Σωσίβιο στην οικονομία ψάχνει ο Μητσοτάκης

Σωσίβιο στην οικονομία ψάχνει ο Μητσοτάκης

Ενώ ακρίβεια και πανδημία ροκανίζουν το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης

-Φουσκώνει το κύμα δυσαρέσκειας στην ελληνική κοινωνία

Ακρίβεια, πανδημία και η αναποτελεσματική διαχείριση των επιπτώσεών τους απομειώ­νουν σταθερά το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης και καθιστούν ακόμη πιο δύσβατη για τον Κυρ. Μητσοτάκη τη διαδρομή μέχρι τις επόμενες εκλογές. Προϊόντος του χρόνου ο βαθμός ικανοποίησης των πολιτών υποχωρεί σταθερά και «φουσκώνει» σταδιακά το… κύμα της δυσαρέσκειας.

Με εξαίρεση ένα μικρό τμήμα της κοινωνίας, που πιστεύει ότι η κυβέρνηση τα έχει καταφέρει καλά, παρά τις απανωτές κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, η μεγάλη πλειοψηφία δυσπιστεί, αμφιβάλλει ή και αγανακτεί. Οι προοπτικές κάθε άλλο παρά ευοίωνες δείχνουν και φως στο βάθος του τούνελ δεν φαίνεται.

Η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κανείς (επιστήμονας) δεν μπορεί να προβλέψει τον ακριβή χρόνο κατά τον οποίο οι πολίτες θα επιστρέψουν στην κανονικότητα. Ανάλογα… αισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις όσον αφορά την ακρίβεια, που οδηγεί σε οικονομική ασφυξία χιλιάδες νοικοκυριά και καθιστά ακόμη πιο δυσβάστακτη την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό –οικονομικά, κοινωνικά αλλά και πολιτικά– πλαίσιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης διατηρεί ακμαίες τις ελπίδες του για το μέλλον και… κάνει σχέδια για εκλογικές νίκες και δεύτερες τετραετίες! Ελπίδες που εδράζονται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, στο πεδίο της οικονομίας και τις θετικές εξελίξεις που όχι απλά περιμένει, αλλά τις έχει προεξοφλήσει ήδη. Το μήνυμα που εκπέμπεται σταθερά από το Μέγαρο Μαξίμου κωδικοποιείται στις παρακάτω φράσεις: «Υπομονή μέχρι το τέλος Μαΐου, μετά τα πράγματα θα αρχίσουν να αλλάζουν»!

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι καθώς σταδιακά θα υποχωρεί η πανδημία, θα αλλάξει το κλίμα στη χώρα και κατ’ επέκταση στην οικονομία. Κατά την εκτίμησή τους, τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης θα αρχίσουν να φαίνονται από το τέλος της άνοιξης και από εκεί και πέρα θα ακολουθήσει ένας καταιγισμός θετικών εξελίξεων. Επενδύσεις και έργα που, λόγω της πανδημίας, είχαν παγώσει ή προχωρούσαν με βραδείς ρυθμούς θα αρχίσουν να τρέχουν εκ νέου, κάτι που θα βελτιώσει κατά πολύ το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον.

Στον τουρισμό… επενδύουν…
Είναι πασιφανές ότι στην κυβέρνηση ποντάρουν πολλά στον τουρισμό, που –σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία– μέσα στο 2022 θα τρέξει με υψηλούς ρυθμούς. Ορισμένοι, δε, εκτιμούν ότι οι επιδόσεις (επισκέπτες, έσοδα) θα υπερβούν τις αντίστοιχες του 2019, που ήταν χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι πρόθεσή του είναι να φτάσει στις επόμενες εθνικές εκλογές έχοντας καταφέρει σημαντικά πράγματα στον χώρο της οικονομίας, τα οποία δεν θα περιορίζονται μόνο στο επίπεδο των αριθμών, αλλά θα φτάνουν και μέχρι τους πολίτες. Δηλαδή, η ανάπτυξη και η αύξηση των επενδύσεων να μεταφραστεί σε νέες θέσεις εργασίας, μείωση της ανεργίας, ενίσχυση των εισοδημάτων των νοικοκυριών. Με απώτερο σκοπό να κριθεί από τους πολίτες με βάση τις επιδόσεις στο πεδίο και σε σύγκριση με τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015 – 2019.

Αγκάθια στον δρόμο προς τις εκλογές
Τα μηνύματα από την κοινωνία καθώς και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν καθαρά ότι για τον Κυρ. Μητσοτάκη ο δρόμος προς τις εκλογές δεν θα είναι διάσπαρτος με λουλούδια. Κάθε άλλο. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία υποχωρεί σταθερά και πλησιάζει προς το 30%, απομακρυνόμενη από το εκλογικό ποσοστό της και φυσικά από το όριο της αυτοδυναμίας. Ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας εκφράζει τη δυσαρέσκεια ή και την αγανάκτησή του όσον αφορά τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε τα σημαντικά ζητήματα που ανέκυψαν την προηγούμενη διετία.

Απογοητευμένοι εμφανίζονται και σχεδόν τρεις στους δέκα ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Στην πρόσφατη έρευνα της Alco το 76% των πολιτών χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε ως τώρα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Τους επόμενους μήνες, πρωθυπουργός και υπουργοί εκτός από τα ζητήματα της πανδημίας και της ακρίβειας θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα (πυρκαγιές κ.ά.) που ενδεχομένως προκύψουν στη διάρκεια της θερινής περιόδου. Οι δε επιδόσεις τους τα προηγούμενα χρόνια μόνο αισιοδοξία δεν προκαλούν.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ