Κομισιόν: «Προοδεύει σταθερά το Κτηματολόγιο»

Κομισιόν: «Προοδεύει σταθερά το Κτηματολόγιο»

Την προπερασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε η 13η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία.

Όσον αφορά το Κτηματολόγιο, η Κομισιόν διαπιστώνει πρόοδο στην κτηματογράφηση και τη μετάβαση στην τελική περιφερειακή δομή του, ενώ προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ψηφιοποίηση του αρχείου των υποθηκοφυλακείων και ελήφθησαν προσφορές στις 11 Ιανουαρίου 2022.

Η συλλογή δηλώσεων έχει φτάσει στο 84% του συνολικού αριθμού δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Εκτός από αυτά, στο 35% της χώρας λειτουργεί ήδη Κτηματολόγιο, ενώ στο 19% πραγματοποιείται επανέλεγχος μέσω της ανάρτησης, που σημαίνει ότι το 54% των συνολικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της χώρας βρίσκεται στο στάδιο της συλλογής ή του επανελέγχου. Αναμένεται ότι σε δύο μήνες το ποσοστό αυτό θα είναι 60% και τον Οκτώβριο του 2022 θα φτάσει στο 71% του συνόλου των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.

Όσον αφορά τη μετάβαση στην περιφερειακή δομή, εννέα (από τα 17) κτηματολογικά γραφεία και 38 (από τα 75) υποκαταστήματά τους λειτουργούν ήδη, ενώ κάθε δύο εβδομάδες προστίθεται τουλάχιστον ένα ακόμα και υπολογίζεται ότι μέχρι τον Απρίλιο θα φθάσουν συνολικά τα 55 – 57. Ωστόσο η έλλειψη προϊσταμένων κτηματολογικών γραφείων ενδέχεται να επηρεάσει την έγκαιρη ολοκλήρωση της μετάβασης στην περιφερειακή δομή, καθώς ξεκίνησαν προ διμήνου διαδικασίες προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν έναν περίπου χρόνο.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ