Ουκρανία: Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι οδηγούν σε Ρωσία, Λευκορωσία! -Τους απορρίπτει το Κίεβο, «ανήθικη» στάση της Μόσχας
Σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ζητά η Γαλλία από τη Μόσχα διαψεύδοντας τα όσα υποστηρίζει η Ρωσία, ότι δηλαδή ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να ανοίξουν σήμερα ανθρωπιστικοί διάδρομοι που να οδηγούν προς Ρωσία και Λευκορωσία και όχι προς τη Δύση.
Οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής ανακοίνωσαν σήμερα κατάπαυση του πυρός κατά τόπους και άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την εκκένωση αμάχων από το Κίεβο, το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη και το Σούμι προς τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και ουκρανικές πόλεις, με τη Μόσχα να υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από «προσωπικό αίτημα» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προς τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη χθεσινή τηλεφωνική τους συνομιλία.
Вот так выглядят маршруты гуманитарных коридоров из Киева, Мариуполя, Харькова и Сум, о которых сообщило Минобороны России. pic.twitter.com/IuAYbnDoN5
— РИА Новости (@rianru) March 7, 2022
Ωστόσο, στο Παρίσι η προεδρία της Δημοκρατίας διέψευσε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας: «Ο Πρόεδρος [Μακρόν] ζήτησε – όπως κάνει κάθε φορά – τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, την προστασία του άμαχου πληθυσμού και την παροχή βοήθειας. Ο σεβασμός στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο υπερέχει όλων για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και η επίθεση. Οπότε, όχι, δεν ζητήσαμε διαδρόμους προς τη Ρωσία… Είναι ένας τρόπος για τον Πούτιν να προωθήσει το αφήγημά του: ότι αυτός δέχεται επίθεση και οι Ουκρανοί είναι οι επιτιθέμενοι», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ελυζέ.
Το Κίεβο απορρίπτει τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς Ρωσία και Λευκορωσία
Το Κίεβο αρνήθηκε να εκκενώσει αμάχους μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων προς τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. «Αυτή δεν είναι μια αποδεκτή επιλογή», δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ, ενώ ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Ολεξίι Αρέστοβιτς, είπε ότι το Κίεβο δεν αναμένει συμφωνία όσο τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να προελάσουν περαιτέρω.
Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι που πρότεινε η Μόσχα
Από τις τέσσερις πόλεις που αναφέρονται για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων, μόνον από τις ι δύο μικρότερες, τη Μαριούπολη και το Σούμι, προβλέπονται διαδρομές εκκένωσης που οδηγούν σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.
Ο πλήρης κατάλογος των δρομολογίων δόθηκε στη δημοσιότητα από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria, επικαλούμενο ένα νεοσύστατο όργανο που ονομάζεται Διατμηματικό Συντονιστικό Αρχηγείο για τις ανθρωπιστικές παρεμβάσεις στην Ουκρανία:
Μαριούπολη
Διαδρομή 1 – Νοβοαζόβσκ, Ταγκανρόγκ, Ροστόφ επί του Ντον (Ρωσία), στη συνέχεια αεροπορικώς, οδικώς ή σιδηροδρομικώς σε έναν επιλεγμένο προορισμό ή προσωρινή θέση
Διαδρομή 2 – Portivske, Mangush, Respublika, Rosivka, Bilmak, Polohi, Orekhiv, Ζαπορίζια (Ουκρανία)
Χάρκοβο
Nekhoteyevka, Μπέλγκοροντ (Ρωσία), στη συνέχεια αεροπορικώς, οδικώς ή σιδηροδρομικώς
Σούμι
Διαδρομή 1 – Sudzha, Μπέλγκοροντ, στη συνέχεια με κάθε μεταφορικό μέσο
Διαδρομή 2 – Σούμι, Golubivka, Romny, Lokhvitsya, Lubny, Πολτάβα (Ουκρανία)
Κίεβο
Χοστομέλ, Rakivka, Sosnovka, Ιβανκίβ, Orane, Τσερνομπίλ, Γκντεν, Γκόμελ (Λευκορωσία) και στη συνέχεια αεροπορικώς στη Ρωσία
Ερυθρός Σταυρός: Ναρκοθετήθηκε ανθρωπιστικός διάδρομος στη Μαριούπολη
Ο διευθυντής επιχειρήσεων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), Ντόμινικ Στίλχαρτ είπε ότι η υπηρεσία του μιλά με τις δύο πλευρές «εδώ και μέρες» αλλά παραμένουν προβλήματα αναφορικά με την επιβεβαίωση συμφωνίας εκεχειρίας που θα επιτρέψει την εκκένωση αμάχων από βομβαρδισμένες πόλεις της Ουκρανίας.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ο Στίλχαρτ είπε ότι η δυσκολία έγκειται στο να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μία συμφωνία που θα είναι «συμπαγής, εφαρμόσιμη και ακριβής», κι ότι μέχρι στιγμής οι συμφωνίες ήταν μόνον επί της αρχής με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν, αφού δεν προέβλεπαν επακριβώς τις διαδρομές και ποιοι μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν. Τόνισε μάλιστα ότι κάποια μέλη της ΔΕΕΣ που προσπάθησαν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη από συμφωνημένη διαδρομή χθες, σύντομα διαπίστωσαν ότι «ο δρόμος που τους υποδείχθηκε ήταν στην πραγματικότητα ναρκοθετημένος». «Γι’ αυτό είναι κρίσιμης σημασίας οι δύο πλευρές να έχουν μια ακριβή συμφωνία για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε επί του εδάφους την εφαρμογή της», τόνισε.
Πηγή: iefimerida.gr
Φωτό: Ουκρανοί άμαχοι παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς / AP Photo/Markus Schreiber