Μικρά οικονομικά: Με μπόνους 52 μισθούς!
Την πόρτα σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου άνοιξαν οι τράπεζες με τη… δικαιολογία ότι θέλουν νεότερες ηλικίες. Η Eurobank προσφέρει ως αποζημίωση μέχρι και 52 μισθούς, με ανώτατο όριο τα 140.000 ευρώ. Οι όροι είναι: Λήψη εφάπαξ ποσού για άμεση αποχώρηση ή αναγκαστική άδεια δύο ή τριών ετών με μηνιαία καταβολή μισθών και ενός εφάπαξ ποσού με την έναρξή της.
Η Κομισιόν αναβάθμισε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό και εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 3,1% μέσα στο 2022, ενώ το φθινόπωρο μιλούσε μόλις για 1%. Σε ό,τι αφορά το επόμενο έτος, προβλέπει πληθωρισμό 1,1%, όταν το φθινόπωρο μιλούσε για 0,4%. Από την πλευρά του, ο Χοακίμ Νάγκελ, διάδοχος του σκληρότερου «γερακιού» της ΕΚΤ, του Γενς Βάιντμαν, προέβη στην απαισιόδοξη εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για όλο το τρέχον έτος και ειδικότερα στη Γερμανία θα κυμανθεί στο 4%.
Το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,5% το 2021. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1941 και αναδεικνύει τη Βρετανία στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη από τις ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου το 2021.
Αυξήσεις των τιμών των ακινήτων σε προάστια της Αττικής. Ενδεικτικά: 12,9% στον Διόνυσο, 20% στο Σούνιο, 20% στην Ανθούσα, 25% στην Ανάβυσσο, 25,9% στα Βριλήσσια, 26,7% στην Άνοιξη και 27,1% στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη.
Ο Μάρτιος θα δείξει πού πάμε… Τότε θα ανακοινωθούν τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ του 2021. Σύμφωνα με την Κομισιόν θα αυξηθεί κατά 8,5%, ενώ το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ανάπτυξη κοντά στο 7%. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022 στηρίχθηκε στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 6,9% και για ονομαστικό ΑΕΠ γύρω στα 178 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι κάθε επιπλέον μονάδα ρυθμού ανάπτυξης μεγαλώνει το ονομαστικό ΑΕΠ κατά 1,8 δισ. ευρώ, ενώ το ταμειακό «μαξιλάρι» ανέρχεται σε 37 – 38 δισ. ευρώ.
Στην πρώτη έξοδο της Ελλάδας το 2022 με δεκαετές ομόλογο οι προσφορές ήταν πάνω από 15 δισ. ευρώ και το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ, με την απόδοση να φτάνει στο 1,8% από το χαμηλό 0,88% του περασμένου Ιουνίου.
Κατά 30% – 50% θα επιδοτηθούν 200.000 νοικοκυριά για να αντικαταστήσουν μέχρι και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, καταψύκτες και κλιματιστικά) με σύγχρονες, πιο αποδοτικές ενεργειακά. Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, θα προκηρυχθεί τον Απρίλιο και υπολογίζεται ότι θα ανακυκλωθούν πάνω από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές. Η μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος για τα νοικοκυριά αναμένεται να είναι από 150 μέχρι 300 ευρώ τον χρόνο.
Η εκρηκτική ανάπτυξη του ελληνικού ηλεκτρονικού εμπορίου το τελευταίο διάστημα οδήγησε χιλιάδες νέες επιχειρήσεις στην ψηφιοποίηση των δραστηριοτήτων τους, με τον αριθμό των ηλεκτρονικών καταστημάτων να υπερδιπλασιάζεται, από 7.000 σε πάνω από 15.000, μέσα σε 18 μήνες.
Και εις ανώτερα… Στο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας εντάσσεται ως ανεξάρτητο μέλος ο Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος ουσιαστικά θα εκπροσωπεί την αγορά και το εμπόριο.
Πάνω από 600 πλοία ξηρού φορτίου δραστηριοποιούνται σε ρωσικά και ουκρανικά λιμάνια κάθε μήνα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα με μια πτώση των ναύλων, ενώ στα δεξαμενόπλοια και στα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου η ρότα των ναύλων θα είναι σε θετική κατεύθυνση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Εφάπαξ θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο για τα αναδρομικά που πήραν οι συνταξιούχοι και αν δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό σε 48 έντοκες δόσεις, με επιτόκιο 6,18%! Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 30 ευρώ.
Φέσια… ντόμινο!
Ελληνικό το φαινόμενο… Παλιά η συνταγή! «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω!».
Οι προμηθευτές ρεύματος δεν πληρώνουν τέλη στους δήμους, οι οποίοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και τους διαχειριστές και εκείνοι, με τη σειρά τους, τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Ακόμη, πάνω από 150.000 καταναλωτές που έχουν ενταχθεί στην Καθολική Υπηρεσία έχουν συσσωρεύσει χρέη άνω των 50 εκατ. ευρώ.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ