ΕΒΕΠ: Ποια είναι η επίδραση του πολέμου σε οικονομία, επιχειρήσεις και επενδύσεις

ΕΒΕΠ: Ποια είναι η επίδραση του πολέμου σε οικονομία, επιχειρήσεις και επενδύσεις

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ έφτασε στο 8,3% υπερβαίνοντας την επίσημη πρόβλεψη.

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ένα πλήγμα στον τουρισμό και τις υψηλές τιμές της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο πρόκειται επίσης να χτυπήσει τον επιταχυντή σε μια σειρά στρατηγικών ενεργειακών έργων περιφερειακής σημασίας, αναφέρει το ΕΒΕΠ.

Και τονίζει πως η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 7,7% σε ετήσια βάση το 4ο τρίμηνο του 2021 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ανεβάζοντας την ετήσια ανάπτυξη στο 8,3%, ξεπερνώντας την επίσημη δημοσιονομική πρόβλεψη για 6,9%. Το ΑΕΠ έφτασε τα 181 δισ. ευρώ σε σταθερούς όρους. Από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Φεβρουαρίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Φεβρουαρίου 2021 προέκυψε αύξηση πληθωρισμού 7,2% έναντι μείωσης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2022, παρουσίασε αύξηση 1,1% έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 2,6% έναντι μείωσης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021 με το προηγούμενο δωδεκάμηνο.

• Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προβλέπει ανάπτυξη 5,24% το πρώτο εξάμηνο του 2022, σημειώνοντας υψηλό βαθμό αβεβαιότητας λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων και του πληθωρισμού.

 • Η UBS αύξησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2022 στο 5,5% με βάση την αναμενόμενη εισροή κεφαλαίων της ΕΕ, τον τουρισμό και τη συνεχιζόμενη εγχώρια κατανάλωση με βάση τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών.

 • Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει αναθεωρημένο προϋπολογισμό τις επόμενες ημέρες.  Είναι πιθανό να περιλαμβάνει πληθωρισμό 3-4% (από το αρχικό 1%) και ανάπτυξη έως και 3,5% (από 4,5%). Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομία θα χάνει 600 εκατομμύρια ευρώ για κάθε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 10 ευρώ.

 • Η ΕΕ ήταν θετική για την ολοκλήρωση των 15 ορόσημων RRF της Ελλάδας για το 2021 και την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 3,6 δισ. ευρώ. Το υπουργείο αναμένει την εκταμίευση τον Απρίλιο, χωρισμένη σε 1,72 δισ. ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων και 1,85 δισ. ευρώ σε δάνεια.

• Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο ρεκόρ 5,8% από 5,1%. Το κόστος ενέργειας αυξήθηκε κατά 32%, ενώ τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αυξήθηκαν κατά 4,1%.

• Ο δείκτης τιμών παραγωγού της Eurostat για την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 32% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο σε σύγκριση με 30,6% για την ευρωζώνη. Οι τιμές παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 62%.

• Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ παρέμεινε σταθερός τον Φεβρουάριο, διατηρούμενος στις 114 μονάδες έναντι 114,2 τον Ιανουάριο.  Ωστόσο, το κλίμα λιανικής και καταναλωτών επιδεινώθηκε ελαφρά.

 • Ο PMI υποχώρησε οριακά στις 57,8 μονάδες τον Φεβρουάριο από 57,9 τον Ιανουάριο, λόγω της επιβράδυνσης των νέων παραγγελιών.

 • Αύξηση 24% σημείωσε ο κύκλος εργασιών λιανικής τον Δεκέμβριο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ η αύξηση κατ’ όγκο ήταν 19%.  Η ένδυση και τα παπούτσια κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο, με 132% και 125% αντίστοιχα.

• Στο 13,3% αυξήθηκε η ανεργία τον Ιανουάριο από 13% τον Δεκέμβριο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει την υψηλότερη ανεργία στην ΕΕ, ωστόσο το επίπεδο παραμένει κάτω από το 16,2% του περασμένου Ιανουαρίου.

 • Η κοινοπραξία πίσω από το FRSU φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης θα υποβάλει αίτηση για άδεια για ένα δεύτερο FRSU στην περιοχή χωρητικότητας 170.000 m3. Το έργο ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης στο πλαίσιο της αύξησης της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού.

 • O Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ-Σίσι για να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της Ελλάδας να δώσει προτεραιότητα στην κατασκευή της διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου.

 • Η ΔΕΗ επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ/ΔΕΔΔΗΕ στη Macquarie Asset Management και τον διορισμό νέου ΔΣ.

 • Το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε μία δεσμευτική προσφορά για την 40ετή παραχώρηση του λιμένα Καβάλας από την κοινοπραξία Black Summit Financial Group-EFA Group-ΓΕΚ Τέρνα.

* Το ενδιαφέρον για το μερίδιο 67% του λιμανιού Αλεξανδρούπολης ενισχύεται εν όψει της προθεσμίας της 5ης Μαΐου για δεσμευτικές προσφορές από 4 υποψήφιους, υπό το φως της πιθανής γεωπολιτικής σημασίας του ως εναλλακτική λύση στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

• Περίπου το 5% ή 1 δις ευρώ θα μπορούσε να μειωθεί από τα έσοδα του τουρισμού το 2022 λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Το υπουργείο Τουρισμού προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αφού η Ελλάδα δέχθηκε 750.000 Ρώσους ταξιδιώτες το 2019 και περίμενε 500.000 αυτό το καλοκαίρι, ενώ ο αριθμός των ταξιδιωτών στις ΗΠΑ αναμένεται επίσης να μειωθεί λόγω του αντιληπτού κινδύνου.

• Τέσσερα ξενοδοχεία και 372 οικιστικές μονάδες είναι τα πρώτα παραδοτέα από τη Lamda Development στο Ελληνικό. Η Lamda αναμένει έσοδα 950 εκατ. ευρώ από τις κατοικίες, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ προβλέπονται για το 2022. Έργα συνολικής αξίας 0,5 δις ευρώ πρόκειται να δημοπρατηθούν για το εμβληματικό έργο ανάπλασης, συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών εγκαταστάσεων της Βουλιαγμένης 130.000 τ.μ. για εμπορικό κέντρο.

• Οι κυρώσεις στη Ρωσία δεν αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο πρόγραμμα Golden Visa της Ελλάδας, καθώς οι Ρώσοι υπήκοοι αντιπροσωπεύουν μόλις το 6,2% των δικαιούχων από την έναρξη του προγράμματος.

• Οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν κατά 43% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, ενώ σημειώθηκε αύξηση 62% στην επιφάνεια και 76% σε όγκο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.  Για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021 οι άδειες αυξήθηκαν κατά 25% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020.

• Οι συμφωνίες για εμπορικά ακίνητα συνολικού ύψους 790 εκατ. ευρώ έχουν ήδη κλείσει από την αρχή του 2021. Οι αποδόσεις σε εμπορικά ακίνητα κυμαίνονται μεταξύ 6-8,5% ανάλογα με την περιοχή.

 • Οι τραπεζίτες που μιλούν στο Fin Forum δεν βλέπουν πρώιμα σημάδια αύξησης των NPEs ως αποτέλεσμα των πληθωριστικών πιέσεων στα νοικοκυριά, ενώ υπάρχει ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα δώσει παράταση στα προγράμματα επιδότησης στεγαστικών δανείων Bridge I & II.

 • Οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης έχουν μέχρι στιγμής θεραπεύσει επισφαλή δάνεια 2,8 δις ευρώ για λογαριασμό των τραπεζών. Το σύνολο των υπό διαχείριση επισφαλών δανείων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αγοράστηκαν από ταμεία και υπηρεσίες εξυπηρέτησης, είναι 110 δις ευρώ.

• Θα παγώσουν οι πλειστηριασμοί για την κύρια κατοικία 3.000 ευάλωτων νοικοκυριών, ώστε να τοποθετηθεί δίχτυ ασφαλείας σε όσους δοκιμάζονται από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

 • Η Παγκρήτια Τράπεζα κατέθεσε την επίσημη πρότασή της για την εξαγορά της δραστηριότητας της HSBC στην Ελλάδα στην Τράπεζα της Ελλάδος.


Σχολιάστε εδώ