Έφη Αχτσιόγλου:“Ακέραιες οι κυβερνητικές ευθύνες για την εκρηκτική ακρίβεια”
«Αυτή τη στιγμή το επείγον είναι να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα, να τερματιστεί η εισβολή στην Ουκρανία και να μπει η σχέση των δύο χωρών σε μία διπλωματική οδό για την εξεύρεση λύσης», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο “Πρώτο πρόγραμμα”.
Για τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία σημείωσε ότι «έρχονται να επικαθίσουν στα ήδη σοβαρά προβλήματα λόγω της πανδημίας, των λοκ-ντάουν και της ενεργειακής κρίσης».
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο άφησε απροστάτευτη την κοινωνία από την ακρίβεια, αλλά έκανε τα πράγματα χειρότερα», διότι «επικέντρωσε την πολιτική της στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, δεν παρενέβη στην τιμολογιακή πολιτική της, άφησε να λειτουργούν καρτέλ στην αγορά ενέργειας, με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρεθεί πρώτη στη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη για πολλούς μήνες», επισήμανε.
Αναφερόμενη στην τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για το πλαφόν κέρδους των επιχειρήσεων υπογράμμισε ότι «έρχεται πάρα πολύ αργά και είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί. Επίσης, δεν γίνεται ο κ. Γεωργιάδης να λέει ότι δεν μειώνεται ο ΦΠΑ γιατί δεν μπορεί να ελέγξει αν η μείωση θα φτάσει στους καταναλωτές και τώρα να λέει ότι μπορεί να ελέγξει αν το κέρδος των επιχειρήσεων θα είναι πάνω από ένα ποσοστό. Αρνείται, δηλαδή, μια πολύ πιο ξεκάθαρη παρέμβαση».
Τόνισε, παράλληλα, ότι «τα μικρά επιδόματα του κ. Μητσοτάκη επ’ ουδενί δεν καλύπτουν τις δραματικές αυξήσεις στις τιμές», ενώ υπενθύμισε ότι «ο ίδιος χλεύαζε τις οικονομικές ενισχύσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς τους πολίτες, που ήταν πολύ μεγαλύτερες».
Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «ήδη θα έπρεπε να έχουν μειωθεί στα κατώτερα όρια της ΕΕ οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης καυσίμων, να έχει γίνει παρέμβαση στην αγορά ενέργειας για να ελεγχθεί το ράλι των τιμών, να έχει μειωθεί ο ΦΠΑ σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, να έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ».
Δήλωσε, τέλος, ότι «για την κυβέρνηση δημοσιονομικός χώρος υπάρχει όταν κάνει εξυπηρετήσεις και διευκολύνσεις για μία μερίδα πολιτών των ανώτατων εισοδημάτων, αλλά δεν υπάρχει όταν πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών από το κύμα της ακρίβειας».