Στα χαρακώματα ο Τσίπρας για  ακρίβεια – πανδημία

Στα χαρακώματα ο Τσίπρας για ακρίβεια – πανδημία

Πόλεμος με την κυβέρνηση στο πεδίο της καθημερινότητας

Στο πεδίο της καθημερινότητας μεταφέρει ο Αλ. Τσίπρας την α­ντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση, ανεβάζοντας σταθερά τα ντεσιμπέλ της κριτικής του για πολιτικές, λάθη και αστοχίες. Με την ακρίβεια και την πανδημία να δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες για το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι υπάρχουν (διαμορφώνονται) οι προϋποθέσεις για να πλήξουν έτι περισσότερο την αξιοπιστία και την πολιτική ισχύ της κυβέρνησης. Και παράλληλα να ρίξουν γκρίζες σκιές στο πρωθυπουργικό προφίλ του Κυρ. Μητσοτάκη.

Επί της ουσίας, στόχος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βαδίσει στα χνάρια της περιόδου πριν από τις εκλογές του 2015, να καβαλήσει στο… κύμα της δυσαρέσκειας που υπάρχει έναντι της κυβέρνησης, με την προσδοκία ότι θα τους φέρει πιο κοντά στον προθάλαμο της εξουσίας. Παρότι ούτε τα πολιτικά δεδομένα αλλά ούτε και οι κοινωνικές συνθήκες σήμερα προσομοιάζουν με αυτές της συγκεκριμένης περιόδου. Η τακτική αυτή δείχνει να είναι μονόδρομος για τον κ. Τσίπρα, καθότι ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας συνεχίσει να αντιμετωπίζει με δυσπιστία, ακόμη και άρνηση την προοπτική επιστροφής του στο τιμόνι της χώρας. Κάτι που πρέπει να αποδοθεί στην… εμπειρία τους από τα πεπραγμένα της περιόδου 2015 – 2019.

Οι προτάσεις του κόμματος στα μείζονος σημασίας ζητήματα δεν βρίσκουν απήχηση στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και γι’ αυτό δεν ευθύνονται τα «εξωνημένα» Μέσα Ενημέρωσης, που δεν δίνουν την ανάλογη προβολή, ό­πως (θέλουν να) πιστεύουν στην Κουμουνδούρου.

Απόδειξη τα ευρήματα όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που καταγράφουν σταθερά τη δυσαρέσκεια του 65% – 70% για το είδος της αντιπολίτευσης που ασκεί. Ανάλογα… χαμηλός είναι ο βαθμός αποδοχής των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα όπως η πανδημία, η ακρίβεια κ.ά.

Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Τσίπρας υλοποιεί ένα σχέδιο που περιλαμβάνει ένα πλέγμα πολιτικών πρωτοβουλιών και κινήσεων με διπλό στόχο: Αφενός να πλήξει όσο γίνεται περισσότερο την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και αφετέρου να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με επαγγελματικές τάξεις και κοινωνικές ομάδες που στις εκλογές του 2019 γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ. Συνάντησε την ηγεσία της ΕΣΣΕ (εμπορικές επιχειρήσεις) και, αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της έχει οδηγήσει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα πρόθυρα του λουκέτου, πρότεινε μέτρα που με… ευχαρίστηση άκουσαν οι έμποροι.

Μέτρα όπως, π.χ., η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, αλλά ακόμη τη ρύθμιση ή ακόμη και τη διαγραφή των χρεών που απέκτησαν οι επιχειρήσεις κατά την περίοδο της πανδημίας. Έκλεισε δε την επίσκεψή του με τη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση διαθέτει χρήματα για εξοπλισμούς και απευθείας αναθέσεις, αλλά δεν έχει για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις. Την ακριβώς επομένη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε την αγορά του Βύρωνα και… ά­κουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν έμποροι αλλά και πολίτες της περιοχής. Με την ευκαιρία, επιτέθηκε με δριμύτητα κατά της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή τα μέτρα που έχει λάβει ως τώρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ανακούφιση των πολιτών, ειδικά των οικονομικά ασθενέστερων.

Ανάλογα θα κινηθεί ο κ. Τσίπρας όλο το επόμενο διάστημα, με επισκέψεις εντός του λεκανοπεδίου αλλά και περιοδείες στην περιφέρεια. Θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους επαγγελματικών τάξεων, κοινωνικών οργανώσεων και ομάδων. Παράλληλα θα έχει επαφές με τις κατά τόπους οργανώσεις του κόμματος, καλώντας τους να μπουν σε φάση ανασύνταξης και εγρήγορσης.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πολύ πιθανό το σενάριο των πρόωρων εκλογών στη διάρκεια του 2022. Ακόμη και μέσα στην άνοιξη. Το σκεπτικό τους είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα αντέξει για πολύ ακόμη την πίεση (οργή) της κοινωνίας και θα προσφύγει στις κάλπες πριν η κατάσταση για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία γίνει μη αναστρέψιμη.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ