Αντώνιος Αυγερινός στο “Π”: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Απολογισμός 2021

Αντώνιος Αυγερινός στο “Π”: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Απολογισμός 2021

Του
Dr ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ
Προέδρου του ΕΕΣ, Φαρμακοποιού, Υποστράτηγου ε.α.


H ερυθροσταυρική ιστορία και καθημερινότητα πλάθεται από τις αμέτρητες πράξεις θάρρους, πίστης και ανθρωπιάς. Η ανάπτυξη του ΕΕΣ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορικής εξέλιξης του ανθρώπου και η παρουσία του στη σύγχρονη εποχή είναι αυτονόητη. Με μία νέα αφετηρία ωφέλειας και μία υπόσχεση ενός νέου ορίζοντα, η διοίκηση, οι εθελοντές και οι εργαζόμενοι του ΕΕΣ στέλνουν το πιο αισιόδοξο μήνυμα των ημερών.

Με τη διασφάλιση της ενότητας, την αναμόρφωση λειτουργίας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του Οργανισμού, αναδείξαμε τον ουσιαστικό ρόλο που πρεσβεύει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στην αντιμετώπιση και επίλυση καίριων προβλημάτων της χώρας.

Η υιοθέτηση καινοτομιών και προοδευτικών δράσεων μας οδήγησε να είμαστε παρόντες και πρωτοπόροι τη χρονιά που πέρασε σε όλα τα μεγάλα γεγονότα που απασχόλησαν τη χώρα.

Επισημαίνεται ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας Covid-19, με τη στήριξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ), των 86 ενεργών Περιφερειακών Τμημάτων του ανά την ελληνική επικράτεια και των άρτια εκπαιδευμένων εθελοντών και εργαζομένων του, στέκεται στο πλευρό της Πολιτείας και σε όσους έχουν ανάγκη, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Στις ομάδες αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ηλικιωμένοι, άστεγοι, ανασφάλιστοι, πρόσφυγες, μετανάστες και ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Βάσει αριθμητικών στοιχείων, ο ΕΕΣ:
– Έχει συμβάλει καθοριστικά στην οργάνωση εθελοντικών αιμοδοσιών σε έναν μεγάλο αριθμό γενικών νοσοκομείων σε όλη τη χώρα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας σε αίμα (270 αιμοδοσίες, από τις οποίες έχουν συγκεντρωθεί άνω των 4.000 μονάδων αίματος).
– Έχει υποστηρίξει τον εμβολιασμό άνω των 360.000 ανθρώπων, με την κινητοποίηση νοσηλευτικού, διοικητικού και εθελοντικού δυναμικού του σε εμβολιαστικά κέντρα της Αττικής, σε συνεργασία και επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας.
– Έχει πραγματοποιήσει 650.000 διαγνωστικούς ελέγχους (rapid tests και PCR tests) για Covid-19.
– Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 1.050.000 θερμομετρήσεις σε πολίτες.
– Έχει προσφέρει βοήθεια σε 3.860 ανθρώπους που τέθηκαν σε οικειοθελή απομόνωση με τη μορφή της παροχής υλικής βοήθειας και εξυπηρέτησης σε καθημερινές οικιακές εργασίες.
– Έχει προσφέρει υλική βοήθεια (κυρίως διατροφικά και μη διατροφικά είδη) σε 34.000 ανθρώπους (1.134.000 δέματα).
– Έχει αναπτύξει δράσεις προαγωγής της υγείας και της υγιεινής στην κοινότητα καθώς και ενημέρωσης για την πρόληψη της εξάπλωσης της πανδημίας, τις οποίες έχουν παρακολουθήσει 25.000 ωφελούμενοι.
– Έχει προσφέρει πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε 67.000 ανθρώπους.
– Έχει υποστηρίξει 237.000 ανθρώπους με υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.
– Έχει προσεγγίσει 11.192 ανθρώπους με δράσεις ενεργούς προσέγγισης αστέγων (ομάδες streetwork).
– Έχει δεχθεί 100.000 κλήσεις μέσω της τηλεφωνικής γραμμής του Πολυδύναμου Κέντρου Προσφύγων, πληροφορώντας το κοινό σχετικά με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σε 16 ξένες διαλέκτους.
– Έχει προσφέρει οικονομική ενίσχυση, υπό τη μορφή διατακτικών και προπληρωμένων καρτών, σε 1.990 άτομα, με το συνολικό ύψος της ενίσχυσης να αγγίζει τα 250.000 ευρώ.

Στον τομέα της μετανάστευσης, ο ΕΕΣ, επίσης, παραμένει στην πρώτη γραμμή της απόκρισης στις ανάγκες των μετακινούμενων πληθυσμών. Οι παρεχόμενες από τον ΕΕΣ υπηρεσίες αφορούν την υποδοχή, τη φιλοξενία, την υποστήριξη, την προστασία και την κοινωνική ένταξη των μεταναστών και προσφύγων.

Μέσω των Εκπαιδευτικών Υγειονομικών Σταθμών της Αττικής και των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΥ), που επιχειρούν στις δομές φιλοξενίας Νέας Μαλακάσας, Κλειδιού Σερρών, Κορίνθου, Ριτσώνας αλλά και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Λέσβου και Σάμου, ο ΕΕΣ παρέχει και υλοποιεί απαραίτητες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εκπαιδεύσεις σε θέματα αγωγής και προαγωγής, εμβολιασμούς και συνοδείες σε δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας της κοινότητας από εκπαιδευμένους διερμηνείς/πολιτισμικούς διαμεσολαβητές. Εντός των Κινητών Ομάδων Υγείας λειτουργεί πληθώρα ιατρείων, όπως Γενικό Παθολογικό, Γυναικολογικό/Μαιευτικό, Δερματολογικό, Παιδιατρικό, Οδοντιατρικό και Νοσηλευτικοί Σταθμοί.

Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό συνδράμει σε θέματα γλωσσικής επικοινωνίας (διερμηνείς αραβικών, φαρσί και γαλλικών).
Ειδικότερα στο ΚΥΤ Λέσβου, το προσωπικό και οι εθελοντές του ΕΕΣ συνέδραμαν και υποστήριξαν την ομάδα WASH του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού, κατασκευάζοντας εγκαταστάσεις για την εξάσκηση της καθημερινής σωματικής καθαριότητας των ωφελούμενων και την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες και εγκύων γυναικών.

Με τη λειτουργία των 5 Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (ΚΦΑΑ), δυναμικότητας 154 ανηλίκων, στον Βόλο, στην Αθήνα και στα Καλάβρυτα, ο ΕΕΣ παρέχει ένα ευρύ πλέγμα υπηρεσιών.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ