66.319 κρούσματα σε τρεις μέρες!

66.319 κρούσματα σε τρεις μέρες!

Φταίνε οι… Απόκριες!

-Και την ίδια ώρα ανακοινώνουν άρση όλων των μέτρων…
-Αυτή θα είναι η επιστροφή στην κανονικότητα…

Η χαλαρότητα που υπήρξε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας οδήγησε σε νέα αύξηση κρουσμάτων, ανατρέποντας την πτωτική τάση της προηγούμενης εβδομάδας. Την Κυριακή και τη Δευτέρα είχαμε 9.213 και 8.638 κρούσματα α­ντίστοιχα, την Τρίτη εκτοξεύθηκαν στα 21.121, την Τετάρτη στα 23.335, ενώ την Πέμπτη έφτασαν τα 21.863.

Αυτό δηλώνει πόσο εύκολο είναι από τη μια στιγμή στην άλλη να ανατραπούν όλα τα δεδομένα και να έχουμε νέο πισωγύρισμα.

Ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι ι­σχυρίζονται ότι με δεδομένη την τεράστια μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον δεν πρέπει πλέον να μας εντυπωσιάζουν αυτοί οι αριθμοί, ενώ υπάρχουν άτομα με θετικό self test που δεν το δηλώνουν στον ΕΟΔΥ. Πλέον, όπως λένε, πρέπει να δίνουμε προσοχή στους δείκτες των νέων εισαγωγών και των διασωληνωμένων, που έχουν ήδη καθοδική πορεία.

Το θετικό είναι ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν προκάλεσε αύξηση των εισαγωγών και τους διασωληνωμένων. Την Τρίτη ήταν 245 και 365 αντίστοιχα, την Τετάρτη 261 – 360 και την Πέμπτη 357 – 359, από 255 – 370 που είχαμε τη Δευτέρα. Σταθερά χαμηλός είναι και ο αριθμός των θανάτων, που κινήθηκε στους 52 – 61.

Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι 68 έτη, από τους οποίους τo 88,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή / και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, το 66% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και το 34% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.324 ασθενείς. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 282 ασθενείς, με διάμεση ηλικία των κρουσμάτων τα 35 έτη, ενώ των θανόντων ήταν 79 έτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 28 Φεβρουαρίου – 6 Μαρτίου το 30% (30.899) του συνόλου των κρουσμάτων αφορούσε παιδιά ηλικίας 4 – 18 ετών. Την ίδια εβδομάδα, το ποσοστό θετικότητας ήταν 5,31% σε σύνολο 1.945.947 rapid tests και 1,29% σε σύνολο 2.688.678 self tests. Οι εισαγωγές νέων ασθενών ή­ταν 1.982, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ήταν 2.015.

Την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 7 από τις 13 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, αυξητικές τάσεις σε 4 περιοχές και σταθεροποιητικές τάσεις σε 2.

Οι πτωτικές τάσεις ήταν οριακές και παρατηρήθηκαν στον Βόλο (-29%), στον Άγιο Νικόλαο (-25%), στην Κέρκυρα (-19%), στη Λάρισα (-14%), στην Αλεξανδρούπολη (-12%), στην Πάτρα (-12%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-16%). Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο Ρέθυμνο (+40%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στη Θεσσαλονίκη (+15%), στο Ηράκλειο (+23%) και στα Χανιά (+23%). Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στην Ξάνθη (-4%) και στα Ιωάννινα (+7%).

Τέλος τα μέτρα
Η πτωτική τάση της πανδημίας οδήγησε την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην εισήγηση άρσης και άλλων μέτρων. Αποφάσισαν να χαλαρώσουν το μέτρο που αφορά την πληρότητα θεατών στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, ανεβάζοντάς το στο 75%, σε σχέση με το 50% που ήταν μέχρι σήμερα, και στα πλοία, όπου πλέον θα είναι 100%. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποφασίσουν για τη μείωση των self tests από δύο σε ένα την εβδομάδα για τους μαθητές.
Εξάλλου, οι χώρες της Ευρώπης, η μια μετά την άλλη, προχωρούν σε άρση των περιοριστικών μέτρων. Από την απαλλαγή θα εξαιρεθούν μόνο όσοι εργάζονται στον τομέα της υγείας.

Στις ΗΠΑ το CDC (αμερικανικός ΕΟΔΥ) εξέδωσε νέες συστάσεις, που υποδεικνύουν ότι 70% των Αμερικανών μπορεί πλέον να διακόψει τη χρήση μάσκας, ενώ δεν χρειάζεται να τηρεί κοινωνικές αποστάσεις ή να αποφεύγει τους πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, θα αλλάξει ο τρόπος μέτρησης των κρουσμάτων. Όπως ανέφερε, «η μετάλλαξη Όμικρον δίνει πολλαπλές, αλλά ήπιες νοσήσεις και γι’ αυτό τα δεδομένα αλλάζουν».

Η ανησυχία των λοιμωξιολόγων μας αυτήν την περίοδο σχετίζεται περισσότερο με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως επισημαίνουν, είναι σημαντικό στις χώρες υποδοχής να υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, προκειμένου να μην υπάρξουν συνέπειες.

Επιστροφή στην κανονικότητα
«Στα τμήματα κορονοϊού νοσηλεύονται πλέον άνθρωποι κυρίως μεγάλης ηλικίας, με συννοσηρότητες (κυρίως με νεφρική ή καρδιακή ανεπάρκεια ή με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), οι οποίοι είναι ευάλωτοι και έχουν ανάγκη για μεγάλο διάστημα νοσηλείας», επισήμανε ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας και πρόσθεσε: «Οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι ή εμβολιασμένοι που δεν μπορούν να παράγουν αντισώματα. Σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο είμαστε στο 1/3 των νοσηλειών. Αυτοί που μπαίνουν τώρα στα νοσοκομεία είναι κυρίως από το 12% των ανθρώπων άνω των 80 ετών που έχουν παραμείνει ανεμβολίαστοι. Στα νοσοκομεία αυτήν την περίοδο δεν είχαμε μεγάλη ένταση. Η Όμικρον ήταν ένα κύμα κορονοϊού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υ­γείας και ανέδειξε τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα αυτόν».

Παράλληλα ο κ. Γουργουλιάνης δήλωσε αισιόδοξος για την εξέλιξη της πανδημίας. «Φαίνεται ότι η ‘‘ιστορία της Όμικρον’’ έχει αίσιο τέλος. Επιστρέφουμε στην κανονική ζωή εμβολιασμένοι και προστατευμένοι!

Εκτιμώ πως από εδώ και πέρα θα έχουμε λιγότερες διασωληνώσεις, λιγότερους θανάτους και καλύτερη άνοιξη και καλοκαίρι. Μπορούμε να πούμε πως έ­χουμε φτάσει σε ένα γενικό ποσοστό ανοσίας του γενικού πληθυσμού ακόμη και στο 90%. Άρα, έχουμε ένα αρκετά προστατευμένο κομμάτι του πληθυσμού και έχουν αυξηθεί βέβαια και οι εμβολιασμοί».

Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο κ. Γουργουλιάνης θεωρεί ότι είναι η ώρα να επιστρέψουν, αφού πλέ­ον τα ποσοστά των εμβολιασμένων υγειονομικών στα νοσοκομεία αγγίζουν περίπου το 98%. «Αρκετά τιμωρήθηκαν μέχρι τώ­ρα, είναι ώρα να επιστρέψουν, γιατί είναι χρήσιμοι στα νοσοκομεία», είπε χαρακτηριστικά.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ