Τσιόδρας: Έρχεται η πανδημία της ψυχικής υγείας
Μετά την Καθαρά Δευτέρα, τέλος οι μάσκες
Οι 300.000 ανεμβολίαστοι άνω των 60 θα πληρώσουν πρόστιμο!
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκλιμάκωση της πανδημίας έχει ήδη αρχίσει, με τους σκληρούς δείκτες, που αφορούν τις νέες εισαγωγές, τις νοσηλείες σε ΜΕΘ και τους θανάτους, να υποχωρούν καθημερινά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα είχαμε 18.084 κρούσματα, 88 θανάτους, 301 νέες εισαγωγές και 460 διασωληνωμένους και αντίστοιχα την Τρίτη 19.623 – 67 – 363 – 455, την Τετάρτη 16.962 – 53 – 372 – 459 και την Πέμπτη 15.829 – 65 – 333 – 454, όταν την προηγούμενη εβδομάδα οι διασωληνωμένοι ήταν καθημερινά περίπου 470 – 480 και οι θάνατοι 70 – 80. Συνολικά, οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό έχουν μειωθεί περίπου στους 3.500. Τον Φεβρουάριο (έως τις 24) καταγράφηκαν 428.683 κρούσματα και 2.103 θάνατοι, ενώ τον Ιανουάριο τα κρούσματα έφτασαν τα 729.670 και οι θάνατοι τους 2.710. Έχουμε, δηλαδή, μια πτώση τον Φεβρουάριο, της τάξης περίπου του 40% στα κρούσματα και του 30% στους θανάτους.
Με τα δεδομένα αυτά, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αποφάσισε ότι μπορούν να επιτραπούν οι εκδρομές των ΚΑΠΗ, αλλά μόνο με εμβολιασμένους, αφού ήδη την προηγούμενη εβδομάδα είχε επιτρέψει και τις σχολικές εκδρομές. Σε ό,τι αφορά τις μάσκες, το πιθανότερο είναι ότι θα τις πετάξουμε μετά την Καθαρά Δευτέρα, μια και τα μέλη της Επιτροπής φοβούνται ότι ο συνωστισμός που θα υπάρξει σε αποκριάτικες εκδηλώσεις ή στα Κούλουμα μπορεί να οδηγήσει σε πισωγύρισμα. Η άρση όλων των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού αναμένεται στα τέλη Μαρτίου.
Η μείωση της πίεσης των νοσοκομείων δίνει τη δυνατότητα σταδιακής επιστροφής τους σε μια μορφή κανονικότητας. Σε πρώτο στάδιο, τα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Σισμανόγλειο» θα μειώσουν τις κλίνες που είχαν διαθέσει για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό και θα επαναλειτουργήσουν κλινικές που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους, ενώ σε δεύτερο στάδιο θα ακολουθήσουν και άλλα νοσοκομεία. Ήδη η ματαίωση ή αναβολή του 90% περίπου των επεμβατικών διαγνωστικών εξετάσεων καθώς και οι μεγάλες καθυστερήσεις στις διαγνωστικές απεικονίσεις και τις διαγνωστικές εξετάσεις έχουν επιδεινώσει την υγεία χιλιάδων ασθενών, με τραγική κατάληξη σε πολλές περιπτώσεις. Παράλληλα, οι λίστες αναμονής για επεμβάσεις ή για διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες που είχαν ανασταλεί είναι πολύμηνες και μετρούν χιλιάδες ασθενείς.
«Επικρατεί μια διάχυτη, συγκρατημένη όμως αισιοδοξία ότι διανύουμε πια μια νέα φάση της πανδημίας Covid, μετά και τις ανακοινώσεις των μέτρων χαλάρωσης σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής», δήλωσε η καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και πρόσθεσε: «Ο τομέας όμως των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωση. Ο ολοκληρωμένος εμβολιασμός αποτελεί αυστηρή προϋπόθεση για τη βαθμιαία επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα. Η σκέψη που μπορεί να κάνουν οι ανεμβολίαστοι, ότι το πρόβλημα βαίνει στη λύση του χωρίς τη συμμετοχή τους, είναι εσφαλμένη και θα είναι η πιο ευάλωτη ομάδα, δεδομένου ότι, σύμφωνα και με τους επιδημιολόγους, δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση ενός επιδημικού κύματος».
Τσιόδρας: 53 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη
«Δεν είμαστε στο τέλος αυτής της ιστορίας, αλλά ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε “επείγουσα φάση”», επισήμανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Δύο Χρόνια Πανδημίας COVID-19: Προκλήσεις και Διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις». «Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα σταματήσουμε να καταγράφουμε τα κρούσματα, αλλά η επιτήρηση θα αφορά τις νοσηλείες, τη σοβαρή αναπνευστική νόσο, τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, τον αριθμό των διασωληνωμένων και τον αριθμό των θανάτων», πρόσθεσε.
Επίσης ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι ο ιός θα γίνει ενδημικός, αλλά μια άλλη πανδημία ήδη μας χτυπά την πόρτα, αυτή της ψυχικής υγείας, αφού η επίδραση της πανδημίας στην πνευματική και ψυχική υγεία του πληθυσμού είναι τεράστια και ανισοβαρής, με 53 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως να πάσχουν από μείζονα κατάθλιψη και 76 εκατ. περιπτώσεις αγχώδους διαταραχής».
«Οι καθηγητές από την Οξφόρδη λένε να μην ξεγελιόμαστε, διότι η Όμικρον θα μας αγγίξει όλους, άρα αυτό, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ίσως είναι η επιστροφή μας σε μια σταθερότητα, σε μια αλλαγή τρόπου σκέψης. αλλά και σωστή αντιμετώπιση με όλα τα όπλα της επιστήμης», τόνισε ο καθηγητής.
Σαρηγιάννης: Σημαντικό να συνεχιστεί ο εμβολιασμός
Την εκτίμηση ότι οι διασωληνώσεις θα μειωθούν στις αρχές Μαρτίου σε 350, με περαιτέρω πτώση, υποστήριξε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Προέβλεψε ότι τα ημερήσια κρούσματα θα μειωθούν στις αρχές Απριλίου σε 10.000 και κοντά στο Πάσχα θα πέσουν στα 2.000. «Θα συνεχίσουμε όμως με 60 νεκρούς την ημέρα, που είναι υπερβολικά μεγάλος αριθμός. Και είναι κρίμα να χάνονται άνθρωποι, ενώ μπορούν να σωθούν όλοι». Εξέφρασε όμως τις επιφυλάξεις του σχετικά με το αν πλησιάζει το τέλος της πανδημίας: «Είναι δυναμικό φαινόμενο αυτή η πανδημία, προφανώς μπορεί να μας επιφυλάσσει κι άλλο κύμα. Για να αφήσουμε πίσω τον ιό πρέπει να εφαρμόσουμε προληπτικές άμυνες. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο εμβολιασμός και να γίνεται απολύμανση του αέρα».
Τι θα γίνει με την τέταρτη δόση
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διατύπωσε τη σύσταση χορήγησης τέταρτης ενισχυτικής δόσης εμβολίου σε ενήλικες με ανοσοκαταστολή, σε χρονικό διάστημα τριών μηνών μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Τα άτομα για τα οποία συστήνεται η τέταρτη δόση είναι τα άτομα που περιλαμβάνονται στον πίνακα των ατόμων υψηλού κινδύνου, δηλαδή άτομα όπως οι μεταμοσχευμένοι, άτομα που βρίσκονται σε αιμοκάθαρση, με ηπατική ανεπάρκεια, άτομα τα οποία έχουν ανοσοκαταστολή λόγω υποκείμενων νοσημάτων και παίρνουν ισχυρά ανοσοτροποιητικά, ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. «Ο πίνακας των ατόμων αυτών, που έχουν υψηλό κίνδυνο και χρήζουν της τέταρτης δόσης, είναι αναρτημένος στο emvolio.gov.gr», επισήμανε η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.
Για παιδιά και εφήβους, που ανήκουν στις κατηγορίες των ανοσακατασταλμένων μεταξύ 5 έως 17 ετών, έχει εγκριθεί η τρίτη δόση, που χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Μειώθηκε ο παιδικός εμβολιασμός ρουτίνας
Το αντιεμβολιαστικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί κατά του κορονοϊού έχει συμπαρασύρει και τους εμβολιασμούς ρουτίνας των παιδιών (κατά της ιλαράς, της ευλογιάς κ.λπ.). Μάλιστα χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά θλιβερό και ανησυχητικό το γεγονός ότι σε μελέτη στην οποία γονείς ρωτήθηκαν για το τι μπορεί να προκαλέσουν αυτά τα λοιμώδη νοσήματα, 4 στους 10 γονείς δεν γνώριζαν ότι η ιλαρά είναι ένα θανατηφόρο νόσημα.
Μόνο 4,3% δεν έχει πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση
Ξεπεράσαμε τα 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς στη χώρα μας. Περισσότεροι από 7.837.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 74,6% επί του γενικού πληθυσμού και 84,3% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες που έχουν εμβολιασθεί με τουλάχιστον μία δόση είναι 74,9% επί του γενικού πληθυσμού και 85,4% επί του ενήλικου πληθυσμού.
Σε σχέση με τα στοιχεία της αναμνηστικής δόσης, τη στιγμή αυτή οι δικαιούχοι είναι 5.828.000 (ποσοστό 77,9% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών), έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.260.000 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης (ποσοστό 90,2% των δικαιούχων) και ακόμη 100.000 περίπου συμπολίτες μας έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους.
Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, στους οποίους και θα επιβληθεί πρόστιμο, αυτοί είναι περίπου 300.000 και αποτελούν την πλέον ευάλωτη ομάδα.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ