Η μεγαλύτερη γκαλερί της Αυστραλίας θα έχει ελληνική υπογραφή
Ένα εντυπωσιακό και διαχρονικό σχέδιο από μια διεπιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καταξιωμένο Ελληνοαυστραλό Άγγελο Κανδαλέπα, Angelo Candalepas and Associates αποκαλύφθηκε σήμερα, Τρίτη, με την αρχιτεκτονική πρόταση για την Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας (NGV) ως το νικητήριο σχέδιο για το NGV Contemporary.
Ο Candalepas και η ομάδα τους από 20 κορυφαίες εταιρείες αρχιτεκτονικής, σχεδιασμού και μηχανικής από όλη τη Βικτώρια και την Αυστραλία δημιούργησαν μια πρόταση με ένα ισχυρό και εκλεπτυσμένο έργο σύγχρονης αυστραλιανής αρχιτεκτονικής για τους κατοίκους της Βικτώριας. Ο εξαιρετικός σχεδιασμός θα προσελκύει τους επισκέπτες μέσα από τις δραματικές τοξωτές εισόδους του και σε ένα υπέροχο και αναζωογονητικό κτίριο που διαθέτει μια σφαιρική αίθουσα ύψους άνω των 40 μέτρων.
Η Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας, (NGV Contemporary) θα έχει περισσότερα από 13.000 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου για την τέχνη και το design, συμπεριλαμβανομένων γκαλερί εκθέσεων και μια εκτεταμένη βεράντα στον τελευταίο όροφο και κήπο με γλυπτά με εκπληκτική θέα στη Μελβούρνη.
Η κενρτική αίθουσα επικεντρώνεται στον οπτικά συναρπαστικό όμφαλο (η αρχαία ελληνική λέξη για το κέντρο της γης): μια κεντρική σφαιρική στοά που πετάει πάνω από 40 μέτρα προς τα πάνω σε όλα τα επίπεδα του κτιρίου, συνδέοντας με ένα φανάρι στον ουρανό. Μνημειώδης σε κλίμακα, αυτή η κολοσσιαία αίθουσα προσανατολισμού θα είναι μια περιβάλλουσα γκαλερί για την προβολή έργων τέχνης μεγάλης κλίμακας και θα επιτρέπει επίσης στους επισκέπτες να μετακινούνται μέσα στο κτίριο μέσω ενός σπειροειδούς μονοπατιού. Καθώς οι επισκέπτες θα περπατούν σε αυτόν τον χώρο, θα τους προσφέρεται μια αξέχαστη αρχιτεκτονική εμπειρία καθώς ταξιδεύουν μεταξύ των επιπέδων του κτιρίου, καταλήγοντας τελικά στην εντυπωσιακή βεράντα του τελευταίου ορόφου με δύο επίπεδα.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης έναν αριθμό συναρπαστικών αρχιτεκτονικών χώρων που θα συμπληρώνουν τις εκθεσιακές γκαλερί, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου καφέ που συνδέεται άμεσα με το διευρυμένο δημόσιο πάρκο και ενός νέου καταστήματος σχεδιασμού NGV. Αξιοποιώντας στο έπακρο τη μοναδική τοποθεσία του κτηρίου, το σχέδιο διαθέτει μια συναρπαστική δημόσια βεράντα στον τελευταίο όροφο και κήπο με γλυπτά, προσβάσιμο από μια ταράτσα, εστιατόριο και σαλόνι μελών. Η ταράτσα θα προσφέρει εκτεταμένη θέα στο CBD της Μελβούρνης, τα πάρκα και τις οροσειρές Yarra, που δεν έχουν ξαναδεί στο ευρύ κοινό.
Οπως αρμόζει σε μια ειδικά κατασκευασμένη γκαλερί του εικοστού πρώτου αιώνα, ο σχεδιασμός διαθέτει μεγάλου σχήματος και εξαιρετικά ευέλικτους εκθεσιακούς χώρους με υπερσύγχρονα συστήματα προβολής που επιτρέπουν στο NGV να παρουσιάζει σημαντικά έργα σύγχρονης τέχνης και σχέδιο πρωτοφανούς φιλοδοξίας και κλίμακας. Η έκταση του εκθεσιακού χώρου θα επιτρέψει στο NGV να παρουσιάζει διεθνείς εκθέσεις υπερπαραγωγής, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ένα δυναμικό πρόγραμμα θεματικών και εστιασμένων παρουσιάσεων που προέρχονται από τη μόνιμη συλλογή αυστραλιανής και διεθνούς σύγχρονης τέχνης και σχεδίου του NGV. Προσφέροντας μια πλούσια και συνολική πολιτιστική εμπειρία, το σχέδιο προσφέρει επίσης εκπαιδευτικά στούντιο, θέατρο διαλέξεων, στούντιο καλλιτεχνών και επιστημονικά εργαστήρια για τη συντήρηση έργων τέχνης.
Με μονοπάτια μέσα από το κτίριο που συνδέουν τα πάρκα με το Southbank, η NGV Contemporary θα ενοποιήσει τον περιβάλλοντα χώρο Melbourne Arts Precinct συνδέοντας την ευρύτερη γειτονιά και αναδιαμορφώνοντας την αστική εμπειρία αυτού του σημαντικού τμήματος της πόλης. Παρέχοντας ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό ορόσημο για αυτήν την περίπλοκη τοποθεσία τριγωνικού σχήματος, ο νικητήριος σχεδιασμός παρέχει ένα γενναιόδωρο και εξαιρετικά προσιτό κτίριο, με μεγάλες τοξωτές δημόσιες εισόδους από το νέο δημόσιο πάρκο, τη λεωφόρο Southbank και τη γωνία της οδού Kavanagh.
Η ανατολική πρόσοψη του κτιρίου ενσωματώνει μια βεράντα πολλαπλών επιπέδων, προσφέροντας ένα εξωτερικό μονοπάτι μεταξύ των επιπέδων του κτιρίου, καθώς και εκτεταμένη θέα στους γύρω δημόσιους κήπους και στον ορίζοντα της Μελβούρνης.
Η ομάδα με επικεφαλής τον Ελληνοαυστραλό Άγγελο Κανδαλέπα επιλέχθηκε μετά από πανεθνικό διαγωνισμό για την εύρεση μιας αυστραλιανής αρχιτεκτονικής ομάδας για το σχεδιασμό του νέου κτιρίου. Η νικήτρια ομάδα σχεδιασμού για το NGV Contemporary επιλέχθηκε από μια κριτική επιτροπή ειδικών και επαγγελματιών του κλάδου, συμπεριλαμβανομένου του Tony Ellwood AM, Director, NGV; Jill Garner AM, αρχιτέκτονας και διευθυντής της Victorian Government, Garner Davis Architects. Francine Houben, Διευθύντρια της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής πρακτικής Mecanoo με έδρα το Ντελφτ. Corbett Lyon, NGV Emeritus Trustee and Director, Lyons Architecture (πρόεδρος της κριτικής επιτροπής). Gerard Reinmuth, Διευθυντής του TERROIR και καθηγητής πρακτικής στο UTS στο Σίδνεϊ. και Xu Tiantian, Διευθυντής Ιδρυτικός Διευθυντής του DnA_Design and Architecture με έδρα το Πεκίνο. και Ειδική Σύμβουλος της Κριτικής Επιτροπής Maree Clarke, μια γυναίκα Yorta Yorta/Wamba Wamba/Mutti Mutti/Boonwurrung και μια ανεξάρτητη πολυεπιστημονική καλλιτέχνης, σχεδιάστρια και επιμελήτρια.
Το NGV Contemporary είναι το επίκεντρο του μετασχηματισμού Melbourne Arts Precinct της Βικτωριανής Κυβέρνησης 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Βρίσκεται στη λεωφόρο Southbank 77, Μελβούρνη, η NGV Contemporary θα ενισχύσει τη φήμη της NGV για την προώθηση της τοπικής και διεθνούς τέχνης.
Ο Άγγελος Κανδαλέπας θα ανακαινίσει πλήρως τις κεντρικές εγκαταστάσεις της καθώς και αυτές της Θεολογικής Σχολής και θα δημιουργήσει Μουσείο του Ελληνισμού της Αυστραλίας
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ελληνοαυστραλός αρχιτέκτονας επιλέγεται να συντονίσει έργα μεγάλου βεληνεκούς. Ανάμεσα στα πιο πρόσφατα που έχει αναλάβει είναι η αξίας $27 εκατομ. ανακαίνιση των εγκαταστάσεων της Αρχιεπισκοπής στο Σύδνεϋ έκτασης 4.000 τ.μ. Θα ανακαινίσει πλήρως τις κεντρικές εγκαταστάσεις της καθώς και αυτές της Θεολογικής Σχολής και θα δημιουργήσει Μουσείο του Ελληνισμού της Αυστραλίας.
Στη σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα η Αρχιεπισκοπή αναφέρει:
«Πρόκειται για το όραμά μας για το μέλλον που ξεδιπλώνεται μέσα από ένα ολοκληρωμένο, μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο έχει ως στόχο να εμπεδώσει τη θέση της Αρχιεπισκοπής στον πυρήνα της Ελληνοαυστραλιανής Ομογένειας και να καταστήσει την έδρα της σημείο αναφοράς και πνευματικό φάρο για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό της πέμπτης ηπείρου.
Σε περίοπτη θέση, σύμφωνα με το πολλά υποσχόμενο σχέδιο, βρίσκεται η αναβάθμιση των υποδομών και του ρόλου της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου. Μια καινούργια σελίδα θα ανοίξει για το πανεπιστημιακό Ίδρυμα – καύχημα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, μια σελίδα που θα γράφεται εφεξής και στην ελληνική γλώσσα».
Πηγή: NGV Contemporary | NGV, ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ/Αυστραλία
Φωτο: Μακέτα του αρχιτεκτονικού σχεδίου για το νέο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης της Βικτώριας, με την υπογραφή της ομάδας της οποίας ηγείται η εταιρεία του Άγγελου Κανδαλέπα. Μακέτα: Darcstudio.