Σε βαθύ τούνελ η ελληνική οικονομία – Ξαναγράφουν τον προϋπολογισμό

Σε βαθύ τούνελ η ελληνική οικονομία – Ξαναγράφουν τον προϋπολογισμό

Εκτός τροχιάς οι κρατικές δαπάνες

Σε αχαρτογράφητα νερά πορεύεται η ελληνική οικονομία. Η ενεργειακή κρίση και η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία διαμορφώνουν ασφυκτικές συνθήκες και οι επόμενοι μήνες για την κυβέρνηση θα είναι πορεία σε ναρκοπέδιο.

Η αναχαίτιση του κύματος της ακρίβειας απαίτησε ως τώρα τεράστια ποσά για την ανακούφιση των πολιτών. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα φουσκώσει κι άλλο το κύμα των ανατιμήσεων σε φυσικό αέριο, ρεύμα αλλά και βασικά είδη ανάγκης και τρόφιμα.

Κατά συνέπεια θα απαιτηθούν και νέα πακέτα για τη στήριξη των πολιτών, είχε αποφασίσει να το κάνει λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η αναθεώρηση αυτή καθίσταται αναγκαία και επιτακτική. κανείς να μπορεί να προβλέψει το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει ο πόλεμος.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι υπάρχουν τα αποθέματα για να πάρει και νέα μέτρα, αλλά οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι τα χρήματα στα δημόσια ταμεία δεν είναι απεριόριστα.

Σταϊκούρας: Προσοχή η χώρα έχει υψηλό χρέος και έλλειμμα – Δεν έχουμε βγεί από την εποπτεία!

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας την Πέμπτη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι «θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί η χώρα έχει υψηλό χρέος, υψηλό έλλειμμα, είναι ακόμα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και δε διαθέτει επενδυτική βαθμίδα» παράλληλα άφησε Παράθυρο» για παρεμβάσεις στις τιμές των καυσίμων.

Να σημειωθεί πως οι ως τώρα δαπάνες υπερβαίνουν κατά πολύ τον αρχικό σχεδιασμό (υπολογισμό) και ακόμη βρισκόμαστε στον τρίτο μήνα του 2022. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό, είχε αποφασίσει να το κάνει λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η αναθεώρηση αυτή καθίσταται αναγκαία και επιτακτική.

Η υπέρβαση που σημειώνεται στις δημόσιες δαπάνες δεν είναι το μοναδικό αρνητικό μήνυμα από το μέτωπο της οικονομίας. Με ανοδική τάση κινείται ο πληθωρισμός, οποίος έχει ήδη υπερβεί το 6%, μετά από πολλά χρόνια, ενώ οι εκτιμήσεις λένε ότι τους επόμενους μήνες μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 10%.

Με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει κάτι τέτοιο για τις επιχειρήσεις και φυσικά τους καταναλωτές. Προς την ανηφόρα κινούνται και τα επιτόκια των ομολόγων, που σημαίνει ότι το κόστος στις επόμενες εκδόσεις θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο για τη χώρα μας.

Το κακό κλίμα που υπάρχει ευρύτερα στην οικονομία θα επηρεάσει και τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, καθώς θα έχει αντίκτυπο τόσο στο κόστος λειτουργίας όσο και στον τζίρο τους.

 ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ