Άννα Ευθυμίου στο “Π”: Ακρίβεια: Προτάσεις για ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Άννα Ευθυμίου στο “Π”: Ακρίβεια: Προτάσεις για ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Της
ΑΝΝΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Δικηγόρου με εξειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο,
Βουλευτού ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης


Η επέλαση του κύματος της ακρίβειας είναι δριμεία και ιδιαίτερα αισθητή στις τσέπες των νοικοκυριών και ακόμη περισσότερο των πιο ευάλωτων. Εξαιτίας δε και του πολέμου στην Ουκρανία, οι προβλέψεις για εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια, στα τρόφιμα και στις πρώτες ύλες θέτουν σε ακόμα μεγαλύτερη δοκιμασία τις αντοχές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να επιτύχει μια εξαιρετικά εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στην αναγκαιότητα για λήψη μέτρων ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης απέναντι στο «τσουνάμι» του ενεργειακού κόστους και της ακρίβειας και στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Η κυβέρνηση ορθώς έχει υιοθετήσει διττή στρατηγική καταπολέμησης της ακρίβειας: Από τη μια, δίνοντας επιχορηγήσεις με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο θέρμανσης και, από την άλλη, αυξάνοντας το εισόδημα των πολιτών και των νοικοκυριών με μόνιμα μέτρα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, που έχει προσδιοριστεί για τον Μάιο.

Στην κατεύθυνση αυτή, και ως η πρώτη κυβερνητική βουλευτής που είχα θέσει την ανάγκη για την αύξηση του κατώτατου μισθού από το καλοκαίρι, θεωρώ πολύ σημαντική την υλοποίησή της. Από την επαγγελματική μου εμπειρία ως δικηγόρος με εξειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο και από την επιστημονική μου κατάρτιση, πιστεύω ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι γενναία.

Παράλληλα, συνεκτιμώντας όλες τις παραμέτρους που επιβαρύνουν τα οικογενειακά εισοδήματα, όπως, για παράδειγμα, την αύξηση που παρατηρείται και στις τιμές των ενοικίων, και με το δεδομένο ότι το κύμα ακρίβειας κρατά περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, θα μπορούσε να εξετασθεί η επίσπευση για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στα συντομότερα δυνατά χρονικά πλαίσια, ώστε να προσδιοριστεί νωρίτερα από τον προσεχή Μάιο. Και τούτο διότι μια γενναία, σε ρεαλιστικά πλαίσια, αύξηση του κατώτατου μισθού απορροφάται από την αγορά, συνεισφέρει στην κατανάλωση και, συνακόλουθα, ενισχύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επειδή θεωρώ κομβική την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών σε μόνιμη βάση, είναι ανάγκη, εφόσον το επιτρέψει ο δημοσιονομικός χώρος, να προτεραιοποιηθεί και η ενίσχυση των εισοδημάτων των χαμηλοσυνταξιούχων με τη θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξής τους, ως αντιστάθμισμα στην περικοπή του ΕΚΑΣ από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα στις προτάσεις μου είναι και η εξέταση της προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, προκειμένου να δοθεί μια ανάσα στο «καλάθι της νοικοκυράς». Βέβαια, το οικονομικό επιτελείο θα προκρίνει τη βέλτιστη λύση, αλλά σίγουρα χρειάζεται ενίσχυση και στην κατεύθυνση αυτή.

Επίσης, ολοένα εντείνονται οι φωνές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για ενίσχυσή τους. Στην κατεύθυνση αυτή, το οικονομικό επιτελείο θα μπορούσε να εξαντλήσει κάθε δυνατό περιθώριο για τη μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα για ποσά τουλάχιστον κάτω των 20.000 ευρώ, καθώς και να επισπεύσει την ενεργειακή αναβάθμιση των ΜμΕ – «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις.

Παράλληλα, επειδή το λιανεμπόριο αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας και έχει πληγεί περισσότερο σε σχέση με άλλες οικονομικές δραστηριότητες, θα μπορούσε να εξετασθεί η θέσπιση στοχευμένου προγράμματος ενίσχυσης του εμπορίου, στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της οικονομίας, καθώς και η υλοποίηση προγραμμάτων επιδοτούμενης απασχόλησης.

Για την υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων, είναι σημαντικό ότι από την ΕΕ φαίνεται να υπάρχουν σκέψεις για επέκταση της δημοσιονομικής χαλαρότητας και για το 2023. Επίσης, είναι κομβικής σημασίας και η πρόταση του πρωθυπουργού για τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου των χωρών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης, που εφόσον υιοθετηθεί θα είναι ιδιαίτερα επωφελής, ιδίως για την άμεση ανακούφιση των πιο ευάλωτων.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ