Έμειναν στη θέση τους οι δύο διπλωμάτες μας στην Οδησσό και στη Μαριούπολη

Έμειναν στη θέση τους οι δύο διπλωμάτες μας στην Οδησσό και στη Μαριούπολη

Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν για την επιλογή του έλληνα πρεσβευτή στην Ουκρανία να ζητήσει την αναστολή εργασιών της πρεσβείας και απομάκρυνση του ιδίου και του προσωπικού της από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Ενώ οι δύο άλλοι διπλωμάτες, επικεφαλής των γενικών προξενείων Οδησσού και Μαριούπολης, παρέμειναν στη θέση τους, όπως και ο ειδικός απεσταλμένος, πρέσβης Κωστελένος, ο οποίος συντόνισε την επιχείρηση απομάκρυνσης ελλήνων πολιτών και δημοσιογράφων από τη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Μπορνόβα, λόγοι ασφαλείας ήταν αυτοί που επέβαλαν την απόφαση εκκένωσης της πρεσβείας στο Κίεβο, κάτι που είχαν πράξει ήδη οι περισσότερες ξένες πρεσβείες στην Ουκρανία. Είναι πολλές φορές δύσκολες οι επιλογές και με δεδομένο ότι η Διπλωματική Αρχή πολύ λίγα θα μπορούσε να προσφέρει στους ομογενείς την ώρα της σύγκρουσης, βάρυνε περισσότερο η προστασία της ζωής του προσωπικού της πρεσβείας.

Βέβαια, οι δύο άλλοι διπλωμάτες, στα γενικά προξενεία, έκαναν διαφορετική επιλογή. Με πραγματικό κίνδυνο, ο οποίος κάθε άλλο παρά έχει περάσει, επέλεξαν να μείνουν στα πόστα τους, να κρατήσουν λειτουργικές τις Ελληνικές Διπλωματικές Αρχές σε δύο πόλεις-σύμβολα της ελληνικής παρουσίας στη Μαύρη και στην Αζοφική Θάλασσα και έστω και συμβολικά να εμψυχώσουν τους έλληνες ομογενείς.

Τουλάχιστον στη Μαριούπολη είναι ιδιαίτερης σημασίας η λειτουργία του προξενείου, ώστε να υπάρχει μια σχετικά αξιόπιστη εικόνα για το τι συμβαίνει και ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις εναντίον των χωριών των ομογενών… Εκεί που η ρωσική προπαγάνδα επιχειρεί να α­ντιστρέψει την πραγματικότητα και να εμφανίσει, λίγο-πολύ, ως υπευθύνους των επιθέσεων με πυραύλους τους… ουκρανούς εθνικιστές.

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ