Βλαντιμίρ Πούτιν: Τι έλεγε για την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ σε ένα ντοκιμαντέρ του Όλιβερ Στόουν

Βλαντιμίρ Πούτιν: Τι έλεγε για την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ σε ένα ντοκιμαντέρ του Όλιβερ Στόουν

• Ο Όλιβερ Στόουν αλλάζει στάση και επικρίνει τον Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία

Ένα ντοκιμαντέρ, που είχε γυρίσει ο βραβευμένος Αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν, και αποκαλύπτει τη διαδρομή και τον χαρακτήρα του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και τον τρόπο που αντιμετώπιζε διαχρονικά τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη ακόμα και τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, μεταξύ των οποίων και την Ουκρανία.

Το ντοκιμαντέρ βασίζεται σε συνομιλίες που είχε ο Στόουν στο Κρεμλίνο, κυρίως, με τον Πούτιν από τον Ιούλιο του 2015 και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017.

Μέσα από αυτές τις συνομιλίες στο ντοκυμαντερ σκιαγραφείται η πορεία του από τις αλάνες του στον τόπο γεννησή του το Λένιγκραντ (1952) το αγαπημένο του άθλημα το τζούντο απο μικρή ηλικία και την ένταξή του στις γραμμές των μυστικών υπηρεσιών της τότε Σοβιετικής Ένωσης, την KGB.

Αναφέρεται στη μάχη του με τους τότε ολιγάρχες και την εγκαθίδρυση της εξουσίας του μέσα από μία μακρά πορεία συγκρούσεων και δύσκολων στιγμών για τη χώρα του.

Αναφέρετε στο ΝΑΤΟ την εποχη του ντοκιμαντέρ αλλα και για την εικόνα που είχε απο τότε για το θέμα της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα για τον Πούτιν το ΝΑΤΟ είναι ένα σύνολο κρατών υποτελών στις ΗΠΑ.

Πηγή βίντεο: kommadante TV

Αναρωτιέται με νόημα τι πρέπει να κάνει η Ρωσία εάν μία χώρα στα σύνορά της εγκαταστήσει πυραύλους και στρατιωτικές βάσεις. Και απαντά με τρόπο, που δεν αφήνει περιθώρια: «χρειάζεται να πάρουμε αντίμετρα» είναι το νόημα των λεγομένων του, ξεκαθαρίζοντας ότι γι αυτό η Ρωσία απαντά έντονα στην επέκταση του ΝΑΤΟ.

Μιλά για την προφορική, όπως λέει διαβεβαίωση, που είχε λάβει ο Γκορμπατσόφ με τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί πέραν των ανατολικών συνόρων της Γερμανίας κατηγορόντας τον πως η συμφωνία αυτή (κακώς) δεν επισημοποιήθηκε ποτέ.

Ο κ. Πούτιν λέει για την Ουκρανία πως η ανέλαβε η Ρωσίας μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ να πληρώνει στο ΔΝΤ τα χρέη των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών και ειδικά για τη χώρα στην οποία έχει εισβάλει τώρα, σημειώνει ότι το χρέος της ήταν 16 δις δολλάρια.

Στο ντοκιμαντέρ διαφαίνεται ο τρόπος που προσέγγιζε τα πράγματα ήδη από το 2105 και το πως πιθανός θα κινούνταν στο μέλλον.

Να σημειώσουμε ότι ο Όλιβερ Στόουν, γνωστός για τις απόψεις του σε θέματα πολιτικής που κατά καιρούς έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, στις αρχές του περασμένου μήνα, ο Όλιβερ Στόουν, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό KCRW είχε πει ότι: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ προκαλούν τη Ρωσία εδώ και δύο χρόνια – στην πραγματικότητα τρία χρόνια – για την Ουκρανία». […] «δεν έχουν καμία απόδειξη ότι η Ρωσία σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία. Αμφιβάλλω ότι θα το έκαναν. Νομίζω ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται μόνο για την περιοχή του Ντονμπάς» […] «Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολλούς πολέμους στη συνείδησή τους, αυτο δεν δικαιολογεί την επιθετικότητα του κ. Πούτιν στην Ουκρανία. Η Ρωσία έκανε λάθος που εισέβαλε».


Σχολιάστε εδώ