Μ. Ξενογιαννακοπούλου στο “Π”: Ανάγκη για άμεσα μέτρα στήριξης της κοινωνίας

Μ. Ξενογιαννακοπούλου στο “Π”: Ανάγκη για άμεσα μέτρα στήριξης της κοινωνίας

Της
ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Τομεάρχου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτού Β1’ Βόρειου Τομέα Αθήνας


Απερίφραστη είναι η καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, της παραβίασης της εδαφικής της ακεραιότητας και του διεθνούς δικαίου, καθώς και της επικίνδυνης λογικής του αναθεωρητισμού για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Οι οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας αποτελούν μέσο πίεσης προκειμένου να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και δυνατότητα διαπραγμάτευσης για να σταματήσει ο πόλεμος και να ανοίξει ο δρόμος στη διπλωματία και όχι για την επιβολή ενός οικονομικού Ψυχρού Πολέμου.

Ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, γιατί αποτελεί μια λανθασμένη και μονομερή ενέργεια, που εμπλέκει τη χώρα μας στις πολεμικές επιχειρήσεις. Η Ελλάδα αποτελεί ιστορικά πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας, που προασπίζεται το διεθνές δίκαιο και προωθεί τη συνεργασία. Την ώρα που αναπτύσσονται διπλωματικές πρωτοβουλίες, για να υπάρξει εκεχειρία και διαπραγμάτευση, από τον Πρόεδρο Μακρόν, τον καγκελάριο Σολτς, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, την Κίνα, ακόμη και από την Τουρκία, η θέση της χώρας μας σε αυτό το πεδίο έχει αποδυναμωθεί εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών.

Ο πόλεμος όμως στην Ουκρανία επιφέρει δραματικές συνέπειες στην ήδη επιβαρυμένη από την κρίση χώρα μας. Η ελληνική κοινωνία επί μήνες πληρώνει βαρύ λογαριασμό εξαιτίας των καταστροφικών επιλογών της κυβέρνησης στην κρίση της ακρίβειας και στην ενεργειακή κρίση. Τα νοικοκυριά υποφέρουν, το εισόδημα των εργαζομένων εξανεμίζεται και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βρίσκονται σε απόγνωση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να επικαλείται τον πόλεμο για να κρύψει τις βαρύτατες ευθύνες της. Η παντελής απουσία ελέγχων στην αγορά, η ανοχή στις εναρμονισμένες πρακτικές και στην αισχροκέρδεια των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών, η επίμονη άρνηση διατίμησης στις αυξήσεις δεν αποσκοπούσαν παρά στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ενώ άλλες χώρες της ΕΕ λαμβάνουν δραστικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης και ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλά πλέον ξεκάθαρα για τα υπερκέρδη παραγωγών ενέργειας και προτείνει τη φορολόγησή τους, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ και έβαλε ουσιαστικά πλάτη στο καρτέλ που αισχροκερδεί και χειραγωγεί τις τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού. Με δική της ευθύνη, δεν λειτουργεί η προθεσμιακή αγορά και τα διμερή συμβόλαια, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να είναι απόλυτα εκτεθειμένοι στις διακυμάνσεις της τιμής και σε κρίσεις, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Στην πραγματικότητα, η ελληνική αγορά ενέργειας λειτουργεί χωρίς έλεγχο και ρύθμιση γιατί η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ υποστηρίζει ότι ο ανταγωνισμός θα λύσει τα προβλήματα και θα μειώσει τις τιμές.

Η χώρα μας σήμερα χρειάζεται άμεσο επανασχεδιασμό της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής. Με χρονική μετάθεση της απολιγνιτοποίησης. Με επαναφορά του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα της ΔΕΗ. Με ακύρωση της διαδικασίας διάλυσης και πώλησης της ΛΑΡΚΟ, η οποία, υπό τις σημερινές συνθήκες αύξησης των τιμών του νικελίου, καθίσταται ξανά στρατηγικής σημασίας. Χρειάζονται μέτρα άμεσα και αποτελεσματικά, για να ανακόψουν την ακρίβεια και να στηρίξουν την κοινωνία. Έλεγχος των κερδών και ρύθμιση της αγοράς ενέργειας με πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, όπως έχουν κάνει άλλες 18 χώρες της ΕΕ, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής, άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και η ενεργός ζήτηση, στήριξη με ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαγραφή και ρύθμιση του υπέρογκου ιδιωτικού χρέους.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ