Ισπανία: Ανακοίνωσε νέο πακέτο μέτρων η κυβέρνηση για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία

Ισπανία: Ανακοίνωσε νέο πακέτο μέτρων η κυβέρνηση για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία

• Η Ουκρανία είναι ο κύριος προμηθευτής καλαμποκιού και ηλιελαίου στην Ισπανία, παρέχοντας το 30% και το 60% των εισαγωγών αντιστοίχως, αναφέρει η εταιρεία οικονομικών συμβούλων Afi

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων για να προστατεύσει την οικονομία από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, επεκτείνοντας τις φορολογικές ελαφρύνσεις για την ενέργεια, ενισχύοντας τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και διευκολύνοντας την παροχή σιτηρών στους αγρότες.

Σε ομιλία του στους βουλευτές, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες δήλωσε ότι η χώρα έπρεπε να προετοιμαστεί για τις επιπτώσεις των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες έγιναν αισθητές μέσω της αύξησης των ενεργειακών τιμών, που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ανάκαμψη της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Είναι πολύ πιθανό οι ενεργειακές τιμές να παραμείνουν υψηλές και ευμετάβλητες στο μέλλον, επηρεάζοντας άμεσα τις τιμές καταναλωτή και την αγοραστική δύναμη και την ευημερία των συμπατριωτών μας”, τόνισε ο Σάντσες.

“Το αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι μια οικονομική επιβράδυνση στη χώρα μας και στην Ευρώπη και λιγότερες επενδύσεις σε μια κομβική στιγμή για την Ευρώπη, καθώς παγιώνουμε την ανάκαμψη από την κρίση του κορονοϊού”.

Οι κυρώσεις θα πλήξουν τις ισπανικές εξαγωγές και επενδύσεις στη Ρωσία και πιθανότατα θα δημιουργήσουν πρόβλημα στις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, τόνισε ο Σάντσες.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε τα συνδικάτα και τις επιχειρήσεις να αποφύγουν να τροφοδοτήσουν ένα νέο σπιράλ τιμών στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τους μισθούς, καθώς ο πληθωρισμός στη χώρα έφτασε σε υψηλό 33 ετών τον Φεβρουάριο, λόγω του υψηλότερου κόστους ενέργειας και τροφίμων.


Σχολιάστε εδώ