Ακέφαλο δύο χρόνια το προξενείο μας στη Μαριούπολη… – Η Δύση πού ήταν στην εισβολή στην Ουκρανία;

Ακέφαλο δύο χρόνια το προξενείο μας στη Μαριούπολη… – Η Δύση πού ήταν στην εισβολή στην Ουκρανία;

Έτρεχαν και δεν προλάβαιναν στο Νεοκλασικό, όταν ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, καθώς είχε ανακοινωθεί η τοποθέτηση γενικού προξένου στη Μαριούπολη, αλλά αυτός ακόμη δεν είχε εγκατασταθεί στη θέση του.

Έτσι, εν μέσω ιαχών πολέμου, ο νέος γενικός πρόξενος κ. Ανδρουλάκης ξεκίνησε για τη Μαριούπολη, όπου βεβαίως δεν θα έχει καν τον χρόνο να εγκλιματισθεί και να μάθει τα κατατόπια, αφού η κρίση έχει ήδη ξεσπάσει. Το γενικό προξενείο είχε μείνει ακέφαλο την τελευταία διετία, καθώς βεβαίως κανείς δεν προτιμά αυτά τα πόστα όταν μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Παρίσι, και αυτή είναι μια ακόμη αδυναμία του συστήματος οργάνωσης και διοίκησης του ΥΠΕΞ…

Η Δύση πού ήταν στην εισβολή στην Ουκρανία;
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ίσως θα πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για μια βαθιά αυτοκριτική της Δύσης, και κυρίως των ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά τις παρεμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν, χωρίς την απαραίτητη νομιμοποίηση και κυρίως χωρίς να έχει μελετηθεί εξαντλητικά η επόμενη ημέρα τέτοιων παρεμβάσεων.

Η παρέμβαση στη Λιβύη για την ανατροπή του Καντάφι οδήγησε σε δεκαετές χάος τη χώρα και ακόμη δεν είναι ορατή η έξοδος από αυτήν τη σοβαρή περιφερειακή κρίση. Ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας, προκειμένου να ολοκληρωθεί εκβιαστικά ο ακρωτηριασμός της χώρας, με την απόσχιση και μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου, η στήριξη της «Αραβικής Άνοιξης» στη Συρία, προκειμένου να ανατραπεί ο Άσαντ, οδήγησε σε μια βαθιά κρίση, με χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους. Για να μην αναφερθούμε στις επεμβάσεις στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Προφανώς, όλα αυτά τα γεγονότα στιγμάτισαν τη διεθνή νομιμότητα. Και η Δύση πρέπει να ξαναδεί τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Πώς γίνονται, με ποια νομιμοποιητική βάση και κυρίως με ποια προοπτική. Φυσικά, όλα αυτά κάθε άλλο παρά μπορούν να δικαιολογήσουν ή ακόμη και να νομιμοποιήσουν την απροκάλυπτη εισβολή και κατάληψη εδάφους ανεξάρτητης χώρας, όπως συμβαίνει με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ

Φωτό: gr.hellomagazine.com


Σχολιάστε εδώ