Μετά το Πάσχα παίζουν οι εκλογές

Μετά το Πάσχα παίζουν οι εκλογές

-Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον Μητσοτάκη – Κάτω από 30% έχει η ΝΔ

O κύβος ερρίφθη! Πληροφορίες από αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι –παρά τα όσα τονίζει δημόσια– ο Κυρ. Μητσοτάκης εγκαταλείπει τα σχέδια για εξάντληση της τετραετίας και μπαίνει στη διαδικασία των πρόωρων εκλογών. Είναι δε διάχυτη η αίσθηση στα ενδότερα της κυβέρνησης ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση για τον ακριβή χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες. Με πιο πιθανό χρονικό διάστημα το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο βασικός λόγος που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να σημάνει αλλαγή πλεύσης είναι η αργή, αλλά σταθερή πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις. Οι επίσημες έρευνες την δείχνουν στο 31% – 32%, πληροφορίες ωστόσο λένε ότι οι μυστικές που έχουν φτάσει και στο Μέγαρο Μαξίμου την κατεβάζουν κάτω από το 30%! Πολύ μακριά από το ποσοστό που είχε πάρει στις εκλογές του 2019 και φυσικά από το όριο της αυτοδυναμίας, τόσο με την απλή αναλογική όσο και με το νέο εκλογικό σύστημα που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση.

Από τη μια η πανδημία, που, φεύγοντας, θα αφήσει ανοικτές πληγές, από την άλλη το κύμα της ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα και θα ενταθεί περαιτέρω με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, στο επιτελείο του πρωθυπουργού αντιλαμβάνονται ότι οι προσδοκίες για ανάκαμψη θα αποδειχθούν χωρίς αντίκρισμα. Επί της ουσίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επιλέξει τη λύση των πρόωρων εκλογών πριν ξεκινήσει η μεγάλη κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας και θα προσπαθήσει «να σώσει ό,τι σώζεται»! Απώτερος στόχος του, η Νέα Δημοκρατία να εξασφαλίσει ένα ποσοστό που θα τον κρατήσει μέσα στο πολιτικό παιχνίδι, για να μην τεθεί θέμα αμφισβήτησής του από το εσωτερικό της παράταξης.

Το… εφιαλτικό για το Μέγαρο Μαξίμου σενάριο είναι να είναι πρώτο κόμμα μεν η Νέα Δημοκρατία, αλλά ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και ΜέΡΑ25 να έχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις πρώτες εκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τον Κυρ. Μητσοτάκη στη θέση του προέδρου της παράταξης. Αναφερόμενος στο παραπάνω σενάριο, δηλαδή να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης το χαρακτήρισε «πολιτικό πραξικόπημα».

Και τριπλές εκλογές!
Κατ’ επανάληψη ο πρωθυπουργός τους τελευταίους μήνες έχει δηλώσει ότι αν στις πρώτες εκλογές (με την απλή αναλογική) δεν προκύψει αυτοδυναμία δεν θα επιδιώξει τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με κάποιο από τα άλλα κόμματα, αλλά θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές. Αυτές θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα (ενισχυμένη αναλογική) που ψηφίσθηκε το 2020. Ωστόσο, ακόμα και με αυτό, για την επίτευξη της αυτοδυναμίας το πρώτο κόμμα πρέπει να εξασφαλίσει ένα ποσοστό της τάξης του 38% – 39%.

Με τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ δύσκολο, αν όχι απίθανο, να το καταφέρει η Νέα Δημοκρατία. Εξ ου και στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου διακινείται σενάριο και για… τρίτες εκλογές, προκειμένου η Νέα Δημοκρατία να πετύχει την αυτοδυναμία. Επικαλούνται, δε, το παράδειγμα του 1989 – 1990, όταν ο πατέρας του Κυρ. Μητσοτάκη διενήργησε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις για να καταφέρει να εξασφαλίσει οριακή έστω αυτοδυναμία. Μόνο που τα πολιτικά δεδομένα αλλά και οι κοινωνικές συνθήκες δεν έχουν καμιά σχέση με ό,τι επικρατούσε στη χώρα πριν από… 32 χρόνια.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ