Στην Ευρώπη ζούσε ένας κροκοδεινόσαυρος

Στην Ευρώπη ζούσε ένας κροκοδεινόσαυρος

Το 1999, ο ερασιτέχνης παλαιοντολόγος Κάρλος Νατάριο ανακάλυψε στην Πορτογαλία τα απολιθώματα ενός δεινόσαυρου, ο οποίος αρχικά θεωρήθηκε ότι ανήκε στο είδος Baryonyx Walker.

Επιστήμονες της Σχολής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου NOVA στην Πορτογαλία πραγματοποίησαν μια νέα, πιο ενδελεχή μελέτη στα απολιθώματα και με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «PLοS ONE» αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος δεινοσαύρου με μοναδικά χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές ονόμασαν το νέο είδος Iberospinus Natarioi, τιμώντας τον άνθρωπο που το ανακάλυψε. Ήταν ένας τεράστιος δεινόσαυρος, με μήκος περίπου 11 μέτρων, ο οποίος διέθετε αγκαθωτή πλάτη, ενώ το μακρύ του κεφάλι ήταν παρόμοιο με αυτό των κροκόδειλων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το είδος αυτό ανήκει στην οικογένεια των Σπινόσαυρων, μεγάλων θηριόποδων δεινοσαύρων, που θεωρούνται ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο σε μέγεθος χερσαίο αρπακτικό που εμφανίστηκε στη Γη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο Iberospinus Natarioi έζησε πριν από περίπου 130 εκατομμύρια χρόνια και αν η χρονολόγηση είναι ορθή τότε είναι πιθανότα-
τα το πρώτο είδος Σπινόσαυρου, αφού, σύμφωνα τα σχετικά λίγα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας για αυτούς, μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι εμφανίστηκαν πριν από περίπου 100 εκατομμύρια έτη.

Μάλιστα, τόπος καταγωγής των Σπινόσαυρων θεωρείται η Βόρειος Αφρική, ενώ με βάση τη νέα ανακάλυψη αυτοί οι τρομεροί δεινόσαυροι, που ήταν στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας, εμφανίστηκαν στην ιβηρική χερσόνησο.

Ήταν υδρόβιοι δεινόσαυροι και η διατροφή τους πιθανόν βασιζόταν σε ψάρια και θαλάσσια είδη, αλλά πιστεύεται ότι έστηναν ενέδρες σε θηράματα και κυνηγούσαν ακόμη και πτερόσαυρους. Αν και ήταν το ίδιο μεγάλοι, τρομακτικοί και μοχθηροί με τον Τυραννόσαυρο Ρεξ, δεν έχουν αποκτήσει ανάλογη φήμη με αυτόν.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: naftemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ