Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron λέει ότι ο EastMed θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Ευρώπη εν μέσω κρίσης

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron λέει ότι ο EastMed θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Ευρώπη εν μέσω κρίσης

Ο αγωγός EastMed, που προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα ισραηλινά ύδατα στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Κύπρου, ανακοινώθηκε το 2016 και βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας ενεργειακής κρίσης.

Η έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έχει ωθήσει τις τιμές σε πολύ υψηλά επίπεδα και έχει αναζωπυρώσει τις συζητήσεις για τον αγωγό EastMed – έναν αγωγό στη Μεσόγειο Θάλασσα που θα μπορούσε να μεταφέρει το αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη, δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Michael Wirth, στο ενεργειακό συνέδριο CERAWeek, αναφέρει η εφημερίδα The Jerusalem post.

Ο κ  Wirth υποβάθμισε τις ανησυχίες για τις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και της επακόλουθης πιθανότητας για ενεργειακή κρίση.

Ο αγωγός EastMed, που ως σχεδιασμός προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα ισραηλινά ύδατα στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Κύπρου, ανακοινώθηκε το 2016 και έχουν υπογραφεί αρκετές συμφωνίες μεταξύ των τριών χωρών για το θέμα.

Στόχος τους είναι να ολοκληρώσουν το έργο των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ (6,54 δισ. δολάρια) έως το 2025, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για αυτό.

Τον περασμένο Ιανουάριο, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο ότι δεν υποστήριζαν πλέον τον προτεινόμενο αγωγό φυσικού αερίου EastMed από το Ισραήλ προς την Ευρώπη, επικαλούμενη την ανάγκη να «(επιτραπούν) οι μελλοντικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προς όφελος των εθνών της περιοχής.”

Η βιωσιμότητα του αγωγού, ωστόσο, θα μπορούσε να όμως να επανεξεταστεί εν μέσω των ανησυχιών για μια νέα ενεργειακή κρίση που διαφαίνεται, καθώς οι ρωσικές εισαγωγές ενέργειας υπόκεινται σε κυρώσεις και το αργό Brent ξεπέρασε τα 130 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, έχοντας σημειώσει άνοδο πάνω από 30% από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο αγωγός EastMed δεν είναι η μόνη νέα ενεργειακή πρωτοβουλία που αναπτύσσεται στο Ισραήλ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δέσμευσε 657 εκατομμύρια ευρώ (716 εκ. δολάρια) για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας τον Ιανουάριο, η οποία έγινε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της διασύνδεσης EuroAsia – η οποία τελικά θα συνδέσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας και Ευρώπη.

Περαιτέρω, το κοίτασμα φυσικού αερίου Karish θα συνδεθεί με την εθνική γραμμή φυσικού αερίου του Ισραήλ, ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος τον Μάρτιο.

Πηγή: The Jerusalem post

Φωτό αρχείου


Σχολιάστε εδώ