Ο καθηγητής Γιάννης Μανιάτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Ο καθηγητής Γιάννης Μανιάτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Τώρα πιο πολύ από ποτέ χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη

 Η ενεργειακή φτώχεια προ κρίσης έπληττε 54.000.000 ευρωπαίους πολίτες και τώρα πολύ περισσότερους

H Ρωσία, με εξαίρεση το 2009, φροντίζει πάντα να εφαρμόζει τα συμβόλαιά της, ενώ συνυπολογίζει και το ότι το 2021 εισέπραξε 250 δισ. ευρώ από εξαγωγές πετρελαίου και αερίου, που είναι το 50% των συνολικών εξαγωγών της.

Κράτη-μέλη όπως η Αυστρία, η Φινλανδία και η Λιθουανία είναι εξαρτημένα κατά 100% από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ η Γερμανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία κατά 40% – 85%. Στην Ελλάδα περίπου το 45% εισάγεται από τη Ρωσία και άλλο ένα 45% είναι LNG, κυρίως από ΗΠΑ, επισημαίνει ο Γιάννης Μανιάτης, καθηγητής, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Αποκαλύπτει, επίσης, ότι η ενεργειακή φτώχεια, που «προ κρίσης έπληττε 54.000.000 ευρωπαίους πολίτες και τώρα πολύ περισσότερους, σχετίζεται με τη συγκλονιστική μεταφορά ευρωπαϊκού πλούτου σχεδόν ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ από τις τσέπες των ευρωπαίων πολιτών προς τις τροφοδότριες χώρες με φυσικό αέριο (Ρωσία, ΗΠΑ, Νορβηγία, Κατάρ)».

Και ο καθηγητής Γιάννης Μανιάτης καταλήγει καταθέτοντας το τελικό συμπέρασμα: «Με μια εξαιρετικά αδύναμη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα παγκόσμιο γεωπολιτικό σύστημα έντονης πολυπολικότητας και περιφερειακών ανισορροπιών, εντεινόμενες τις κρίσεις ΗΠΑ – Ρωσίας και ΗΠΑ – Κίνας, τώρα περισσότερο παρά ποτέ χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη.

Μια Ευρώπη όμως που θα πιστέψει στην αυτοδύναμη γεωπολιτική της ύπαρξη, στο όραμα και στις αρχές όλων όσοι τη δημιούργησαν και την πιστεύουμε. Αυτό πρέπει να είναι το νέο ενεργειακό ευρωπαϊκό δόγμα της σύγχρονης εποχής».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ