Από το 2014 προετοίμαζε ο Πούτιν την εισβολή στην Ουκρανία

Από το 2014 προετοίμαζε ο Πούτιν την εισβολή στην Ουκρανία

• Κατάφερε να ενώσει όλους τους Ευρωπαίους εναντίον του

Και μετά την Ουκρανία, ποιος; Η στρατιωτική εισβολή στην πρώην σοβιετική δημοκρατία δεν είναι μια αποσπασματική κίνηση, αλλά –όπως σημειώνουν διπλωματικοί παράγο­ντες– υπηρετεί το κεντρικό δόγμα του Βλ. Πούτιν να κυριαρχήσει στην ευρύτερη περιοχή. Και, το κυριότερο, να μην επιτρέψει γειτονικά κράτη να μετατραπούν σε προτεκτοράτα του ΝΑΤΟ και να εξελιχθούν σε βάσεις κινδύνου για τον ίδιο και τη Ρωσία.

Κατά συνέπεια, ο ρώσος ηγέτης δεν θα σταματήσει εκεί, θα κινηθεί ανάλογα και προς άλλες κατευθύνσεις προκειμένου να αποδυναμώσει ή και να εξαλείψει τους εχθρούς της Ρωσίας.
Ενδεικτικό των μακροπρόθεσμων σχεδιασμών του είναι το γεγονός ότι την εισβολή στην Ουκρανία –σύμφωνα με πληροφορίες– την προετοίμαζε από το 2014 και περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να θέσει το σχέδιό του σε εφαρμογή.

Επεκτείνοντας την κυριαρχία (επιρροή) του στην περιοχή προασπίζεται, εκτός από τα στρατιωτικά, και τα οικονομικά συμφέροντα, καθώς είναι ενεργειακό σταυροδρόμι και από εκεί θα περάσουν όλοι οι αγωγοί φυσικού αερίου με προορισμό την Ευρώπη. Και ο Βλ. Πούτιν δεν θέλει απλά να έχει λόγο σε όλα αυτά, αλλά να καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Ένωσε την Ευρώπη

Με την εισβολή του στην Ουκρανία ο Βλ. Πούτιν κατάφερε και κάτι… ακατόρθωτο: Να ενώσει όλους τους Ευρωπαίους (εναντίον του). Κάτι που είχε να συμβεί εδώ και δεκαετίες, καθώς όλα αυτά τα χρόνια οι Ευρωπαίοι κινούνταν με γνώμονα αποκλειστικά τα εθνικά τους συμφέροντα και δεν κατάφερναν να βρουν μια κοινή γραμμή σε μια σειρά ζητήματα που προέκυπταν, είτε αυτά ήταν στρατιωτικά είτε πολιτικά και οικονομικά. Ακόμη και αυτή η Γερμανία, που μέχρι ενός σημείου τηρούσε στάση ουδετερότητας λόγω των τεράστιων οικονομικών deals με τη Μόσχα, υποχρεώθηκε στο τέλος να στραφεί κατά του Βλ. Πούτιν. Και όχι σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά με αποστολή στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Η βοήθεια στην Ουκρανία όμως φτάνει από κάθε σημείο της Ευρώπης, ενώ σημα­ντική είναι η στήριξη και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Βοήθεια που στη φάση αυτή είναι στρατιωτική και ανθρωπιστική, αλλά στην πορεία θα είναι και οικονομική.

Ήδη η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι στέλνει στο Κίεβο επιπλέον αμυντική βοήθεια ύψους 200 εκατ. δολαρίων, ενώ το ΔΝΤ είναι έτοιμο να χορηγήσει βοήθεια ύψους 15 δισ. αμέσως μόλις σταματήσει η εισβολή και αποσυρθούν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ