Για πρόωρες εκλογές ετοιμάζονται ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να διαψεύδει τις σχετικές φήμες

Για πρόωρες εκλογές ετοιμάζονται ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να διαψεύδει τις σχετικές φήμες

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται στις τάξεις της αντιπολίτευσης, καθώς κινήσεις, ενδείξεις και πληροφορίες ενισχύουν το σενάριο των πρόωρων εκλογών ακόμη και το επόμενο τρίμηνο.

Οι σχετικές φήμες διακινούνται σταθερά τον τελευταίο μήνα σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία και έχουν αφετηρία ως επί το πλείστον κυβερνητικά στελέχη ή βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Οι φήμες φού­ντωσαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μια εξέλιξη που ανέτρεψε τα πάντα σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η πολεμική σύγκρουση τροφοδότησε την ενεργειακή κρίση και το κύμα των ανατιμήσεων σε καύσιμα αλλά και σε τρόφιμα – είδη πρώτης ανάγκης.

Τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι υπό το φως των τελευταίων δραματικών γεγονότων έχει ανοίξει το… παράθυρο των πρόωρων εκλογών. Ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία και θα προσφύγει στη λαϊκή εντολή, προσδοκώντας τη θετική ψήφο του ελληνικού λαού. Ποντάρει προφανώς στο ότι σε κρίσιμες εθνικά στιγμές οι πολίτες συσπειρώνονται πέριξ της κυβέρνησης. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι αυτό μπορεί και να μην αργήσει πολύ, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο κ. Μητσοτάκης να αποφασίσει να στήσει κάλπες ακόμη και μέσα στον Μάιο, αν κι εφόσον η κρίση στην Ουκρανία τελειώσει άμεσα και την ίδια στιγμή η πανδημία έχει μπει σε τροχιά εκτόνωσης. Το εναλλακτικό σενάριο προβλέπει τη διεξαγωγή εκλογών το αργότερο το φθινόπωρο.

Υπό αυτό το πρίσμα, το επόμενο διάστημα ο Αλ. Τσίπρας θα ανεβάσει κι άλλο τους τόνους της κριτικής του προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, εστιάζοντας στα θέματα της οικονομίας και της καθημερινότητας, με έμφαση στο ζήτημα της ακρίβειας. Παράλληλα θα πυκνώσει τις περιοδείες του ανά την επικράτεια και τις συναντήσεις του με εκπροσώπους επαγγελματικών τάξεων, συνδικαλιστικών τάξεων καθώς επίσης και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα αντέξει την πίεση των προβλημάτων που έχουν ενσκήψει στη χώρα και θα αναζητήσει διέξοδο στις πρόωρες εκλογές.

Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν με προσοχή τη συζήτηση που έχει ανοίξει στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης περί αλλαγής του εκλογικού νόμου. Την αποδίδουν στην αγωνία των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας εν όψει εκλογών και στο γεγονός ότι η αυτοδυναμία έχει γίνει άπιαστο όνειρο. Στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να προβεί σε μια τέτοια κίνηση, να αλλάξει δηλαδή τον νόμο που ο ίδιος πέρασε από τη Βουλή το 2020. Κάτι τέτοιο, όπως τονίζουν, αφενός θα πρόδιδε ηττοπάθεια και στις εκλογές θα το πλήρωνε ακριβά η Νέα Δημοκρατία και αφετέρου θα προκαλούσε πολιτικό σάλο, που –υπό τις παρούσες συνθήκες– δεν θα άντεχε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ρυθμούς εκλογών και η Χαρ. Τρικούπη
Προεκλογικό… κλίμα επικρατεί και στις τάξεις του Κινήματος Αλλαγής, καθώς προσεγγίζουν τις τελευταίες εξελίξεις με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό. Θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός μπορεί κάλλιστα να επικαλεστεί τις ανατροπές που έφερε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ζητώντας ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να διαχειριστεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, ο Ν. Ανδρουλάκης και το επιτελείο του πρέπει να τρέξουν τις διαδικασίες ανασυγκρότησης / αναδιοργάνωσης του Κινήματος, ούτως ώστε να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις (ανάγκες) μιας προεκλογικής περιόδου, η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, και μακρά και επίπονη θα είναι. Ανάλογα θα πρέπει να επισπευσθούν οι προετοιμασίες για ένα ευρύ πρόγραμμα περιοδειών του Ν. Ανδρουλάκη στην περιφέρεια, προκειμένου να έρθει σε άμεση επαφή με τους πολίτες. Οι υποχρεώσεις που έχει ως ευρωβουλευτής και οι συχνές απουσίες του εκτός Ελλάδος δυσκολεύουν τον σχετικό προγραμματισμό, αλλά από το επιτελείο του σημειώνουν ότι τα όποια προβλήματα θα ξεπεραστούν.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: lykavitos.gr


Σχολιάστε εδώ