Κατάπαυση του πυρός σε Μαριούπολη και Βολνοβάκα

Κατάπαυση του πυρός σε Μαριούπολη και Βολνοβάκα

Οι ρωσικές δυνάμεις θα προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός στις 9:00 ώρα Ελλάδος για να επιτρέψουν δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων σε πόλεις της Ουκρανίας.

Η απόφαση αυτή αφορά στις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σύμφωνα με το Interfax. Ένα «καθεστώς σίγασης» θα εφαρμοστεί για την έξοδο του άμαχου πληθυσμού από τις πόλεις και έχει συμφωνηθεί με τις ουκρανικές αρχές, συμπλήρωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι οι μετακινήσεις από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και τα σημεία εξόδου έχουν οριστεί σε συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές.

Από τις 11:00 μέχρι τις 16:00 τοπική ώρα η εκκένωση των αμάχων στη Μαριούπολη
Η Ουκρανία επιβεβαίωσε τη συμφωνία για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, συμπεριλαμβανομένης της κατάπαυσης του πυρός, για να μπορέσουν οι άμαχοι να φύγουν, δήλωσε ο Νταβίντ Αραχαμίγια, ανώτερο στέλεχος του κόμματος του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας από την Ουκρανία. O Πάβλο Κιριλένκο, επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής του Ντονέτσκ επιβεβαίωσε ότι η κατάπαυση του πυρός ξεκίνησε στις 09:00 τοπική ώρα, ενώ το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης επιβεβαίωσε ότι η εκκένωση του άμαχου πληθυσμού θα ξεκινήσει στις 11:00 τοπική ώρα και θα διαρκέσει μέχρι τις 16:00.

Ο ανθρωπιστικός διάδρομος οδηγεί από τη Μαριούπολη στη Ζαπορίζια της δυτικής Ουκρανίας. Τα λεωφορεία με τους αμάχους θα αναχωρούν από τρεις τοποθεσίες στην πόλη και θα επιτρέπεται όσοι θέλουν να φεύγουν με τα αυτοκίνητά τους κατά μήκος της διαδρομής που έχει οριστεί. Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ζήτησε από τους οδηγούς να αξιοποιήσουν πλήρως όλο τον χώρο που διαθέτουν στα οχήματά τους. Απαγορεύεται αυστηρά το ταξίδι εκτός του συμφωνημένου δρομολογίου.

Η σημερινή απομάκρυνση των αμάχων θα είναι η πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν.

«Συνολικά θα χρειαστούν πολλά στάδια εκκένωσης στη διάρκεια πολλών ημερών, ώστε να μπορέσουν να φύγουν όλοι όσοι το επιθυμούν», σημείωσαν σε ανάρτησή τους στο Telegram οι αρχές της Μαριούπολης.

«Με δεδομένο ότι η πόλη μας βρίσκεται συνεχώς στο έλεος των πυρών των κατακτητών, δεν υπάρχει άλλη λύση», εκτίμησε ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Το θέμα της κατάπαυσης του πυρός για να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες και να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στις πολιορκούμενες πόλεις είχε συμφωνηθεί στο δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας.


Σχολιάστε εδώ