατέβηκε από το διάστημα. Διότι, για τους περισσότερους εταίρους μας, μετρούν μόνο τα συμφέροντα και τίποτα άλλο. Και τα συμφέροντά τους εξυπηρετούνται από τις εμπορικές και άλλες σχέσεις με την κατοχική Τουρκία.

Τα είπε, λοιπόν, ο Κύπριος Πρόεδρος, μπορεί και να καταχειροκροτήθηκε(!) και μετά; Πήγε στο πολυτελές ξενοδοχείο του, ικανοποιημένος που υποστήριξε την μικρή Κύπρο ενώπιον των μεγάλων της Ε.Ε. Και μετά; Κοιμήθηκε στα μεταξωτά σεντόνια και ξύπνησε το πρωί έχοντας ανοίξει μία μεγάλη τρύπα μέσα στο …νερό!

Δεν τον αδικώ. Ούτε όσους προηγήθηκαν του κ. Αναστασιάδη, Η πολιτική είναι η ίδια. Μήπως και στενοχωρήσουμε τους εταίρους μας, μήπως προσβάλουμε τα συμφέροντά τους με την Τουρκία. Δεν υποστηρίζω πως έπρεπε αυτή τη δεδομένη στιγμή, να σπάσει τα αυγά με τους Ευρωπαίους εταίρους και να προκαλέσει βραχυκύκλωμα σε μία εποχή περίεργη, που θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι το κάνει επίτηδες για να διασώσει τον κ. Πούτιν από την ευρωπαϊκή καταδίκη.

Αλλά προηγήθηκαν άλλες περιπτώσεις που ήταν εύκολο, σε ένα λεπτό, να κάνει γνωστό το πρόβλημα της Κύπρου σε όλο τον κόσμο και να απαιτήσει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Οι εκπρόσωποι της κυπριακής Ελίτ βγάζουν …σπυράκια όταν ακούνε το επιχείρημα πως η Κύπρος -μαζί με την Ελλάδα- πρέπει κάποτε να προκαλέσουν κρίση στην Ε.Ε. αναφορικά με την Τουρκία. Και δεν είναι οι μόνοι. Τα ίδια και χειρότερα λένε οι άκαπνοι της αθηναϊκής ελίτ, οι οποίοι δεν έχουν πρόβλημα να χαρίσουμε στους Τούρκους και κάνα-δύο νησάκια του Αιγαίου για να …έχουμε, δήθεν, το κεφάλι μας ήσυχο!

Διοαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο HelasJournal


* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
Φωτο: HelasJournal/Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στην τελετή απονομής φόρου τιμής για τα θύματα της τρομοκρατίας, στο πλαίσιο της 18ης Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας, στο Ανάκτορο Βερσαλλιών, Γαλλία. Φωτογραφία ΓΤΠ, Σ. Ιωαννίδης


Σχολιάστε εδώ