Ανάλεκτα: Σενάρια φαντασίας

Ανάλεκτα: Σενάρια φαντασίας

[Ανάλεκτα…]

Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα το πολιτικό ρεπορτάζ ενί­οτε συμπλέκεται με τις… ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. Όμως από το να αναφέρουν κάποιοι την ανάληψη θέσης συμβούλου από τον Γιώργο Χουλιαράκη στην Τράπεζα της Ελλάδος ως το σημείο να τη συμπλέκουν με σενάρια για… τεχνοκράτη πρωθυπουργό υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Αποστάσεις

Δεν χάνει ευκαιρία η βουλευτής της ΝΔ Άννα Ευθυμίου να κρύβει τις διαφωνίες της για τα θέματα του υπουργείου Εργασίας. Όπως έκανε για τους εργολαβικούς εργαζομένους στις πλατφόρμες διανομής φαγητού αλλά και τη νομοθέτηση της αμοιβής των υπερωριών με… ρεπό, η Άννα Ευθυμίου, που τυγχάνει εργατολόγος, έβαλε εκ νέου δύσκολα στην κυβέρνηση, ζητώντας βελτιωτικές τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ αλλά και κρατώντας… σαφείς αποστάσεις από τα golden boys των 8.000 ευρώ, που τοποθετεί ο Κωστής Χατζηδάκης.

Έξαλλος

Δεν έγινε μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έξαλλος με όσα ακούγονται στο βίντεο της σύσκεψης Λιβανού – Δούκα για τις αποζημιώσεις και την «εποποιία» του 2007. Πάρα πολύ ενοχλήθηκε και πρώην πρωθυπουργός.

Θέλουν τηλεργασία

Η πλειονότητα των Eλλήνων δηλώνει υπέρ της τηλεργασίας με την προϋπόθεση ότι η φύση του επαγγέλματος το επιτρέπει, ενώ θεωρούν ότι είναι κάτι που χρειάζεται να συναποφασίζεται μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, έτσι ώστε η λύση της τηλεργασίας να είναι αμοιβαία επωφελής. Επίσης, η καλύτερη εκδοχή για όσους έχουν δοκιμάσει ήδη τη λύση της τηλεργασίας είναι να συνεχιστεί σε μεικτή βάση μετά το τέλος της πανδημίας.

Αυτό προκύπτει από μια νέα, πανελλαδική έρευνα της Focus Bari/YouGov. Οι δύο στους πέντε εργαζόμενους Έλληνες (το 39%) δηλώνουν ότι εργάστηκαν –ή εργάζονται ακόμη– από απόσταση κατά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω πανδημίας.

«Τσουνάμι» επισιτιστικής κρίσης

Πολύ σοβαρά είναι όσα είπε ο πρόε­δρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος, καθώς τόνισε ότι μετά τον Μάρτιο – Απρίλιο θα έρθει τσουνάμι επισιτιστικής κρίσης, αν δεν αλλάξουν άρδην τα… πράγματα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών είπε πως τώρα οι τιμές στις λαϊκές αγορές έχουν σταθεροποιηθεί επειδή οι καλλιέργειες είχαν γίνει ήδη την προηγούμενη χρονιά, με τα παλιά λειτουργικά κόστη και έτσι δεν συμπεριέλαβαν τις δραματικές αυξήσεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.λπ., λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο προειδοποίησε πως αν δεν βρεθεί λύση, οι αγρότες δεν θα καλλιεργήσουν από Μάρτη – Απρίλη και θα επέλθει επισιτιστική κρίση.

Οι γυναίκες

Σε ολόκληρη την Αστυνομία υπηρετούν συνολικά 7.916 γυναίκες, εκ των οποίων οι 1.482 κατέχουν ανώτατους τίτλους σπουδών (πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά), σε διάφορους τομείς. Η πρώτη γυναίκα επιστήμονας προσελήφθη στην ΕΛΑΣ το 1997, ως ειδική στην ανάλυση ψηφιακών πειστηρίων.

Εφεύρεση

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας ανέπτυξαν μια φθηνή, μη τοξική επίστρωση, κατάλληλη για σχεδόν κάθε τύπο υφάσματος, η οποία μπορεί να μειώσει τη μολυσματικότητα του ιού SARS-CoV-2 μέχρι και 90%. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, στο μέλλον θα μπορεί ο καθένας μας να ψεκάζει την ειδική επίστρωση επάνω στα υφάσματα που θα θέλει να θωρακίσει από τον κορονοϊό.

Σε καλή θέση

Σε ικανοποιητική θέση, σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, στις τελικές τιμές των πρώτων υλών βρίσκεται η Ελλάδα, την ώρα που οι αυξητικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές συνεχίζονται και το 2022, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών). Συνολικά, η Ελλάδα στον συγκεκριμένο δείκτη βρίσκεται στη 15η θέση ανάμεσα στις 26 χώρες, χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι τρεις ακριβότερες χώρες είναι το Λουξεμβούργο, η Γαλλία και η Δανία. Οι τρεις φθηνότερες χώρες είναι η Ρουμανία, η Πολωνία και η Βουλγαρία.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ