Το ενδιαφέρον για τους ομογενείς μας πρέπει να είναι διαρκές…

Το ενδιαφέρον για τους ομογενείς μας πρέπει να είναι διαρκές…

Η κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία έπιασε στον ύπνο και τη Δύση και την ΕΕ και την Ελλάδα. Κανείς δεν προέβλεψε ότι ο ρώσος Πρόεδρος θα αψηφούσε όλη τη διεθνή κοινότητα και θα προχωρούσε στον αιφνιδιασμό αυτόν, με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο ανατολικών επαρχιών της Ουκρανίας, που κατοικούνται κυρίως από ρωσόφωνους, και κατόπιν θα υλοποιούσε τα ακραία σενάρια για εισβολή στην Ουκρανία.

Έτσι, όλοι περίμεναν μια στρατιωτική σύ­γκρουση και ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον Δούρειο Ίππο που είχε στη διάθεσή του, τους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι η Δύση, ήδη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δεν έδωσε την ευκαιρία για μια ειλικρινή και εις βάθος συνεννόηση για αμοιβαίες εγγυήσεις ασφάλειας με τη Ρωσία, που θα έβαζαν σε άλλη βάση τις σχέσεις της χώρας αυτής με τη Δύση. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να εφαρμόζει την πολιτική ισχύος ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκ του ασφαλούς, με τους Αμερικανούς και την ΕΕ να απειλούν με κυρώσεις το… Ντονμπάς!

Το ενδιαφέρον της Ελλάδας είναι προφανές και για την ενεργειακή κρίση αλλά και για την τύχη των 120.000 ομογενών της Ουκρανίας…

Μεγάλο μέρος των ομογενών ζουν στην περιοχή πέριξ του Ντονμπάς, συγκεντρωμένοι κυρίως γύρω από τη Μαριούπολη. Και το ενδιαφέρον για τους ομογενείς δεν πρέπει να εκδηλώνεται μόνο σε περιόδους κρίσης, αλλά να είναι διαρκές. Η επικέντρωση πρέπει να γίνεται κυρίως στα θέματα της εκπαίδευσης και στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας, μιας και οι περισσότεροι ομογενείς είναι ρωσόφωνοι.

Και προφανέστατα, πρέπει να εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα (βάση της εξέλιξης της στρατιωτικής σύγκρουσης όπου προέχει η ασφάλεια) – εάν πράγματι υπήρξε τέτοιος προβληματισμός– για επιχείρηση απεγκλωβισμού των ομογενών από τις περιοχές αυτές. Η προσπάθεια πρέπει να εστιασθεί στην εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τους ομογενείς και στην ασφάλειά τους και όχι για να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά Ρωσοπόντιων…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ

Φωτο στιγμιότυπο απο την επιχείρηση διαφυγής των Ελλήνων από τη Μαριούπολη/ via ertnews.gr


Σχολιάστε εδώ