Ανεξερεύνητα είδη έμβιων όντων στον Αμαζόνιο και στη ΝΑ Ασία
Ένα νέο, παράξενο είδος βατράχου, ο Synapturanus Danta, όπως ονομάστηκε, με μύτη παρόμοια με του τάπιρου, ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, στο Λορέτο του Περού. Το σχήμα του σώματός του και η γενική του εμφάνιση φαίνεται να είναι τέλεια προσαρμοσμένα στα μαλακά εδάφη των τυρφώνων του Αμαζονίου.
Οι ερευνητές, κατά το πέρασμά τους από τη συγκεκριμένη περιοχή, άκουσαν τους χαρακτηριστικούς ήχους που έβγαζε ο βάτραχος, οι οποίοι τους κίνησαν την περιέργεια, και προσπάθησαν να εντοπίσουν την πηγή τους. Υποχρεώθηκαν να ψάχνουν σκυμμένοι και γονατιστοί με τα χέρια μέσα στην τύρφη για να ανακαλύψουν τελικά τον βάτραχο. Οι κάτοικοι της περιοχής ήταν εξοικειωμένοι με αυτόν τον μικροσκοπικό βάτραχο με το μακρύ ρύγχος. Οι ντόπιοι μάλιστα τον έχουν ονομάσει Rana Danta (βάτραχος ταπίρ), λόγω της ομοιότητάς του με το μεγαλόμυτο θηλαστικό του Αμαζονίου.
«Είναι ένα ακόμη παράδειγμα της κρυμμένης βιοποικιλότητας του Αμαζόνιου και είναι σημαντικό να γίνει γνωστό παντού για να κατανοήσουμε τη σημασία και τον τρόπο λειτουργίας των οικοσυστημάτων.
Ο βάτραχος μοιάζει με μια καρικατούρα τάπιρου, με το μεγάλο σώμα του, που καταλήγει σε ένα μικρό επίμηκες κεφάλι», δηλώνει η Μισέλ Τόμσον, ερευνήτρια του Κέντρου Επιστημονικής Δράσης Κέλερ, του Μουσείου Φιλτ στο Σικάγο, και εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
«Οι βάτραχοι αυτού του γένους (Synapturanus) είναι εξαπλωμένοι σε όλο τον Αμαζόνιο, αλλά οι περιοχές στις οποίες ζουν είναι αρκετά μικρές, επειδή ζουν κάτω από τη γη και δεν μπορούν να φτάσουν πολύ μακριά σκάβοντας. Το σχήμα του σώματός τους και η γενική τους εμφάνιση φαίνεται να είναι προσαρμοσμένα στο μαλακό έδαφος της τυρφώνας», πρόσθεσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Γκέρμαν Τσάβες, ερευνητής στο Instituto Peruano de Herpetologia, στη Λίμα του Περού.
Ο Synapturanus Danta έχει μια επιμήκη μύτη, που μοιάζει με τη μικρή προβοσκίδα του τάπιρου, του φυτοφάγου παχύδερμου θηλαστικού που ζει στην αμερικανική και ασιατική ήπειρο. Το σώμα του βατράχου έχει ένα πλήθος αποχρώσεων σε διάφορα σημεία του, που επίσης τον κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό. Η σωματοδομή αλλά και τα εμφανισιακά χαρακτηριστικά του βατράχου είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, προϊόν της προσαρμογής του στο περιβάλλον που ζει.
Μια λεπτομερής περιγραφή αυτού του νέου είδους βατράχου δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Evolutionary Systematics».
224 νέα είδη στην αναθεωρημένη λίστα της WWF
Συνολικά, 224 νέα είδη περιλαμβάνει η αναθεωρημένη λίστα της WWF για την άγρια ζωή στον πλανήτη Γη.
Πρόκειται κυρίως για χλωρίδα και πανίδια από την ευρύτερη περιοχή του ποταμού Μεκόνγκ στη Νοτιοανατολική Ασία, η οποία περιλαμβάνει τις χώρες Καμπότζη, Κίνα, Μιανμάρ, Βιετνάμ, Λάος και Ταϊλάνδη.
Στη λίστα, μεταξύ άλλων, προστέθηκε ένα νέο είδος μαϊμούς, το οποίο διακρίνεται για τους λευκούς κύκλους γύρω από τα μάτια, ενώ συμπεριλαμβάνονται βάτραχοι, τρίτωνες (είδος κροκόδειλου), μπαμπού κ.ά.
Μάλιστα μερικά από αυτά τα είδη ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης.
Συνολικά, η αναθεωρημένη λίστα περικλείει 155 νέα είδη φυτών, 16 νέα είδη ψαριών, 17 νέα είδη αμφιβίων, 35 νέα είδη ερπετών και ένα νέο είδος θηλαστικού.
«Αυτά τα είδη είναι εξαιρετικά σπάνια και αποτελούν συνέπεια εκατομμυρίων χρόνων εξέλιξης. Τελούν υπό σοβαρό κίνδυνο, καθώς αρκετά οδεύουν προς εξαφάνιση ακόμη και πριν ανακαλυφθούν» σχολίασε η περιβαλλοντική οργάνωση.
Η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας διαθέτει έναν από τους υψηλότερους βαθμούς βιοποικιλότητας, η οποία όμως απειλείται διαρκώς από την ανθρώπινη δραστηριότητα και το παράνομο εμπόριο ζώων.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: el.gr