Βουλιάζει από τα προβλήματα ο ΕΦΚΑ – Ο Χατζηδάκης συνεχίζει το βιολί του με τους ιδιώτες

Βουλιάζει από τα προβλήματα ο ΕΦΚΑ – Ο Χατζηδάκης συνεχίζει το βιολί του με τους ιδιώτες

• Πλήρης η αποτυχία του εγχειρήματος με τους πιστοποιημένους ιδιώτες
• Έχουν εκδώσει μόλις 70 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, με πάρα πολλά λάθη

O Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) κυριολεκτικά βουλιάζει από τα οργανωτικά προβλήματα που κληρονόμησε από τα πρώην ασφαλιστικά ταμεία αλλά και από τις λάθος πολιτικές που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, φέρνοντας κυριολεκτικά σε απόγνωση τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων αλλά και τους ίδιους τους εργαζομένους του φορέα.

Αποδεικνύεται ότι τελικά ήταν εντελώς λάθος η αντικατάσταση του Γιάννη Βρούτση από τον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ήρθε σε ανοιχτή ρήξη με τους εργαζομένους του ΕΦΚΑ, τους οποίους στοχοποίησε για όλα τα στραβά που συμβαίνουν στον οργανισμό, χωρίς την ίδια στιγμή να αναλάβει το σημαντικό μερίδιο ευθύνης που αντιστοιχεί στο πολιτικό σύστημα που κυβέρνησε τη χώρα όλα αυτά τα χρόνια.

Επιπλέον, σταμάτησε βιαίως τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πληροφοριακού συστήματος του ΕΦΚΑ και κυρίως του αυτοματοποιημένου συστήματος έκδοσης των συντάξεων «ΑΤΛΑΣ», το οποίο κανονικά θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί, σε ποσοστό 80%, μέχρι το τέλος του 2021.

Με την εκπαραθύρωση του πρώην διοικητή του ΕΦΚΑ Χρήστου Χάλαρη, ενός στελέχους που, λόγω και της ιδιότητάς του ως εντεταλμένου λέκτορα των Πανεπιστημίων Κρήτης και Θεσσαλίας σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης πληροφοριακών συστημάτων, είχε πλήρη επίγνωση των παρεμβάσεων που θα έπρεπε να γίνουν στον τομέα αυτό, η όλη προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από τα τέλη του 2019 ατόνησε, επιφέροντας σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ».

Ο κ. Χατζηδάκης επεδίωξε με κάθε τρόπο να… εισάγει (!) ιδιώτες στην έκδοση των συντάξεων και συγκεκριμένα λογιστές και δικηγόρους, μετά από μια ταχεία εκπαίδευση δύο μηνών που είχαν, η οποία όμως οδήγησε σε πενιχρά, όπως φάνηκε, αποτελέσματα, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων κόπηκε στις εξετάσεις που έγιναν, καθώς δεν έπιασε ούτε τη βάση, παρότι τα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν πανεύκολα!

Πενιχρά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από τους πιστοποιημένους ιδιώτες στην έκδοση των συντάξεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει τεράστιος προβληματισμός στο υπουργείο Εργασίας από τα μέχρι τώρα ισχνά αποτελέσματα που έχουν φέρει οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι ως προς τον αριθμό των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί. Το γεγονός αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος έχει επενδύσει, πολιτικά, πολλά σ’ αυτήν τη «μεταρρύθμιση», όπως τη χαρακτηρίζει, ερχόμενος μάλιστα σε κόντρα όχι μόνο με τους εργαζομένους του ΕΦΚΑ αλλά και με τον προκάτοχό του αλλά και με αρκετούς άλλους βουλευτές του κόμματός του.

Από τον Νοέμβριο του 2021 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2022 είναι ζήτημα αν έχουν εκδοθεί περισσότερες από 70 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, οι οποίες μάλιστα –και αυτό είναι το ακόμα πιο προβληματικό– στη συντριπτική τους πλειονότητα ήταν λάθος. Κάτι που εξανάγκασε τους αρμόδιους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ να προχωρήσουν στη διόρθωσή τους, ώστε να αποφευχθεί το τραγικό ενδεχόμενο να λάβουν οι δικαιούχοι λάθος σύνταξη.

Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ στα τμήματα απονομών σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ως προς τον αριθμό έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων, φτάνοντας να εκδίδουν το μήνα περίπου 25.000, όταν οι πιστοποιημένοι ιδιώτες, μετά βίας και με πολλά λάθη, βγάζουν μόνο καμιά 30αριά. Οι αριθμοί καταδεικνύουν πόσο λάθος είναι η στάση που έχει τηρήσει μέχρι σήμερα ο υπουργός Εργασίας απέναντι στους εργαζομένους του ΕΦΚΑ, καθώς έχει επιλέξει συνειδητά να είναι απέναντί τους, πετροβολώντας τους καθημερινά με δελτία Τύπου, απαξιωτικού χαρακτήρα.

Όπως μας αναφέρουν εργαζόμενοι του φορέα, εάν δεν ήταν διοικητής του ΕΦΚΑ ο κ. Δουφεξής, ο οποίος έχει μακρόχρονη εμπειρία και είναι βαθύς γνώστης του ασφαλιστικού συστήματος, πιθανότατα ο υπουργός Εργασίας θα προχωρούσε σε ακόμα πιο τραγικά λάθη.

Το στενό επιτελείο των συνεργατών του υπουργού είναι παντελώς άσχετο με τα ασφαλιστικά ζητήματα, κάτι που τον εξαναγκάζει να καταφεύγει στις υπηρεσίες ανθρώπων του «συστήματος Σημίτη», τους οποίους φρόντισαν να του συστήσουν ο νυν υφυπουργός Εργασίας κ. Τσακλόγλου αλλά και η γενική γραμματέας του υπουργείου κ. Άννα Στρατινάκη, οι οποίοι, ως γνωστόν, προέρχονται από τον χώρο του πάλαι ποτέ «εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ».

Ο φόβος της αποτυχίας, που φαίνεται να έχει κυριεύσει τον υπουργό Εργασίας, αποτυπώνεται στις πρόσφατες αλλαγές που επιχείρησε στη διοίκηση του ΕΦΚΑ. Μόλις την εβδομάδα που μας πέρασε α­ντικατέστησε τον μέχρι πρότινος υπεύθυνο για τις οικονομικές υπηρεσίες, υποδιοικητή Ελευθέριο Κρητικό, με τον Νικόλαο Χουρδάκη, ο οποίος προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς, όμως, να διαθέτει καμιά σχετική εμπειρία σε διοίκηση δημόσιου οργανισμού.

Σε κάθε περίπτωση, η «μεταρρύθμιση» του Κωστή Χατζηδάκη με την εμπλοκή ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων θα κριθεί τελεσίδικα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 11 Μαρτίου, όπου θα εκδικασθεί η προσφυγή των συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ και της ΠΟΠΟΚΠ, οι οποίες, σύμφωνα με νομικούς, έχουν πάρα πολύ ισχυρά επιχειρήματα στην φαρέτρα τους όσον αφορά τις επιλογές του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ