Το πάρε – δώσε με Ρωσία και Ουκρανία και οι ανατροπές που θα υπάρξουν αν…

Το πάρε – δώσε με Ρωσία και Ουκρανία και οι ανατροπές που θα υπάρξουν αν…

♦ Οι εισαγωγές από την Ουκρανία το 2021 ήταν 198,36 εκατ. ευρώ και από τη Ρωσία 4.297,5 εκατ. ευρώ. Οι αντίστοιχες εξαγωγές ήταν 338,6 εκατ. ευρώ και 206,6 εκατ. ευρώ.

♦ Η Ελλάδα εισάγει από τη Ρωσία γύρω στο 40% του φυσικού αερίου και το 20% – 25% του πετρελαίου.

♦ Για κάθε 10 ευρώ που ανεβαίνει η τιμή του φυσικού αερίου το ΑΕΠ χάνει 600 εκατ. ευρώ.

♦ Το 2019 τα έσοδα από ρώσους τουρίστες ήταν 433 εκατ. ευρώ. Το 2013 ήρθαν 1,3 εκατ. επισκέπτες, 583.000 το 2019 και 26.000 το 2020.

♦ Η οικονομία της Ρωσίας του 1,5 τρισ. δολαρίων αντιμετωπίζει την τέλεια καταιγίδα από το πάγωμα όσων συναλλαγματικών της διαθεσίμων είναι σε τράπεζες του εξωτερικού, τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε τουλάχιστον 300 δισ. δολάρια, με το σύνολο των διαθεσίμων της να ανέρχεται σε περίπου 640 δισ. δολάρια.

♦ Στο σενάριο της ταχείας κατάπαυσης του πυρός, που θα εφαρμοστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί στα 110 δολάρια το βαρέλι, η δε ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου θα επηρεαστεί περισσότερο, φτάνοντας στα 35 δολάρια ανά εκατομμύριο BTUs.

♦ Η εταιρεία πολυτελών επιβατικών αυτοκινήτων Volvo, με 9.000 πωλήσεις πέρυσι στη Ρωσία, είναι η πρώτη διεθνής εταιρεία που διέκοψε τις εξαγωγές της.

♦ Η Volkswagen σταμάτησε προσωρινά τις παραδόσεις αυτοκινήτων της στις εκεί αντιπροσωπείες της.

♦ Το πανίσχυρο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, με κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 1 τρισ. δολαρίων, ακύρωσε τις τοποθετήσεις του σε κρατικά ομόλογα και σε 47 ρωσικές εταιρείες και τράπεζες, με μεγαλύτερη όλων τη Sberbank.

♦ Σε κατάσταση σοκ είναι οι Ρώσοι, με τις ουρές στα ΑΤΜ να αυξάνονται. «Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, μόλις πριν από από μία εβδομάδα, ένα δολάριο αγόραζε 70 ρούβλια και ήδη έχει φτάσει στα 102 ρούβλια. Οι Ρώσοι είναι εντελώς απροετοίμαστοι, επικρατεί χάος και φοβόμαστε ότι η οικονομία καταρρέει και θα ζήσουμε με κουπόνια, όπως οι γονείς μας και οι παππούδες μας», λέει η Λάλια Σαντίκοβα, ιδιοκτήτρια αλυσίδας ινστιτούτων ομορφιάς στην Αγία Πετρούπολη.

♦ Το ποσοστό που είναι πρόθυμο να εγκαταλείψει τη Ρωσία είναι πάνω από 22%, μεταξύ δε των νέων είναι κοντά στο 50%!

♦ Έκανε το θαύμα του ο Πούτιν… Α­πώλειες σημειώθηκαν και στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι χρηματιστηριακές αγορές χάνουν περίπου 12 τρισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία περίπου τα 6 τρισ. δολάρια μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα, περίπου 6 δισ. ευ­ρώ χάνουν οι ελληνικές μετοχές μετά την εισβολή.

Τη νύφη θα την πληρώσει ο έλληνας καταναλωτής!

Στα υψηλά των 254,94 ευρώ / MWh διαμορφώθηκε την Τετάρτη η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα, με το ακριβό φυσικό αέριο να συμμετέχει στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής σε ποσοστό 47,2%. Την Τρίτη η τιμή είχε φτάσει στα 255,4 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 13% από την προηγούμενη ημέρα και πίσω από τις ακριβότερες αγορές της Ιταλίας (271 ευρώ), της Γαλλίας (270 ευρώ) και της Σλοβενίας (266 ευρώ). Ο Φεβρουάριος έκλεισε με την Ελλάδα να κρατάει τα σκήπτρα της ακριβότερης χονδρεμπορικής αγοράς στην Ευρώπη, με μέση μηνιαία τιμή στα 213,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ