Η… τυχαία συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη!

Η… τυχαία συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη!

-Ψηνόταν από μέρες…

Βεβαίως, αντ’ αυτών, θα έχουμε τη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη, μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Φανάρι, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Ψηνόταν μέρες η συνά­ντηση αυτή και προφανώς δεν ξύπνησε ένα πρωί ο κ. Μητσοτάκης και, εν μέσω του γενικότερου ορυμαγδού, αποφάσισε να πάει να περάσει το πρωινό της Κυριακής της Ορθοδοξίας στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά αυτό θα ήταν μια καλή ευκαιρία και ένα καλό περιτύλιγμα για να βρεθεί στην Τουρκία, οπότε… τυχαία ο κ. Ερντογάν θα τον καλούσε σε γεύμα στην προεδρική κατοικία.

Μπορεί να δίνεται η εικόνα ότι είναι ανεπίσημη η συνάντηση, αλλά είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς από την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών το περασμένο καλοκαίρι η Τουρκία πρόσθεσε μία ακόμη βαριά διεκδίκηση στην ατζέντα της, αυτήν της απαίτησης αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, απειλώντας μάλιστα ότι θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία όσων δεν αποστρατιωτικοποιηθούν.

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς προσδοκά ο κ. Μητσοτάκης από τη συνάντηση αυτή, πέραν του να ακούσει και από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν όσα γράφουν στον ΟΗΕ και όσα δημοσίως λένε τα στελέχη της κυβέρνησής του. Και δεν είναι μόνο το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος. Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν έχει εσχάτως κάνει σημαία τα υποτιθέμενα εγκλήματα της Ελλάδας εις βάρος των μεταναστών και προσφύγων. Και σε αυτό θα πρέπει να δώσει δυσάρεστες απαντήσεις στον τούρκο Πρόεδρο –και ελπίζουμε να το κάνει– ο έλληνας πρωθυπουργός. Συνήθως, πάντως, τέτοιες συναντήσεις, σε τέτοιο περιβάλλον και με τέτοιο διαμορφωμένο κλίμα, μάλλον οδηγούν σε πισωγυρίσματα και σε νέες εντάσεις και παρεξηγήσεις…

Πάντως, για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις, ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του ΑΚΡ και εκ των στενών συνεργατών του Ερντογάν, φρόντισε να δώσει την ατζέντα της συνάντησης, με πρώτο θέμα τη «Γαλάζια Πατρίδα», τις «επαναπροωθήσεις μεταναστών» από την Ελλάδα, τη «στήριξη τρομοκρατών» από την Ελλάδα και άλλα τέτοια… ωραία.

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ